Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj Primorsko-goranske županije
  • 06.06.2014. 11:45

Eko proizvodnja u poljoprivredi Vinodola

Čini se kako se cijeli model ruralnog razvoja neočekivano brzo i uspješno ostvaruje na vinodolsko-crikveničkom području. Svrha i cilj tog modela je mlade ljude zadržati na ruralnom području tog krševitog podneblja i tu im (za)jamčiti kvalitetu življenja.

  • 2.551
  • 171
  • 0

Čini se kako se ciljani model ruralnog razvoja neočekivano brzo i uspješno ostvaruje na vinodolsko-crikveničkom području Primorsko-goranske županije, čije je sjedište Grad Rijeka te ga posebice prihvaćaju mladi ljudi, motivirani i u školovanju za stručnjake poljoprivrednih zanimanja. Podsjetimo da je svrha tog modela, koji je prepoznatljiv gotovo u svakom projektu PC "Vinodol", kako mlade ljude zadržati na ruralnim područjima toga krševitog podneblja i tu im (za)jamčiti kvalitetu življenja, dakako i povratak stanovništva iz urbanih sredina na ognjišta njihovih predaka te svima omogućiti i veću zaposlenost. Dakako, zapaža se i povećanje konkurentnosti proizvodnje u eko proizvodnji, posebice u voćarstvu, stočarstvu, pčelarstvu, povrćarstvu, kako bi se proizvođačima stvorio veći dohodak u svim kategorijama. Sve govori kako je prema tim ciljevima i zahtjevima osmišljen i izrađen operativni program vinodolskog PC, koji se manifestira kroz ruralni razvoj u ruralnom prostoru, marketing, pripreme poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, očuvanje okoliša i zaštićenih biljnih vrsta te životinjskih pasmina.

Mr. sc. Ivica Jerčinović

Na temelju modela ruralnog razvoja prepoznatljivi projekti PC "Vinodol"

"Sada su u eko proizvodnju, osim maslinara, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava "Kršul" i "Stipeč" – uključeni i OPG-ovi "Šarar" (pčele-med), "Manestar" i "Rukavina" (vinova loza), "Udovčić" (stočarstvo). Raduje činjenice što je realiziran projekt PC "Vinodol" tijekom 2013. godine sredstvima iz EU-fondova: "Škrinjica kulturnog blaga" koji smo dobili i uspješno proveli. Projekt je proizašao iz suradnje Grada Crikvenice i Općine Kidričevo, koja je prije deset godina započela kulturnom suradnjom građana treće dobi te je rezultirala potpisivanjem Sporazuma o suradnji 2012. Cilj je projekta, promičući kulturnu raznolikost, što više pridonijeti interkulturnom dijalogu, podignuti razinu svijesti o važnosti budućeg zajedničkog djelovanja europskih građana te ojačati toleranciju i uzajamno razumijevanje pobratimljenih gradova.

Bribir - sjedište Općine Vinodolske

Značajan je i segment međuovisnosti generacija za boljim uvažavanjem kulturnih i društvenih razlika. Jer, sudjelovanjem građana kroz radionice, sastanke i debate, stvaraju se nove mogućnosti međusobnog partnerstva te se povećava prepoznatljivost, konkurentnost i razvoj projektnog područja. Ukupna vrijednost projekta je 34.000 eura, a vrijednost darovnice 25.000 eura, čiji je nositelj Grad Crikvenica, a partneri Općine Kidričevo te suradnici PC "Vinodol". Programski okvir je "Europe for Citizens". Ugovor je sklopljen 19. prosinca 2012., a počeo se provoditi u siječnju 2013.nakon čega je uslijedila stanka s aktivnostima na realizaciji projekta", tvrdi mr. sc. Ivica Jerčinović.

Vidikovac, kulturno-sportski centar

Podsjeća kako je gradonačelnik Crikvenice 27. veljače 2013. donio rješenje o imenovanju radne skupine za realizaciju projekta "Škinjica kulturnog blaga". I taj je projekt proveden. Inače, zanimljiv je i Projekt "2", pod nazivom "Izvor zajedništva". Prijavljen je, ali nije pozvan na dostavu punog projektnog prijedloga, kojim se želi postići socijalna uključenost djece s poteškoćama u razvoju i organiziranje poludnevnog boravka za djecu s teškoćama u razvoju. Ukupna vrijednost projekta je 90.000 eura, dok je vrijednost darovnice 81.000 eura. Nositelj mu je Grad Crikvenica, a partneri projekta su Dječji dom "Izvor", Udruga invalida, HZZ, dok su suradnici u projektu PC "Vinodol" i Grad Crikvenica. Prema riječima gospodina Jerčinovića, PC "Vinodol" je sudjelovao u pisanju i prijavi projektnog prijedloga u sklopu IPA "4" programa. Projekt je prijavljen 11. siječnja 2013., dok je Concept note ostvario 45 od maksimalnih 50 bodova.

Projekti poput proizvodnje eko maslina najviše privlače mlade u Bribiru i Vinodolu

Etno-naselje u vinodolskom kraju

"Itekako su korisni i projekti u samozapošljavanju, koje potiče PC "Vinodol". Primjerice, projekt "Taxi služba", vlasnika Ivana Sinčića, je realiziran. Kako je Sinčić nezaposlen, odlučio se na otvaranje vlastitog taxi-obrta da bi nastavio obiteljsku tradiciju. Naime, poslovni plan samozapošljavanja za HZZ je izradio PC "Vinodol", na temelju kojeg su Ivanu Sinčiću odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 18.614 kuna, od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. On je na temelju toga pokrenuo i otvorio planirani obrt te započeo s poslovanjem, zaposlivši jednog djelatnika. Značajan je i projekt "Ribarski obrt", vlasnika Josipa Kolmanića, koji je također realiziran.

Mlade masline u dolini Vinodola

"Kako je i Kolamnić bio nezaposlen, iz svog je dugogodišnjeg iskustva uvidio prostor za osnivanje ribarskog obrta kojim bi nastojao uspješno poslovati na inače zahtjevnom ribarskom tržištu. Stručnjaci PC "Vinodol" su izradili poslovni plan samozapošljavanja za HZZ na temelju kojeg su Josipu Kolmaniću od HZZ-a odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 18.614 kuna. On je na osnovu toga pokrenuo i otvorio vlastiti obrt, zaposlio jednog djelatnika te počeo poslovanjem. Isto tako, ostvaren je i projekt "Ribarski obrt", čiji je vlasnik Neven Brnić“, upoznaje nas Jerčinović. Direktor vinodolskog PC spominje i Javni natječaj za podnošenje prijava u pogledu dodjele sredstava iz IPARD-programa za "Mjeru 202".

Prezide - vinogradi u kamenu

Ističe kako je značajno izvršiti temeljite pripreme za provedbu lokalnih strategija ruralnog razvoja od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi... S tim u svezi navodi i Odluku o odabiru LAG-a od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koja je datirana 1. srpnja 2013. godine. Naglašava kako se tom odlukom LAG-u "Vinodol" dodjeljuju sredstva potpore u maksimalnom iznosu od 900.000 kuna za financiranje izdataka unutar "Mjera 202" "Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja" za 2013. i 2014. godinu.

Sredstva u iznosu od 900.000 kuna dodijeljena LAG-u "Vinodol"

"Iz navedenih sredstava 720.000 kuna je odobreno iz EU fondova, IPARD program "Mjere 202", dok je ostatak sredstava u iznosu od 180.000 kuna doprinos RH. Od akreditacije će izravnu korist imati i članovi Lokalne akcijske grupe (LAG-ovi), jer će im LAG "Vinodol" moći davati Pisma potpore za kandidirane projekte ruralnog razvoja, čim se budu javljali na natječaj IPARD-a, odnosno programe ruralnog razvoja u novom programskom razdoblju.

Prezide u Primorsko-goranskoj županiji

Važno je naglasiti kako se LAG svojim projektima treba pripremiti za novo programsko razdoblje 2014.-2020. kada će moći biti nositelj pojedinih projekata. Inače, na natječaj za navedenu mjeru javilo se 49 LAG-ova s područja cijele RH, shodno propisanim kriterijima, na 1. natječaju izabrano 30 LAG-ova. No uspjeh kreditiranja LAG-a „Vinodol“ od strane Agencije tim je veći, što smo jedan od najmlađih LAG-ova u RH te što smo jedini LAG koji je akreditiran na području Primorsko-goranske županije. Navedena činjenica je vrlo bitna i zbog činjenice što je tom odlukom bitno olakšan pristup članicama LAG-a, posebice projektima ruralnog razvoja, a za koje se u strukturnim fondovima, u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske ta razdoblje od 2014. do 2020. godine – osigurava godišnje 330 milijuna eura, odnosno za cijelo navedeno razdoblje 2,6 milijarde eura, što nisu mala sredstva", ističe mr. sc. Ivica Jerčinović.

Ostvaruje se model ruralnog razvoja na vinodolsko-crikveničkom području

Eko maslinovo ulje

Dodaje kako je u Programu ruralnog razvoja najvažnije istaknuti kako se, osim povećanja sredstava, šire i mogućnosti ulaganja za korisnike i namjene ulaganja u ruralnim područjima, te da se poboljšavaju i uvjeti financiranja projekta, primjerice mogućnost avansnog plaćanja. Kaže kako će biti izazov osigurati projekte za naprijed navedena sredstva što je osnovna zadaća i LAG-a "Vinodol" koji će edukacijom svojih članova, kao i stanovništva na području koje pokriva, pokušati osigurati što više projekata. Također je važno istaknuti kako LAG "Vinodol" ima 50 osnivača, odnosno 54 člana, no sve više ima zainteresiranih za članstvo u LAG-u. Iz prve ruke smo doznali kako je inicijativa za osnivanje LAG-a potekla od strane PC "Vinodol" imajući u vidu značenje njegova utemeljenja, kao preduvjet povlačenja sredstava iz strukturnih fondova Europske unije za ruralni razvoj.

Teški kameni mlin za ručno mljevenje maslina

Donijeli su i odluku o pristupanju LAG-u "Vinodol", kao osnivači. Međutim, osim tri jedinice lokalne samouprave, među osnivačima su i Poljoprivredna zadruga "Plodovi Vinodola" te sve tri Turističke zajednice na vinodolskom području, baš kao i brojni poduzetnici, udruge i fizičke osobe. U pozitivnoj odluci o odobrenju sredstava ipak treba upozoriti i na činjenicu kako su navedena sredstva odobrena kao mogućnost te da će biti potrebno uložiti dosta rada i truda na animaciji i edukaciji lokalnog stanovništva na pripremi projekata, u čemu posebnu zadaću ima LAG i Poduzetnički centar "Vinodol" – sve kako bi se navedena pomoć i uspješno realizirala. "Bitnu ulogu u kandidiranju LAG „Vinodol“ u natječaju za 'Mjeru 202' imala je kvaliteta izrade Lokalne razvojne strategije područja Lokalne akcijske grupa „Vinodol“, kao temeljnog dokumenta razvoja ruralnog području Vinodola, u čemu smo imali iznimno kvalitetnu potporu naše konzultantice Tatjane Malečić Pezelj.

Novi Vinodolski - turistički motiv

Lokalna razvojna strategija Vinodola, koja je temeljni dokument razvoja ruralnog područja, za 2013. i 2014. predviđa indikativnu listu s 48 projekata, vrijednih 33,5 milijuna kuna, što će vrlo vjerojatno biti i dinamički pomjereno i u 2015. godinu. Inače, Lokalna akcijska grupa (LAG) je tijelo namijenjeno podršci ruralnih područja s usvojenim statutom, definiranim ciljevima i usvojenom lokalnom razvojnom strategijom čiji članovi dolaze iz tri različita sektora: javnog, privatnog i civilnog, a sve u cilju unaprjeđenja kvalitete života na ruralnom području", naglašava gospodin Jerčinović, objašnjavajući:

Maslinik u Vinodolskoj dolini

"Iz navedenih područja ulaganja u ruralni razvoj, proizlazi kako bi potencijalni korisnici na vinodolskom području mogli biti: Grad Novi Vinodolski i Općina Vinodolska, kao i korisnici Mjere 301 – gradovi i općine do 10.000 stanovnika te koji imaju najveća ruralna područja. Poduzetnici s cijelog područja, koje bi LAG Vinodol pokrivao i to za područja Mjere 101, 102 (poljoprivredni proizvođači), kao i Mjere 302, što je posebno interesantno. Iznimnu ulogu u odabiranju prijavljenih projekata ima i LAG, čija preporuka ulaganja donosi 30 vrlo važnih bodova u odabiru projekata. Potencijal IPARD programa, kao i ostalih EU fondova, iznimno je velik, a podaci Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ukazuju na jaz između ostvarenog i mogućnosti. Tu postoji velik prostor, ali prije svega i nužnost za boljim korištenjem sredstava iz IPARD programa."

Postoji velik prostor za boljim korištenjem sredstava iz IPARD programa

Iako su kriteriji koje svaki prijavitelj mora zadovoljiti da bi mogao koristiti sredstva IPARD-programa, postavljeni visoko, Jerčinović poručuje kako nisu nimalo nerealni te još manje nedostižni. Ono što je potrebno za uspješnu prijavu i realizaciju ulaganja unutar programa prvenstveno je potrebna dokumentacija i zatvorena financijska konstrukcija.

Mladi maslinov plod

"Dakle, ulaskom Hrvatske u EU, iz Europskog fonda će Hrvatskoj za poljoprivredu i ruralni razvoj biti na raspolaganju više od 300 milijuna eura godišnje, bespovratnih sredstava. Time se znatno povećava investicijski potencijal poljoprivrednog sektora i otvaraju veće mogućnosti za prijavu i financiranje projekata iz navedenog sektora. Smatrajući da cijelo područje Vinodola – gradovi Novi Vinodolski i Crikvenica te Općina Vinodolska sa svojim ruralnim područjima – imaju potencijal za razvoj ruralnih aktivnosti, dakako i mogućnosti korištenja sredstava iz EU fondova za ruralni razvoj, pokrenuli smo inicijativu za osnivanje LAG-a", zaključuje mr. sc. Ivica Jerčinović, direktor PC "Vinodol", sa sjedištem u Gradu Vinodolu.

Riječ je o uglednu stručnjaku, rukovoditelju i građaninu koji je u dugogodišnjem radu do sada nanizao mnoštvo uspješnih rezultata, no na temelju Programa izobrazbe za savjetnike poduzetništva u 2004. godini, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, a u svojoj niski života gospodin Jerčinović ima i certifikat savjetnika poduzetništva u malom gospodarstvu. Također posjeduje i certifikat ovlaštenog konzultanta HAMAG koji je dobio na osnovu Programa izobrazbe i razvoja mreže konzultanata za malo gospodarstvo u RH. Voli reći da je rođen u Bribiru. Oženjen je te je otac troje djece. Po završetku osnovne škole u rodnom mjestu i Gimnazije u Crikvenici, upisao se na Ekonomski fakultet u Rijeci, gdje diplomirao stekavši zvanje - diplomirani ekonomist za industriju. Poslijediplomski znanstveni studij "Management u suvremenom hotelijerstvu" završio je na Fakultetu za turistički i hotelski menadžment u Opatiji, gdje 2001. i magistrirao na temu "Strategija upravljanja dugovima u hotelijerstvu" stekavši akademski stupanj - magistar znanosti iz područja društvenih znanosti, područja ekonomije, grane menagment i upravljanje.

"Imam radnog iskustva više od trideset godina, radeći na u mnogim tvrtkama u Bribiru, gradovima Novi Vinodolski i Crikvenici, te u svojstvu konzultanta u vlastitoj tvrtki Kor, direktora PC "Vinodol". Bio sam angažiran i kao stručni suradnik za razvoj poduzetništva u Općini Vinodolskoj, gdje sam vodio projekte financiranja i razvoja poduzetništva i malog gospodarstva na osnovu Programa razvoja malog gospodarstva u Općini Vinodolskoj, kojeg sam i autor. Aktivno se služim njemačkim i pasivno engleskim jezikom. Objavljeni su mi stručni radovi: "Mogućnosti realizacije projekta razvitka u turizmu crikveničko-vinodolske rivijere", Working capital management, Razvoj ruralnog turizma u Vinodolu. Trenutno obavljam funkciju zamjenika predsjednika TZ Općine Vinodolske, a član sam Skupštine TZ Primorsko-goranske županije", navodi Jerčinović, dodajući kako je u dva mandata vršio funkciju člana Poglavarstva Općine Vinodolske, zadužen za financije, kao i brojne druge volonterske obaveze u sportskim udrugama u Bribiru.

Ivica Jerčinović, jedan od pokretača ideje osnivana PC "Vinodol"

Opetuje kako je jedan od pokretača ideje osnivanja Poduzetničkog centra "Vinodol", potporne institucije za razvoj poduzetništva u Vinodolu, koji sada funkcionira na cijelom području Općine Vinodolske, gradova Novi Vinodolski i Crikvenice. Jerčinović u toj instituciji trenutno vrši funkciju direktora te vodi projekte financiranja i razvoja poduzetništva i malog gospodarstva. Poznat je i kao jedan od inicijatora osnivanja TZ Općine Vinodolske te i njezini prvi predsjednik, a više od dva mandata obnašao je dužnost predsjednika TZ Općine Vinodolske. Poznat je i kao jedan od pokretača brojnih projekata razvoja turizma u Vinodolu, kao što su: "Razvoj ruralnog turizma", "Vinodolske ljetne večeri", "Ružica Vinodola", "Dani smokava i sportskog ribolova", "Oči Vinodola" i "Vinodolska vrela i perila".


Tagovi

Eko proizvodnja Crikveničko-vinodolsko područje Model ruralnog razvoja Zaštićene pasmine Ivica Jerčinović Kršul Stipeč Šarar Udovčić Vinodol Manestar Bribir Konkurentnost Partnerstvo Škrinjica kulturnog blaga Projekt Eko masline Tradicija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije