Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uradi sam
  • 21.08.2022. 12:00
  • Brodsko-posavska, Živike

Kako napraviti komposter i proizvesti glistal?

Evo kako sami možete napraviti komposter bez velikih izdataka, a stvoreni glistal možete upotrebljavati kod sadnje povrća, voća, ali i kao prihranu biljaka.

Foto: Marija Fridrih
  • 2.606
  • 158
  • 1

Razdvajanje otpada postalo je dio svakodnevice, no brojna kućanstva još uvijek nemaju kompostere ili mjesta u vrtu namijenjena za tu ulogu. 

Kako napraviti komposter na jednostavan način bez velikih izdataka, u video prilogu pokazao je Dalibor Drozdek, mladi poljoprivrednik iz Živike.

Za njegovu izradu potrebni su blokovi te čelična mrežica koja je obložena plastikom, da ne istrune brzo. U nedostatku mrežice mogu se koristiti tanki blokovi koji se samo slože na pod, bez zidanja i maltera.

Tada se radi podloga za koju upotrebljavamo sijeno, slamu, karton, a poželjno je staviti piljevinu od topole. To se sve izmiješa i nakvasi da bude vlažno, kako bi proradili mikroorganizmi. Podlogu je potrebno zalijevati svaka dva dana i bilo bi dobro da se prekrije kartonom.

Nakon mjesec dana u podlogu se unose gliste koje se ravnomjerno raspoređuju po podlozi te zaliju s 10-tak litara vode. Najbolje bi bilo to raditi kada je oblačno ili predvečer, ne po jakom sucu.

U gornjem dijelu kompostera se nalaze gliste, a u donjem glistal.

Zatim gliste pokrijemo ponovno kartonom i ostavimo ih tjedan dana do dva kako bi ušle u i nastanile podlogu.

U tom periodu može se zalijevati, ako su jako velike vrućine, svaki drugi, treći dan po 5 litara vode, a ako je hladnije i nije vruće, jednom tjedno.

Nakon tjedan, dva, gliste se hrane kućnim otpadom, ostacima od ručka, krastavcima, papirnatim ubrusima, rajčicom, lubenicom, u što tanjem sloju. Ne smije se pretjerivati s hranom.

Da bi gliste lakše jele, treba što više usitniti hranu, tj. otpad ili, ako imate puno otpada, možete spremiti u zamrzivač, tada se razbije struktura povrća i one još brže to prerade.

Kako spriječiti pojavu mušica?

Nakon što ste nahranili gliste organskim otpadom iz kuhinje, bilo bi dobro prekriti sa suhom travom zbog mogućnosti pojave mušica. Kako se komposter puni tako ga možete podizati, a sami odlučujete koliku visinu želite“ kaže Dalibor Drozdek.

Bitno je pokriti gliste tako da vlaga ne izlazi van, kartonom, ili ako imate staru trsku ili nekakvu tkaninu. Nakon nekog vremena u komposteru se dogodi prava čarolija, jasno vidljivi slojevi koje su stvorile gliste.

U gornjem dijelu se nalaze gliste, velike, male, kokoni tj. jaja glista, a u donjem dijelu je njihov izmet ili glistal. Njega vadimo i skladištimo u hladovinu.

Nakon mjesec do dva spreman je za upotrebu u vašem vrtu. Možete ga upotrebljavati kod sadnje povrća, voća, ali i kao prihranu biljaka.

Pogledajte video prilog:

 


Fotoprilog


Tagovi

Komposter Glistal Ekološka poljoprivreda Dalibor Drozdek


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Njemački radnici rade sve manje. U Europi su Nijemci gotovo pri dnu statistike radnog vremena. Od 27 zemalja EU samo Danci i Nizozemci rade nešto manje. A Nijemci su često bolesni. Nedostaje im puno kvalificiranih radnika, zbog čega su sve... Više [+]