Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko Klanac
  • 03.09.2019. 10:30
  • Karlovačka, Jelov Klanac, Rakovica

Eko Klanac: Očuvali djedovinu i uspješno spojili eko poljoprivredu i turizam

Obitelj Sabljak već se više godina bavi uzgojem povrća na ekološki način, a na njihovo imanje dolaze i gosti iz cijelog svijeta. Htjeli su sačuvati djedovinu od zapuštanja i pada u zaborav i u tome uspjeli.

Foto: Arhiva obitelji Sabljak
  • 2.140
  • 304
  • 0

U gotovo napuštenom selu Jelov Klanac nedaleko Rakovice, nalazi se imanje Sabljakovih, Eko Klanac. Obitelj Sabljak već se više godina bavi uzgojem povrća na ekološki način. "Naše obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo osnovano je 2003. godine i čine ga tri člana, bračni par Ljubica i Ivica Sabljak te sin Vedran. S obzirom da je površinom maleno te da se bavimo isključivo proizvodnjom povrća i u manjoj mjeri voća, svi više-manje radimo sve, ovisno o raspoloživom vremenu i sezoni", doznajemo od članova obitelji.

Htjeli sačuvati djedovinu od zapuštanja i pada u zaborav

Na imanju se svojevremeno otvorila mogućnost za bavljenje poljoprivredom i nakon nekoliko godina rada za vlastite potrebe uvidjeli su da imaju sve preduvjete za bavljenje ekološkom proizvodnjom. "Dodatan poticaj za bavljenje poljoprivredom bio je i taj što smo htjeli sačuvati djedovinu od zapuštanja i pada u zaborav. Uz to, cijela je obitelj ekološki osviještena i uviđa važnost zdrave prehrane, a to želi podijeliti s ostalima te u svom kraju potaknuti i druge na odgovornost prema prirodi i djedovini", kažu iz OPG-a Sabljak.

Imaju 5 ha zemlje od čega je na 1,3 ha zasađeno sezonsko povrće, a ostala površina je pod pašnjacima, voćnjacima i ljekovitim biljem. Na navedenim obradivim površinama u 2018. godini proizveli su oko 900 kg krumpira, 1.500 kg crvenog luka, 1.000 kg cikle, 600 kg mrkve i 250 kg češnjaka. Proizveli su i oko 30 kg osušene paprene metvice za čaj i 20 kg osušenog matičnjaka za čaj. Nemaju posebno razvijen sustav skladištenja, već svoje kulture nastoje plasirati što prije kako bi krajnji kupac dobio što kvalitetniji proizvod. Neko povrće čuvaju u trapu, a radi se o starinskom načinu čuvanja koje se u vrtu ili nekom suhom dijelu dvorišta sprema suho u iskopani kanal, štiti slamom te prekriva zemljom, a ponekad, radi još bolje zaštite, i kukuruzovinom.

U 2018. proizveli su 1.500 kg crvenog luka

Osim bilja koje suše za čaj, proizvode ne obrađuju već ih plasiraju u svježem obliku. Sadni materijal nabavljaju od proizvođača ekološkog sjemena, dok dio sjemena proizvode sami. Gnojiva i zaštitna sredstava koriste u minimalnim količinama i to samo ona koja su odobrena za korištenje u ekološkoj proizvodnji. Konstanatno se obrazuju na području zaštite kultura te pokušavaju sami proizvesti kompost i zaštitna sredstva od prirodnih sastojaka. Možda bi se više mogli posvetiti proizvodnji i prodaji da nije silne papirologije s kojom se svakodnevno moraju boriti. Korisnici su potpore koju isplaćuje Agencija za plaćanja u poljoprivredi, no smatraju da bi dobrodošli veći poticaji s obzirom da u široj okolici ne postoji OPG koji se bavi prozvodnjom povrća na ekološki način.

Zbog konfiguracije terena nije moguće klasično navodnjavanje

"Zbog toga što ne upotrebljavamo nikakve preparate (pesticidi, umjetna gnojiva i kemijske supstance), naše povrtne kulture imaju kraći rok trajanja te se potencijalno javljaju problemi plasmana na tržište u roku u kojem je povrće svježe. Da bismo to izbjegli, kontaktiramo samoinicijativno kupce o dostupnosti naših proizvoda te ih promoviramo kroz razne kanale, uglavnom putem društvenih mreža. Surađujemo i s trgovinama zdravom prehranom te s fizičkim osobama koje nas direkno kontaktiraju ili kojima su nas preporučili naši drugi kupci. Jedan dio uspijemo prodati na kućnom pragu. Kupci naših proizvoda najčešće su mlade, ekološki osviještene osobe, ljudi koji paze na prehranu i svoje zdravlje. Osobito su nam dragi oni koji naše proizvode kupuju za svoju djecu te ih od malih nogu uče zdravoj prehrani i ekološkim navikama", ističu i dodaju da imaju kranjnje korisnike koji već u postojećoj sezoni rezerviraju dio proizvoda za sebe, dakle prije no što su proizvodi spremni za plasman.

Kada se govori o vremenskim neprilikama, najveći problem je suša. Dugotrajni periodi bez kiše izuzetno su nezgodni jer, zbog konfiguracije terena na kojem se nalazi imanje (brežuljci koji se izmjenjuju s udolinama i dragama) nije moguće osigurati klasično navodnjavanje. Osim toga, treba napomenuti da je teško postići višu cijenu ekološkog proizvoda s obzirom na konzumne cijene povrća proizvedenog konvencionalnim putem.

Dolaze im gosti iz cijelog svijeta 

S obzirom na to da se poljoprivreda i turizam odlično nadopunjuju, kako je pokazala i opća zainteresiranost za eko-turizam, odlučili su ih i oni spojiti u jedno. Na gospodarstvu se nalaze tri drvene kuće za odmor koje iznajmljuju kroz cijelu godinu. Prostrano gospodarstvo omogućuje sigurnu igru djece, a za društva koja vole druženja uz dobru hranu na otvorenom tu je i veliki prostor za roštilj.

Posebno dizajnirana ambalaža za ljekovito bilje

"Naši gosti koji dolaze doslovno sa svih strana svijeta imaju mogućnost sudjelovanja u sadnji, berbi i brizi za cjelokupan asortiman OPG-a te ga koriste za kuhanje i konzumiranje tijekom boravka kod nas. Ljekovito bilje (paprenu metvicu i matičnjak) ubiremo, sušimo i pakiramo u posebno dizajniranu ambalažu i nudimo svojim gostima kao suvenir sa istaknutom grafikom velikog slapa na Plitvičkim jezerima kao uspomenu na posjet", govori Vedran Sabljak. Čaj se također prodaje u suvenirnicama NP Plitvička jezera i na ostalim prodajnim mjestima destinacije i šire. 

"Ukoliko ste osoba koja uživa boraviti u prirodi i tišini, cijeni plodove prirode te želi omogućiti i drugima uživanje u njima, svakako Vam preporučujemo bavljenje ekološkom proizvodnjom. Poljoprivreda u obliku kakvim se mi bavimo nije dovoljna za zadovoljavanje svih životnih potreba ako govorimo o financijskom aspektu, ali je ispunjavajući posao koji rješava stresa te je odličan za mentalno zdravlje. Stoga ovakvu djelatnost preporučujemo onima koji žele dopuniti svoj budžet i istovremeno uživati u svim njenim blagodatima", iskreni su supružnici Ljubica i Ivica Sabljak.


Fotoprilog


Tagovi

Eko-turizam Eko Klanac Seoski turizam Eko proizvodnja OPG Sabljak


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić