Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Duhan u vrtu
  • 29.05.2023. 07:30

Kako koristiti duhansku prašinu kao insekticid i gnojivo?

Koristi se protiv lisnih ušiju, krumpirove zlatice, puževa, kupusne muhe, mrava, grinja, tripsa, moljaca, lisnih buha i mnogih drugih. Njen miris dezorijentira štetnike.

Foto: Depositphotos/Wirestock
  • 1.298
  • 98
  • 0

Duhanska prašina se smatra industrijskim otpadom, ali ona je svoju primjenu pronašla u poljoprivredi kao efikasno zaštitno sredstvo. Odlična je protiv insekata, ali i kao gnojivo. Riječ je, zapravo, o vrlo usitnjenom lišću duhana.

Koristi se protiv lisnih ušiju, krumpirove zlatice, puževa, kupusne muhe, mrava, grinja, tripsa, moljaca, lisnih buha i mnogih drugih. Njen miris dezorijentira štetnike.

Jednostavna primjena

Kada se koristi za zaprašivanje, ne treba prelaziti količinu od 50 g na 10 m². Primjenjuje se jednostavnim prašenjem površine biljaka i okolnog zemljišta. Na ovakav način često se primjenjuje u usjevu krumpira i kupusa.

Za pripremu tekućih insekticida može se koristiti samostalno ili u raznim kombinacijama. Kod suzbijanja puževa, mrava, kupusne muhe poprašimo površinu zemlje oko biljke. Sloj treba biti širok oko 5 cm. Količina koja se potroši na 1 m² je 20 g. Tretman se ponavlja poslije 15 dana. Oprezno, ne koristi se više od dva puta tijekom vegetacije.

Recept za otopinu 

Uzmemo 50 g prašine, prelijemo sa 1 l tople vode i ostavimo jedan dan. Nakon toga sadržaj procijedimo, dodamo vodu u odnosu 1:2. Za bolje prianjanje možemo dodati 40 g sitno naribanog eko sapuna na 10 l dobivene otopine.

Top 5 prirodnih fungicida - evo kako ih napraviti

Kombinacija s pepelom

Pomiješajte jednu čašu pepela i jednu čašu duhanske prašine i prelijte s 1 l vrele vod. Ostavite potopljeno od 12 do 24 h uz povremeno miješanje. Sadržaj se procijedi, dodamo dvije  žlice tekućeg sapuna i dopunimo vodom da bude 10 l tekućine. Koristi se za suzbijanje lisnih buha i ušiju.

Služi i kao gnojivo

Možemo je upotrijebiti kao prihranu za ukrasno i sobno bilje prilikom presađivanja. Na 10 l supstrata dodaje se pola žlice duhanske prašine. Prilikom sadnje voća i grmlja u sadnu jamu dodajemo jednu do dvije šalice. Za gnojidbu travnjaka na 1 m² rasipa se oko 30 g prašine i zatim dobro zalijemo vodom kako bi spriječili da je odnese vjetar.


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Tagovi

Lisne uši Kupusna buha Tripsi Protiv puževa Prirodni insekticid Duhanska prašina Duhan Krumpirova zlatica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.