Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 06.08.2021. 09:00

Kako napraviti prirodni insekticid od rabarbare?

Osim što se može koristiti u prehrani, lišće i stabljike rabarbare možemo koristiti kao prirodni insekticid u vrtu. Kako ga napraviti, pogledajte u savjetu Snježane Pešut-Pilon.

Foto: Printscreen/YouTube
  • 1.819
  • 217
  • 0

Rabarbara se često nalazi u vrtovima i na okućnicama. Osim što se može koristiti u prehrani, njezino lišće i stabljike možemo koristiti kao prirodni insekticid u vrtu. Kako ga napraviti, za Poljoprivrednu je televiziju pojasnila Snježana Pešut-Pilon iz Ministarstva poljoprivrede.  

"Rabarbara se do 15. srpnja može jesti, a nakon toga je prigodna za pripremanje pripravaka jer sadrži dosta oksalne kiseline", pojašnjava.

Upravo je oksalna kiselina razlog za njeno insekticidno djelovanje. No, ovaj pripravak nije isključivo insekticid, namjena mu je pojačanje imuniteta biljaka. 

"Cilj je otkloniti kukce ili nepoželjne organizme koji prskanjem više neće prepoznati tu biljku kao hranu. Ona će imati drugačiji miris, ili okus i to i je svrha tretiranja biljnim pripravcima", naglasila je Pešut-Pilon dodajući da nije riječ o samonikloj biljci i ne treba je miješati s onima koje rastu na rubovima šuma na vlažnijim mjestima iako i ona sama voli dosta vlage i plodno tlo.

U vrtu je treba posaditi. Može i na sunčano mjesto, ali je tada treba zalijevati i gnojiti kompostom. U proljeće u svibnju procvjeta te tada možemo ukloniti te cvjetove ili ih ostaviti pa od tog sjemenja uzgojiti nove biljke. Uglavnom, razmnožava se dijeljenjem korijena i tako je možemo razmnožavati u jesen. Jestivi su izdanci koje potjera u proljeće. 

Pripravak od rabarbare koristi se protiv crnih i lisnih uši, buhača i grinja po kojima prskamo te protiv puževa na način da ga se zalijeva oko biljke. Spravljeni treba jednom iskoristiti. 

"Pravilo je da prskamo ili triput zaredom ili tri puta svakih sedam dana. Ako je tretman potrebno ponoviti, onda opet na taj način: ili tri dana zaredom ili svakih sedam dana pa opet tri puta", napominje. 

Naberu se listovi i stabljike. Preporuka je ne rezati stabljike kako stapke koje ostanu u zemlji ne bi trunile. Narežu se na sitnije komade i listovi i peteljke, najčešće kilogram biljke na 4-6 litara vode. 

"Biljku potopimo u hladnu vodu, ostavimo da stoji 24 sata. Nakon toga prokuhamo 30 minuta, ohladimo, procijedimo kroz grublje cjedilo kako bi uklonili lisne dijelove i peteljku. Može potom i kroz gazu ili neko fino sito te ga točimo u prskalicu i primjenjujemo. Bez razrjeđivanja", objašnjava dodajući da se pripravak uvijek radi od svježih listova. Preporuka je i praviti ih u emajliranim, staklenim i drvenim posudama.

Kada je u pitanju prskanje, treba kaže svakako promatrati vrt i vidjeti koliko su biljke napadnute te tek onda tretirati. 


Tagovi

Uzgoj rabarbare Pripravak Prirodni insekticid Snježana Pešut-Pilon


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner