Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrušt
  • 11.04.2021. 11:00

Grčice hrušta kreću s ishranom, zaštitite usjeve prirodnim metodama

I grčice hrušta i odrasli insekti pričinjavaju štete na biljkama. Najveći gubici su na kukuruzu, krumpiru, malini, kupini i cvijeću.

Foto: Depositphotos/waldenstroem
  • 2.581
  • 139
  • 0

Proljeće je vrijeme kada se pojavljuje obični hrušt (Melolontha melolontha). Ovaj kornjaš u tlu prezimljava kao odrasla jedinka ili kao ličinka grčica. Već formirani kukci napuštaju tlo kada temperatura na 20 centimetara dubine dostigne 12°C.

Ličinke jedu travu i humus

Štete čine i odrasli i grčice. Odrasli insekti za svoju ishranu koriste nadzemne biljne dijelove. Najviše jedu lišće koštičavih voćnih vrsta, kestena, povrća i cvijeća. 

Grčice se nalaze u zemlji i hrane se podzemnim biljnim organima, odnosno, korijenjem, rizomima, lukovicama, gomoljima. Najviše stradaju krumpir, malina, kupina, kukuruz. Najproždrljivije su odrasle ličinke starije od četiri godine. Na gomoljima se oštećenja prepoznaju po neravninama rubova. Ova mjesta idealna su za prodor patogena koji uzrokuju propadanje krumpira.

Kada su mlade, imaju male dimenzije i prvenstveno se hrane travom i humusom. One starije od dvije godine kreću činiti štete na podzemnim biljnim organima.

Odrasle  kukce skupljati u jutarnjim satima

Kakve će se metode koristiti u suzbijanju ovisi o više faktora. Neki od njih su brojnost grčica ili odraslih insekata, starost ličinki, vremenske prilike, te biljne vrste. Prednost treba dati tehnikama koje neće naštetiti životnoj sredini. Masovna pojava hrušta događa se u vremenskim razdobljima od četiri do pet godina.

Kada se jave odrasli u proljeće, odmah se hrane. Tada ih je lako sakupiti u jutarnjim satima. Oranjem dio grčica dospijeva na površinu tla gdje postaju hrana peradi i raznim pticama, čvorcima prije svega. Ježevi i miševi jedu ih također.

Zaštitite vrt od rovca - zamkama, uljem, usoljenom ribom, mačkama

One inače ne vole tlo bogato dušikom i zbog toga ih na takvim mjestima ili nema ili je njihova brojnost manja. U tu su svrhu usjev može prihraniti kokošjim gnojem koje je bogato ovim elementom. U voćnjacima, dvorištima i stazama u vrtu možemo posijati bijelu djetelinu na čijem se korijenju formiraju kvržice bogate dušikom vezanim iz zraka. Zbog toga je zemlja gdje je posađena ova djetelina obogaćena spomenutim elementom.

Osim navedene vrste, u borbi s hruštem pomoći će nam i druge leguminoze kao što je recimo lupina. Miris nevena ga isto tako odbija.

Prije sadnje krumpira, sjetvene redove treba poprskati otopinom kalijeva permanganata, otapanjem dva grama u deset litara vode.

Otopina se može pripremiti i od narezanog luka i njegovih ljuski. Posuda od 10 litara napuni se do jedne trećine s ljuskama i prelije toplom vodom do vrha. Poslije pet dana, sadržaj se procijedi i razblažuje s vodom u odnosu 1:1. Ovo sredstvo upotrebljava se za zalijevanje, u količini 0,5 l/m².


Tagovi

Hrušt Ličinke hrušta Štetnici povrća Miris nevena Kalijev permanganat Zemljišni štetnici


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]