Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 15.09.2022. 13:30

Jednostavnija procedura za biološka sredstva u EU uskoro stupa na snagu

Novi zahtjevi su puno fleksibilniji i ne stavljaju biološke preparate u isti koš s kemijskim sredstvima

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.610
  • 82
  • 0

Europska unija je još u veljači donijela relevantne zakonske akte koji imaju za cilj ubrzanje upotrebe proizvoda s mikroorganizmima. To se odnosi na bakterije, gljive, viruse i protozoe.

Ekološkim gospodarstvima i poljoprivrednicima će biti olakšano dobivanje i upotreba alternativa kemijskoj zaštiti usjeva. Novi zakonski akti će stupiti na snagu u studenom 2022. godine.

Do sada je u EU dozvoljena upotreba 60 mikroorganizama i biostimulanasa za zaštitu bilja. Nova pravila stavljaju njihova biološka i ekološka svojstva u centar procjene rizika. Prije izdavanja dozvole neophodno je dokazati da je upotreba sigurna i da nema nikakve negativne učinke na zdravlje ljudi, životinja ili drugih neciljanih organizama.

Novi zahtjevi su puno fleksibilniji i ne stavljaju biološke preparate u isti koš s kemijskim sredstvima. Fokusiraju se na važne podatke, a manje je testiranja na životinjama, jednostavnija je aplikacija, procjene rizika i drugo. Najbitnije za korisnike je to da će rokovi biti kraći za pristup na tržište EU.  

Akti se baziraju na suvremenim znanstvenim spoznajama, a EU se nada da će ju na taj način učiniti jednim od najprogresivnijih tijela za regulaciju biostimulansa.


Tagovi

Biostimulansi Zaštita bilja Mikroorganizmi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo