Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikroorganizmi
  • 18.03.2019. 07:30

Efektivni mikroorganizmi korisni za biljnu, ali i pčelarsku proizvodnju

Zajedničkim međudjelovanjem efektivni mikroorganizmi sprječavaju razvoj negativnih prirodnih procesa, a ubrzavaju nastanak i razvoj po proizvodnju korisnih procesa. Zemljištu poboljšavaju fizičko-kemijske karakteristike, biljkama daju robusnost i veće prinose, vodu proćišćavaju, a za pčele su "prirodni antibiotici".

Foto: Bigstockphoto/yuris010
  • 2.193
  • 143
  • 0

Kada se prije više od pedeset godina prvi put počelo diskutirati i polemizirati o upotrebi tzv. korisnih, tada nazvanih efektivnih mikroorganizama, u proizvodnji hrane malo tko je vjerovao da će isti zavrijediti pažnju. Inovativna tehnologija, relativno visoka cijena u odnosu na kemijske proizvode i otpor prema inovacijama predstavljaju osnovnu kočnicu širokoj upotrebi ovih proizvoda u poljoprivredi, pogotovo kada se radi o sredinama koje još uvijek prakticiraju tradicionalne modele proizvodnje hrane. Međutim, višestruki vidljivi pozitivni efekti omogućili su da navedeni proizvodi trasiraju svoj put ka krajnjim kupcima. 

Koncept korisnih (efektivnih) mikroorganizama

Efektivni mikroorganizmi su prvi puta izolirani na Sveučilištu Ryukyus, Okinawa, Japan, 70-tih godina. Osnovni postulat bio je izdvojiti mikroorganizme koji po svojoj prirodi djelovanja nisu štetni za okolinu i iste staviti u simbiozu s drugim efektivnim mikroorganizmima kako bi zajedničkim djelovanjem unaprijedili sredinu u kojoj se razvijaju. Da bi došlo do unaprijeđenja određene proizvodnje, međudjeluje preko 80 različitih postojećih vrsta među kojima su najznačajniji sojevi bakterija mliječne kiseline, fotosintetske bakterije, kvasci, aktinomicete i različite plijesni. Navedene vrste mikroorganizama su stalno u interakciji kako bi spriječile procese truljenja uzrokovane radom nekih štetnih mikroorganizama, i te iste procese preveli u procese fermentacije. 

Efektivni mikroorganizmi kreiraju budućnost održivog upravljanja prirodnim procesima!

Cjelokupan proces svodi se na princip "po prirodu bezbolnog" principa razlaganja složenih tvari i kreiranja jednostavnih tvari koje su lako dostupne biljkama, koje obogaćuju zemljište, djeluju imunološki na životinje, a s druge strane nemaju negativnih efekata na okolinu. Budući da od "prirodnog otpada" stvaraju esencijalne životne tvari s pravom nose epitet "imunološkog sustava" prirode. 

Djelovanje mikroorganizama na zemljište 

Budući da je zemljište kao osnovni proizvodni resurs vrlo često degradirano različitim toksičnim kemijskim i fizičkim utjecajem koristi efektivnih mikroorganizama na isto su višestruki. Osnovni cilj kultiviranja zemljišta je poboljšanje fizičko-kemijske strukture kako bi bilo pogodno za uzgoj određenih kultura. Međutim, koliki god stupanj obrade zemljišta prakticirali u zemljištu još uvijek ostaje određeni dio tvari koje biljkama nisu dostupne budući da se nalaze u neaktivnom obliku ili su u krajnjem slučaju toksične. Utjecaj efektivnih mikroorganizama pri tome je višestruk budući da oni djeluju antioksidacijski, sprječavajući negativne prirodne reakcije.

Naime, tla koja pogoduju visokim stupnjem oksidacije zadržavaju hranjive elemente pa biljke koriste značajno više energije da usvoje te hranjive elemente. Dodatno, takva tla pod utjecajem velikih koncentracija teških metala i njihovim spajanjem s ostalim metalima povećavaju toksičnost. Korištenjem mikroorganizama na takvim tlima teški metali se prevode u neutralne oblike pa se vodom ispiru u dublje dijelove i postaju teže dostupni biljkama. Na taj način smanjuje se toksičnost, a povećava lako dostupnost hranjivih elemenata

Efektivni mikroorganizmi doprinose poboljšanju fizičko-hemijske strukture zemljišta
Efektivni mikroorganizmi doprinose poboljšanju fizičko-kemijske strukture zemljišta (Foto: pro-well.co.za)

Korištenjem efektivnih mikroorganizama obogaćuje se mikroflora zemljišta, zemljišta postaju plodnija i "odmornija", te se teže dostupni elementi se razlažu do lakše dostupnih. Na ovaj način biljke ih lakše usvajaju što u konačnici doprinosi razvoju i biljke i ploda.

Primjenom efektivnih mikroorganizama do većih prinosa

Za uravnotežen razvoj biljaka protrebno je djelovanje i dostupnost svih hranivih elemenata. Vrlo često određeni elementi su prisutni, ali su inaktivnom obliku i nisu dostupni kao takvi biljakama. Korisnost proizvoda na bazi efektivnih mikroorganizama ogleda se u tome da različitim antioksidacijskim procesima razlažu složene tvari do jednostavnih (esencijalnih) i time ih čine dostupnim biljkama. Biljke pri tome koriste manje energije kako bi korijenovim sustavom usvojile hranjive tvari što ih čini otpornijima. 

Efektivni mikroorganizmi jačaju imunitet biljaka i čine ih otpornijim!

Konstantno i permanentno upotrijebljavanje proizvoda na bazi efektivnih mikroorganizama stvara povoljne mikroklimatske i mikrohranidbene uvjete za razvoj biljaka. Biljke koje rastu i plodonose u takvim uvjetima su dosta otpornije na stresove izazvane vremenskim uvjetima ili nedostatkom određenih hranjivih elemenata. S druge strane, takve biljke odlikuju se proizvodnjom ujednačenih prodova koji pravovremeno sazrijevaju i imaju izuzetne nutritivne vrijednosti. Utjecaj ovih proizvoda nije samo trenutan, tijekom proizvodnje, on se reflektira i nakon ubiranja plodova, jer se takvi plodovi dugotrajnije i lakše skladište. 

EM proizvodi jačaju pčelarske zajednice i povećavaju prinose meda

Proizvodi na bazi efektivnih mikroorganizama posljednjih godina zbog svog pozitivnog djelovanja zauzimaju značajno mjesto u pčelarskoj proizvodnji. Prvenstveno se koriste za poboljšanje imunološkog sustava pčela što u konačnici doprinosi boljim proizvodnim performansama. Pored toga, koriste se kako bi se smanjio negativan utjecaj najznačajnijih štetnika po pčelinju zajednicu (američke i europske gnjiloće, varoe destruktor, voskovog moljca).

Probiotici na bazi efektivnih mikroorganizama djeluju na način da štite crijevnu sluzokožu pčela i obogaćuju je korisnom florom što smanjuje mogućnost nastanka crijevne bolesti-nozemoze. Primjenjuju se dodavajući ih u tekuću hranu (sirupe) ili u ne previše hladnu, nekloriranu vodu. Također, nije rijetka njihova primjena ni u higijenske pojilice, a iskustva ukazuju da su pčele mnogo smirenije kada piju vodu u koju je dodan probiotik na bazi efektivnih mikroorganizama.

EM Probiotici pozitivno utiču na imunološki sistem pčela
EM probiotici poboljšavaju imunološki sistem pčela i reduciraju djelovanje štetnika (Pixabay/mommyhen42)

Efektivni mikroorganizmi mogu se primjenjivati i za dezinfekciju pčelarske opreme ali i u okruženju oko pčelarske zajednice. Tako djeluju na smanjenje štetnika koji obitavaju oko pčelarske zajednice, a samim time i smanjuju mogućnost njihovog utjecaja na zajednicu. Na taj način njihov utjecaj je disperzan i na cjelokupnu životnu sredinu. 

Sveobuhvatnost djelovanja korisnih mikroorganizama

Pristup djelovanju korisnih mikroorganizama je sveobuhvatan i ne može se ograničiti samo na direktnu proizvodnju hrane. Korisni mikroorganizmi svoju primjenu nalaze i u proćišćavanju vode, čišćenju rijeka, dezinfekciji životnog prostora i prostora namijenjenog držanju životinja, kompostiranju i proizvodnji organske tvari. Njihovo djelovanje je holističko i svoju primjenu imaju "od polja pa do stola" što omogućava održivo upravljenje koristeći ovakve proizvode. Vrlo bitno je proizvode na bazi efektivnih mikroorganizama koristiti konzistentno i preventivno jer se na taj način povećava i efekat njihovog djelovanja. 


Tagovi

Mikroorganizmi u poljoprivredi Efektivni mikroorganizmi Eko proizvodi Holistički pristup Imunološki sistem prirode Održivo upravljanje


Autor

Admir Hodžić

Više [+]

Magistar agronomije, s orijentacijom na ruralni razvoj, inovacije i proizvodnju zdravstveno ispravne hrane. Istražuje, analizira i dijeli zanimljive agro teme.