• Kompostni čaj
  • 17.04.2017. 09:00

Kompostni čaj - gnojivo, biostimulator i zaštita

Biljke se tretiraju ovim čajem i postaju otpornije na pojavu infekcija i napad štetnika. Istovremeno čaj će djelovati kao folijarno gnojivo i biostimulator.

Foto: Bigstockphoto/pixavril
  • 4.511
  • 267
  • 0

Sve više ljubitelja uzgoja biljaka priprema kompost od biljnih ostataka iz svojih dvorišta, vrtova i voćnjaka. Na ovaj način dobiva se odlično gnojivo za biljke i komponenta supstrata za proizvodnju presadnica. Zreli kompost se može upotrijebiti za dobivanje kompostnog čaja koji je odličan prirodni proizvod koji poboljšava rast biljaka (voćaka, povrtnica, cvijeća, sobnog bilja), poboljšava imunitet uzgojenog bilja.

Kompostni čaj može se koristiti kao gnojivo i kao zaštitno sredstvo. To je tekuća otopina koja ima pozitivan učinak na biljke, a prepuna je korisnih mikroorganizama, minerala i drugih tvari. Može se dodavati biljkama u bilo koje doba godine.

Treba obratiti pažnju da temperatura tijekom pripreme nije niža od 18ºC.

Postupak pripreme kompostnog čaja

Kompostni čaj se jednostavno priprema u domaćinstvu. Tijekom procesa pripreme kompostne otopine dolazi do razvoja aerobnih organizama kao što su bakterije, gljivice, protozoe. Da bi pripremili kompostni čaj potrebno je osigurati:

  • zreo kompost,
  • kantu,
  • vodu,
  • malu pumpu za aeraciju,
  • čarapu ili platnenu vrećicu,
  • šećer ili melasa.

Za pripremu čaja potrebno je koristiti zreo kompost koji svojim mirisom podsjeća na miris šumske zemlje. Svaki drugi miris pokazatelj je da je pri postupku komostiranja došlo do propusta i takav kompost je bolje ne koristiti pri pripremi čaja. Kompost treba biti bez prisustva sjemena korova i ne smije pokazivati znakove plijesni.

Voda koja se koristi treba biti čista, po mogućnosti izvorska. Vodu iz slavine ostaviti najmanje 24h kako bi iz nje ishlapio klor. Vodu iz rijeka, potoka ili jezera treba prethodno prokuhati. Najbolje bi bilo izbjegavati vodu iz tekućica zbog ostataka herbicida.

Mala pumpa za aeraciju je najčešće pumpa za akvarije. Ove pumpe su se pokazale kao odličan izbor pri izradi kompostnog čaja. Potrebno je odabrati pumpe koje svojim kapacitetom odgovaraju količini vode.

Zreli kompost je potrebno staviti u platnenu vrećicu ili čarapu kako bi krupniji dijelovi ostali unutra i ne bi oštetili pumpu. Voda će u procesu aeracije izvući sve što je korisno iz platnene vrećice i nećemo morati dodatno cijediti kompostni čaj.

Melasa, smeđi šećer, med ili neka druga tvar iz iste grupe se dodaju kako bi bili hrana za korisne organizme iz komposta. Količina šećera ovisi o količini vode i komposta.

Folijarno gnojivo i biostimulator

Za pripremu čaja koristiti čistu kantu. U kantu usipati vodu čija razina treba biti najmanje 5cm ispod ruba kante. U vodu dodati šećer i dobro promiješati da se šećer otopi. Količina zrelog komposta treba odgovarati 1/3 obujma kante. Najbolje je ovu količinu komposta staviti u platnenu vrećicu ili čarapu. Na 15l vode uzeti 5l zrelog komposta i tri žlice šećera. Platnenu vrećicu je najbolje objesiti na neki štap tako da visi u vodi kako bi aeracija komposta koji je potopljen u vodi bila što bolja. Aeracija traje dva dana. Nakon toga se platnena vrećica ocijedi, a kompostna otopina se nastavi aerirati do sljedećeg dana kada dobivamo gotov kompostni čaj.

Čaj nije potrebno više aerirati, jer kada se organizmi iz komposta razmnože i pojedu hranivo dolazi do njihovog izumiranja i čaj gubi svoje karakteristike. Kantu tijekom pripreme kompostnog čaja držati na toplom mjestu, ali ne smije biti na direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Ćaj će pomoći i ubrzati razgradnju zelenišnog gnojiva kada se izvrši tretiranje zelene mase sa čajem.

Ukoliko želite kompostni čaj sa većim sadržajem gljivica u kompostni čaj tijekom pripreme dodati pahuljice, brašno, juhu od gljiva, rendanu jabuku. Za veći sadržaj korisnih nematoda na nekoliko dana potopite sijeno u ovaj čaj.

Kompostni čaj se koristi razblažen sa vodom u omjeru 1:10. Čaj koji smo dobili treba biti lijepog, ugodnog mirisa na šumsku zemlju. Ovako pripremljen čaj može da se koristi kao gnojivo putem zalijevanja tla oko biljaka ili za zaštitu biljaka. Biljke se tretiraju ovim čajem i postaju otpornije na pojavu infekcija i napad štetnika. Istovremeno čaj će djelovati kao folijarno gnojivo i biostimulator. Treba imati na umu da će kiša saprati čaj sa biljke.

Ćaj će pomoći i ubrzati razgradnju zelenišnog gnojiva kada se izvrši tretiranje zelene mase sa čajem. Za primjenu kompostnog čaja ne koristiti prskalice koje su korištene za primjenu kemijskih preparata.

Foto: Bigstockphoto/pixavril


Tagovi

Kompostni čaj Gnojivo Zaštita


Autorica

Ranka Vojnović

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi