Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Prović Vlaho
  • 19.09.2018. 12:10

Eko mandarine s OPG-a Prović Vlaho: Nikad nije kasno za napraviti preokret u proizvodnji

Nije lako napraviti zaokret, promijeniti se, ali shvatili smo da nikad nije kasno napraviti pravu stvar, nanovo učiti, stjecati nove spoznaje. Za to treba puno rada, ručne obrade, a ponajviše ljubavi, kaže Vlaho Prović čijemu je OPG-u koji se bavi ekološkom proizvodnjom puno pomogla IAKS mjera 11.

Foto: arhiva OPG Prović Vlaho
  • 1.827
  • 98
  • 0

Za manje od tjedan dana, točnije 25. rujna, na OPG Prović Vlaho - Ekološki uzgoj mandarina i maslina, započet će berba ranih sorti mandarina. S nasada u vlasništvu OPG-a koji se nalazi u  Opuzenu, u središtu bajkovite Delte Neretve, a koji se bavi ekološkom proizvodnjom citrusa - mandarina, naranči, limuna i klementina i proizvodnjom maslina i maslinovog ulja, očekuje se urod od 30 tona.

Mali je to OPG, kažu nam otac i sin, Ivica i Vlaho Prović, s poljoprivrednom površinom od 3,4 ha. Iskrčili su stare nasade mandarina i koštičavog voća od 2012. do 2014. godine te posadili nove nasade citrusa i maslina i to iz vlastite proizvodnje. Naime, sami su proizveli sadnice! Mandarina im čini 80% proizvodnje. Zaokret u proizvodnji, otkrivaju nam, napravili su 2016. godine. Bila je to godina promjena, kada su svu svoju proizvodnju, na šest parcela, prijavili u ekološku poljoprivredu. U njihovim promišljanjima, stavovima prema proizvodnji citrusa i maslina, nastaje veliki preokret. Okreću se ekološkoj proizvodnji, te od nadzornih stanica dobivaju EKO certifikat u prijelaznom periodu (što ih je činilo izuzetno sretnima). 

Nikad nije kasno napraviti pravu stvar 

OPG je, inače, osnovan 2003. godine i prostire se na šest parcela. Četiri parcele su u dolini Neretve, na kojima se uzgajaju citrusi (najviše mandarine), te dvije parcele zasađene maslinama - jedna na prekrasnoj padini iznad grada Kleka, na visini od 320m, i druga poviše doline Neretve, u brdu, u jednom bajkovitom dolu. 

Berba ranih sorti mandarina krenut će 25. rujna 

"Radeći na zemlji, razgovarajući s ljudima, promatrajući prirodu koja nas okružuje, uvidjeli smo da je krajnje vrijeme da se čovjek prestane boriti protiv prirode, da je krajnje vrijeme da se ljudi i priroda opet udruže i vole. Nije lako napraviti zaokret, promijeniti se, ali shvatili smo da nikad nije kasno napraviti pravu stvar, nanovo učiti, stjecati nove spoznaje. Za to treba puno rada, ručne obrade, a ponajviše ljubavi. Ljubavi ne nedostaje, ona seže još iz djetinjstva, poljoprivreda je oduvijek bila osnovna djelatnost naše obitelji", naglašavaju otac i sin. 

Zatim je, otkrivaju početke, uslijedilo ono najteže - plasiranje plodova na tržište. Uloženo je puno truda u pronalaženju pravih kupaca, koji će prepoznati trud i kvalitetu ekološkog proizvoda. I kad im je bilo najteže, nisu se pokolebali, smatrajući da su na pravom putu. Jako su zadovoljni s ostvarenom korektnom suradnjom. Reakcije njihovih kupaca bile su jako dobre, zadovoljni su kvalitetom, slatkoćom i svježinom organskog ploda.

"Za ući u ekološku poljoprivredu, prva i osnovna stvar koja je jako bitna, je da i sami morate tako živjeti! Također, morate prijaviti svu svoju proizvodnju na svim parcelama, a ne samo jedan dio", kaže Vlaho Prović, mladi poljoprivrednik i nositelj gospodarstva dodajući da, također, ekološka poljoprivreda traži mnogo ručnog rada!

Obvezno razdoblje prelaska s konvencionalne na ekološku poljoprivredu (višegodišnji nasadi) traje tri godine, tzv. prijelazno razdoblje (da se zemlja i biljka očiste od konvencionalne upotrebe), kojeg možete skratiti na dvije godine, ako su vam sve analize jako uredne. Tada dobivate EKO certifikat za prijelazno razdoblje. Nakon treće (druge) godine, dobivate puni EKO certifikat. "U ovome morate biti punih pet godina i normalno i nakon toga", kaže Vlaho.

Korisnici IAKS mjere 11

Neke Mjere Programa ruralnog razvoja, dodaje Vlaho, pokazale su se jako korisnim za male OPG-e, dok su druge mjere, nažalost, nedostižne. "Nas je jako zanimala IAKS Mjera 11. - Ekološki uzgoj. Ova Mjera nam je puno pomogla u početnoj poljoprivrednoj proizvodnji", dodaje mladi poljoprivrednik.

Kako otkriva, M11 – Ekološki uzgoj odnosno Podmjere 11.1. Plaćanja za prijelaz na prakse i metode ekološkog uzgoja, korisnici mogu biti poljoprivrednici ili grupe poljoprivrednika upisani u Upisnik poljoprivrednika, koji odgovaraju definiciji aktivnog poljoprivrednika sukladno Zakonu o poljoprivredi, čije su površine upisane u ARKOD sustav, koji su u prijelazu na ekološku proizvodnju. Potpore su sljedeće: Oranice 347,78 EUR /ha, Višegodišnji nasadi 868,18 EUR/ha, Povrće 576,94 EUR /ha, Trajni travnjak 309,94 EUR /ha.

Tu je i Podmjera 11.2. Plaćanja za održavanje praksi i metoda ekološkog uzgoja čiji su korisnici poljoprivrednici ili grupe poljoprivrednika upisani u Upisnik poljoprivrednika, koji odgovaraju definiciji mladog poljoprivrednika sukladno Zakonu o poljoprivredi, čije su površine upisane u ARKOD sustav, koji nastavljaju ekološku proizvodnju, a potpore su: Oranice 289,92 EUR /ha, Višegodišnji nasad 723,48 EUR /ha, Povrće 480,78 EUR /ha, Trajni travnjak 258,28 EUR/ ha.

Želja im je nabaviti mali polovni voćarski traktor 

"Potpora je bespovratna u vidu godišnjeg plaćanja po hektaru kao nadoknada korisniku zbog gubitka prihoda i dodatnih troškova koji su rezultat usklađivanja s posebnim uvjetima, a koji nadilaze minimalno propisane uvjete. Pozivamo sve poljoprivrednike dobre volje i ako imaju snage i mogućnosti da uđu u ekološku-organsku poljoprivredu", poziva Vlaho dodajući da su se prijavili i na Mjeru 6 odnosno tip operacije 6.1.1. "Potpora mladim poljoprivrednicima“, do 20.000 eura, iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. 

Mali su, ali s njihovog OPG-a dolaze vrhunske, eko mandarine 

"Velika nam je želja nabaviti mali polovni voćarski traktor i bočnu unutar-rednu frezu, koja bi nam uvelike pomogla u okopavanju mandarina", dodaje Vlaho zaključujući da mora napomenuti da se sve češće susreću s elementarnim nepogodama. Globalno zatopljenje, naglašava, bar oni na jugu, itekako osjećaju i stvaraju im veliki, veliki problem.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Prović Vlaho Opuzen Mandarine Eko proizvodnja IAKS mjere Ruralni razvoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/