Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko uljara
  • 18.04.2019. 07:30
  • Požeško-slavonska, Požega

Obitelj Vidić proizvodi eko hladno prešano ulje suncokreta, na što se rijetki odlučuju

U prosjeku, tri kilograma sjemenki je potrebno za jedan kilogram ulja, a proces proizvodnje kreće s čišćenjem sjemenki. Kako to rade Marijan i Božena Vidić, saznajte u nastavku.

Foto: Youtube/screenshot
  • 4.830
  • 81
  • 0

Prije četiri godine Marijan i Božena Vidić iz Požege otvorili su OPG, a proizvode stopostotno hladno prešano ulje suncokreta kojeg uzgajaju u Novim Bešincima. Posjetili smo ih kako bi nam pokazali kako su organizirali ovakvu proizvodnju za koju se odlučuju samo rijetki i kada znamo da se proizvodnjom ulja bave isključivo velike uljare.     

Tlo na kojem siju suncokret obrađuju ručno, na tradicionalan starinski način, bez upotrebe štetnih kemijskih sredstava.              

"Suncokret prije nego što ćemo sijati, kad trava krene, prođemo motokultivatorom pa pustimo ponovo da krene pa ponovo kultiviramo. Onda dolazi sjetva i nakon sjetve, kad bude oko deset centimetara onda prođemo kultivatorom. Kad bude oko 20 centimetara, još jednom prođemo kultivatorom i kad bude između 40 i 50 centimetara prođemo ogrtačem, kao nekada što se ogrtao kukuruz. To je jedan jako dobar način uzgoja suncokreta koji će možda nekom pomoći", rekao je Marijan Vidić iz Požege.

Tri kilograma sjemenki za kilogram ulja

U prosjeku, tri kilograma sjemenki je potrebno za jedan kilogram ulja, a proces proizvodnje kreće s čišćenjem sjemenki.

"Imamo dva stroja kojima čistimo. Imamo selektor i jedan starinski vjetrenjak, koji otpuše sve one stvari koje su nakon kombajna suvišne i tako dobijemo čiste sjemenke", pojašnjava Marijan.

Nakon toga sjemenke se stavljaju u prešu: "Glava preše se mora zagrijati na 50 stupnjeva, a suncokretovo ulje se preša otprilike na otprilike na 60 okretaja. Kao višak, sa  strane stroja izlazi suncokretova pogača. To je u stvari ostatak sjemenki u kojima ostane oko sedam posto ulja i to je vrlo kvalitetna stočna hrana jer je ekološki proizvedena", pokazuje nam Marijan.   

U procesu hladnog prešanja ulje ne smije prijeći temperaturu od 50 Celzijusovih stupnjeva.

"To je bitno da ulje zadrži hranjive sastojke u sebi, a kada se jednom iscijedi, mora stajati oko deset dana da se taloži. Drži se na sobnoj temperaturi", otkriva Marijan. Postupak naoko izgleda jednostavno, ali prema riječima našeg sugovornika, u ovoj proizvodnji puno je faktora na koje se treba obratiti pažnja.

"Sjemenke moraju biti točno određene vlažnosti, mašina mora biti namještena točno na određenu duljinu i za svaku vrstu sjemenki. Ova preša može prešati oko sedam-osam vrsta sjemenki", pojašnjava Marijan.

Poštivanje parametara

Kada ulje prođe proces taloženja, koje traje između sedam i deset dana, slijedi postupak filtriranja.

"Ulje mora biti savršeno čisto, jer uvijek želimo da taj naš proizvod stvarno bude najbolji što može. Ovo je u stvari filter mašina za filtriranje vina. Ovdje se stave filteri, oni su od papira i kroz te filtere ova pumpa tjera ulje, tu ulazi u posudu iz koje poslije pretačemo ulje u boce na koje lijepimo naše naljepnice, zatvaramo i to je spremno za prodaju. Inače, ulje mora zadovoljavati neke parametre, postoje referentne vrijednosti po pravilniku o jestivim uljima, između ostalog tu se kontrolira ima li vode, soli, nečistoća te koliki je peroksidni broj. Što se tiče ostalih stvari koje treba zadovoljiti, to je takozvani "stigmastadien". To su nekakve nečistoće koje mogu biti prisutne u uljima. Od 2018. je to obavezno i ta analiza se može napraviti samo u Splitu. Referentna je vrijednost je do 0,15, a naše ulje je imalo tu vrijednost manju od 0,01. Znači, ulje je zaista dobro i kvalitetno, jer je na dobrom mjestu, a uzgojeno je na ekološki način", rekla je Božena Vidić.

Suncokretovo ulje, pored prehrane, može se koristiti i kao kozmetički proizvod.

Korištenje ulja u kozmetičke svrhe

"Ima dosta vitamina E. Maseri i fizioterapeuti dolaze kod nas i uzimaju to ulje za masažu i kažu da im se to ulje pokazalo najbolje za tu namjenu", priča Marijan.

"Masažom sa suncokretovim uljem u tijelo, preko kože koji je naš najveći organ, unosimo zdrave sastojke. U suncokretu je količina E vitamina najveća od svih sjemenki", dodaje Božena.

Boca ovog ulja, kada se otvori, može trajati i do godinu i pol dana: "Uz pravilan način upotrebe. Bocu treba uvijek nakon korištenja začepiti, treba biti na tamnom mjestu ne izložena suncu. To su neke osnovne stvari kod svih ulja", otkriva Marijan.

Prema riječima ovog simpatičnog bračnog para, poticanje ekološkog načina proizvodnje malih OPG-a velik je korak ka zdravijem životu:"Ja se nadam da će sad ekološki trend postati sve izraženiji. Ja bih volio da jednog dana Zlatna dolina postane "ekološka dolina"", rekao je za kraj Marijan.  


Tagovi

Suncokretovo ulje Hladno prešano ulje OPG Vidić Ekološka proizvodnja


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]