Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Eko Zadar
  • 18.10.2017. 13:30

Eko - Zadar: Zadovoljstvo je kupiti zdravo, a domaće!

Uvođenjem "Zelenog telefona" u organizaciju je stigao velik broj mladih i ekološki osviještenih aktivista koji su naglasak stavili na zaštitu okoliša. Tijekom 2003. godine naziv udruge je prilagođen i postali su Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane i zaštite okoliša. Rade na podizanju ekološke svijesti te na edukaciji građana. Za njima je niz sajmova, uspješno provedenih aktivističkih projekata i edukativnih programa.

Foto: Udruga Eko-Zadar
  • 679
  • 37
  • 0

Udruga "Eko - Zadar" osnovana je dan prije Dana planeta 21. travnja 1999. od strane grupe entuzijasta s ciljem promicanja ekološke poljoprivrede. Izabrana metodologija je edukacija svih dijelova društva (javni, poslovni i civilni sektor) kroz ekološku proizvodnju hrane kao jedini način održive poljoprivrede koja koristi ljudskom zdravlju kao i okolišu; tlu i vodama.

Uvođenjem "Zelenog telefona" u organizaciju je stigao velik broj mladih i ekološki osviještenih aktivista koji su naglasak stavili na zaštitu okoliša. Tijekom 2003. godine naziv udruge je prilagođen i postali su Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane i zaštite okoliša. Rade na podizanju ekološke svijesti te na edukaciji građana. Za njima je niz sajmova, uspješno provedenih aktivističkih projekata i edukativnih programa. Dio projekata orijentiran je i na energetsku efikasnost i poticanje korištenja obnovljivih izvora energije. 2013. proširuju naziv udruge u Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja "Eko-Zadar".

Članovi su Mreže Zelenih telefona Hrvatske i Zelenog foruma.

Radionice pripreme zimnice

Radionicom pripreme zimnice se utjecalo na osvještavanje potrebe pripreme i konzumacije domaćeg i sezonskog voća i povrća koje je pospremljeno u oporabljene staklene tegle, prikupljene tijekom ljetnih mjeseci i donacijom Šinjorine Smokve. Staklenkama je tako dana "dodana vrijednost".

Priprema zimnice

Na radionici je sudjelovalo 15 polaznica i jedan polaznik. Voditeljica radionice bila je Martina Rajzl, dipl. povjesničarka umjetnosti i arheologinja. Martina se bavi proučavanjem različitih pristupa zdravom načinu života, posebice zdravoj prehrani gdje inspiraciju traži u vegetarijanskoj, veganskoj, makrobiotičkoj i raw food kuhinji.

"Sudionici radionice su naučili kako pripremiti sušene rajčice, ajvar, ukiseljenu ciklu, gljive u ulju, salatu od graha, zelene rajčice i paprike, džem od šljiva i đumbira. Najviše zanimanja bilo je za pripremu ajvara. Kako je većina polaznica već imala predznanja i iskustva u pripremi zimnice, bilo je zanimljivo vidjeti razmjenu znanja i vještina. Svi sudionici radionice kući su ponijeli staklenku po izboru.

Grad Zadar je financirao radionicu pod projektom "Reciklirajmo zajedno" te smo ovaj put za temu odabrali oporabu staklenki. Staklo se u potpunosti može reciklirati te mu kao takvom trebamo dati izuzetnu važnost", rekla nam je Atana Grbić, voditeljica projekata Eko-Zadar.

Najvažnija je kvaliteta namirnica

Najvažnije je obratiti pozornost na kvalitetu namirnica koje se pripremaju, vodeći računa da je riječ o domaćoj, lokalnoj namirnici, čije porijeklo je poznato. Također je bitno pravilno sterilizirati staklenke kako bi se osiguralo kvalitetno čuvanje sastojaka tijekom dužeg perioda.

Smatraju da se ljudi sve češće odlučuju na pripremu zimnice, ne toliko zbog cijene, već prvenstveno zbog kvalitete sastojaka. Kako smo postali izuzetno potrošačko društvo, te su nam sve vrste zimnice dostupne na svakom koraku i često, one iz uvoza, za ne tako velike novce, linijom manjeg otpora tj lijenosti, pojedinci se odlučuju na kupovinu. No, domaće je ipak domaće, a još ako je pri tom riječ o vlastitim rukama uzgojenim voćem i povrćem, sreća je još i veća.

Sve njihove radionice privlače posjetitelje

Povrće koje se najviše priprema za zimnicu su rajčice, paprike, cikla, mrkva, gljive, patliđani.

Zapravo sve njihove radionice privlače posjetitelje; bilo da je riječ o permakulturi, sadnji, brizi nasada ili završni korak; priprema i konzumacija. S njihovim projektima može se reći da su zatvorili ciklus; od sjemena do zimnice.

Izuzetno su im bitne i edukativno - kreativne radionice s djecom, mladima i odraslima "Reciklirajmo zajedno" koji se kontinuirano provode od 2007. godine. Cilj projekta je informiranje i educiranje javnosti o ispravnom razdvajanju otpada, uporabi te njegovom smanjenju. Tijekom trajanja projekta zastupili su sve dobne skupine; ostvarili suradnju s vrtićima, osnovnim i srednjim školama u kojima su proveli preko 180 edukativno - kreativnih radionica te u svim ograncima Gradske knjižnice i domovima umirovljenika na području Grada Zadra. Tiskana su četiri Vodiča kroz pravilno odlaganje otpada te slikovnica/bojanka Praktični savjeti Eko Mace i snimljen je film u suradnji s Muzejom antičkog stakla o recikliranju stakla od antike do danas.

Udruga organizira od 2002. godine Sajmove zdrave hrane, tradicijskih proizvoda i suvenira "Dani sunca", četiri do 6 puta godišnje. Veliki broj njihovih članica i članova su i proizvođači te i izlagači na njihovim sajmovima. Sajmove organiziraju na najfrekventnijim lokacijama te na taj način dolaze do većeg broja ljudi. Posjećenost je izuzetna, izlagači i potrošači su zadovoljni. Zadovoljstvo je kupiti zdravo, a naše.

Podizanje ekološke svijesti uz velik rad

Podižu nivo ekološke svijesti u zajednici, jačaju kapacitete ostalih organizacija civilnog društva i puno rade. Nemaju samo dobre reakcije, no kada bi i bile samo dobre reakcije - značilo bi da negdje griješe jer je nemoguće udovoljiti svima. Poticati održivi razvoj često ide kontra trenutne političke ideje ali dugoročno smatraju da zajedno, mogu učiniti puno, ukoliko slijede načela održivoga razvoja.

Spremni za zimu

"Najvažnije je biti okružen s pametnim, radišnim i kvalitetnim ljudima kojima je cilj stvaranje boljeg i održivijeg svijeta. Mislim da godine rada i truda ukazuju da smo na dobrom putu. Nadamo se da će nam se svi članovi i članice koji su odselili negdje "vani", vratiti nazad u Zadar, i da ćemo s još više znanja i iskustva - zajedno nastaviti stvarati bolju budućnost. No, kako kaže stara narodna: Za uspjeh preko noći - potrebno je 20 godina intenzivnog rada", naglasili su iz udruge Eko - Zadar.

Foto: Udruga Eko-Zadar


Fotoprilog


Tagovi

Udruga Eko-Zadar Ekoloski osvijesteni aktivisti Radionice pripreme zimnice Martina Rajzl Susene rajcice Ajvar Ukiseljen cikla Gljive u ulju Salata od graha Zelene rajcice Paprike Dzem od sljiva i dumbira Kvalitetu namirnica Staklenke Domace


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije