Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlja ruža
  • 29.11.2021. 13:30
  • Brodsko-posavska, Batrina

Divlja ruža iz Batrine - Angie's Rosehip

Najveći problem nas proizvođača šipka nije trnje nego pogoni za preradu, kaže Andrijana Zubčić koja se na sadnju i uzgoj ekološkog nasada divlje ruže odlučila 2015. godine.

Foto: Vesna Mijat
  • 2.542
  • 124
  • 2

OPG Andrijana Zubčić nastao je 2015. godine kada je vlasnica prelomila što napraviti s bakinom zemljom u Batrini, malom slavonskom selu u općini Nova Kapela. 

"U vrijeme kad sam kretala u podizanje nasada, na našem je tržištu bilo puno uvezenih egzotičnih kultura kao što su goji, aronija i slično. Ja sam bila mišljenja da  je najprirodnije u naš organizam unositi ono što stotinama godina raste u našem podneblju. A, šipak je ipak, naša domaća vrsta“, otkriva zašto se odlučila baš na sadnju divlje ruže.

Nakon što je diplomirala agronomiju, zaposlila se u Zagrebu u struci. No, slavonska zemlja vukla ju je natrag. U vrijeme sadnje na tržištu nije bilo izbora sadnica divlje ruže i nabavila je ono što se nudilo, sortu Laxa. 

Ekološki uzgoj

Nakon pripreme tla i podizanja nasada, kreće briga i njega oko biljaka. Andrijana je ušla u ekološku proizvodnju s ciljem da postigne dodanu vrijednost plasmanom eko proizvoda na tržište. Samim time, ograničila je izbor zaštitnih sredstava i gnojiva koje može upotrebljavati.

"Za gnojidbu, meni se najbolje pokazalo ekološko konjsko peletirano gnojivo koje danas na tržištu nudi više dobavljača. Rezidbu obavljam redovito svake godine prije cvatnje radi oblikovanja grma i uklanjanja starih grana", navodi dodajući da je šipak općenito otporna i žilava kultura, ali za dobivanje kvalitetnog ploda bez oštećenja treba voditi brigu o prisutnosti štetnika. U proljeće i u jesen tretira nasade modrim uljem.

Od štetnika spominje napade ružine voćne muhe Rhagoletis alternata za koju je dobro postavljati žute ljepljive ploče u vrijeme cvatnje. Tako prati brojnost i po potrebi tretira propolisom koji je pogodan za ekološku proizvodnju. Spominje još napade mušice Drosophila suzukii. Kroz ranu koju mušice naprave u plod ulaze gljivice roda Alternaria i Fusarium i on ubrzano gnjili. Stručnjaci predlažu prekrivanje nasada mrežama protiv kukaca. Mreže su razvrstane prema veličini oka u odnosu na prisutnost pojedinih štetnika (npr. talijanski proizvođač Artespolitecnica).

Berba i proizvodi

Za proizvodnju čaja i pekmeza, bere šipak kada dostigne željenu veličinu i intenzitet boje jer su tada plodovi najboljeg nutritivnog sastava.

Kreirala je brend Angie's Rosehip 

Zbog dodatne prepoznatljivosti na tržištu kreirala je brend Angie's Rosehip koji nudi ekološke proizvode od šipka. Sama radi na svom OPG-u, te je do sada u asortiman uvrstila eko pekmez od šipka pripremljen na starinski način. Odbija upotrebljavati dodatke za zgušnjavanje (pektin, želin).

"Smatram da u samom plodu ima dovoljno pektina, a da dodavanje želina mijenja okus samog proizvoda i daje mu staklasti izgled što nije karakteristično za pekmez kakav su radili naši stari. Najviše cijenim proizvode u koje se ne dodaju nikakvi nepotrebni dodaci“, kaže. Proizvodi i eko čaj, ali veliki joj je problem pronaći ekološke pogone za preradu i sušenje.

"Znate što, najveći problem nas proizvođača šipka, nije trnje nego pogoni za preradu. Većinom su hrvatski proizvođači voća mali i neisplativo im je svakom posebno graditi i opremati pogon za preradu i sušenje. A, još ako ste u ekološkoj proizvodnji, treba pronaći i pogon s certifikatom kojih je premalo“, naglašava.

Plodovi šipka kod nas se tradicionalno stoljećima upotrebljavaju za prehranu te u ljekovite namjene zbog svojih bioaktivnih komponenti. Poznato je da djeluju antioksidativno i antimikrobno zahvaljujući sastavu polifenola, vitamina C, E, B i karotenoida. Dodatno, šipak pokazuje antiupalno djelovanje, te je nekim znanstvenim radovima utvrđena njegova uloga u borbi protiv nastanka tumora, te u olakšavanja simptoma dijabetesa.

Sirup od šipka za imunitet

Krenula je u proizvodnju sirupa od šipka koji je napravila prema recepturi magistre farmacije i specijalistice medicinske biokemije i fitoaromaterapije. Prirodni sirup ploda divlje ruže je spoj infuza usplođa ploda ove ruže, prirodnog meda bagrema i samog pastoznog ekstrakta usplođa divlje ruže. Koristi se kao imunostimulans, antioksidans i prirodni izvor vitamina C u prevenciji respiratornih infekcija, te kao suportivna terapija kod prehlade i gripe. Ako se zna da je tijekom Drugog svjetskog rata sirup divlje ruže davan školskoj djeci da bi obogatio njihovu nutrijentima siromašnu prehranu, onda je jasno da ovaj proizvod ima budućnost.

Problem s proizvodnjom šipka je niska dohodovnost njegovih prerađevina. Da bi proizvođač iskoristio puni potencijal ove biljke, morao bi uložiti novac i vrijeme u kreiranje novih visoko-dohodovnih originalnih proizvoda. Ako pogledamo koji su proizvodi traženi i najbolje plaćeni, tu spadaju ulje od šipkovih sjemenki i prah od sušenog ploda.

Šipak u prahu u malim se količinama može proizvesti od sušenog ploda bez koštica, no u većim proizvodnjama se radi od cijelog sušenog ploda s košticama. Problem je pronaći mlin koji može samljeti njegove prilično tvrde koštice. Ovaj se proizvod koristi kao dodatak ljudskoj prehrani i životinjskoj hranidbi. Na tržištu se može pronaći npr. u pakiranjima od 250 g pripremljen za kućne ljubimce, a reklamiran kao izvor vitamina, pektina, voćnih kiselina i karotenoida, te kao sredstvo koje otklanja bol. Pulverizirani šipak se prodaje i kao dodatak humanoj prehrani u rasutom stanju ili u obliku kapsula, a radi jačanja imuniteta organizma.

Odlučila se za ekološki uzgoj šipka 

Radi se o proizvodu od stopostotnog mljevenog sušenog ploda šipka koji sadrži: 2.4% bjelančevina, 0.8% masti, te vitamin C 542 mg/100g. Sastav šipkovog praha razlikuje se od načina pripreme, odnosno o tome jesu li sjemenke uklonjene iz unutrašnjosti ploda ili ne. Dodaje se u smoothie, kolače i razne druge proizvode. Smatra se funkcionalnom hranom.

Ulje šipka

Hladnim prešanjem pažljivo osušenih plodova divlje ruže, najčešće Rosa canina L. dobiva se ulje zlatno-crvenkaste do crvene boje zbog prisustva karotenoida iz ploda. Sadrži većinom nezasićene masne kiseline: 40-56% linolne (omega 6), 20-30% alfa-linolenske (omega 3) i 14-22% oleinske masne kiseline (omega 9). Udio zasićenih masnih kiselina je od 6-12%. Ulje može sadržavati i do 130 mg/100g vitamina E. Dominira gama tokoferol koji ima najjače djelovanje i njegov je udio jednak kao u lješnjakovom i suncokretovom ulju.

Koristi se za njegu kože jer prodire u dublje slojeve kože zbog male molekularne strukture, te se može uzimati kao dodatak prehrani bogat nezasićenim masnim kiselinama korisnim za zdravlje krvožilnog sustava. Ulje regenerira kožu, hidratizira i usporava starenje kože, potiče proizvodnju kolagena i elastina, blago aktivira metabolizam kože, ujednačuje pigmentaciju kože i ubrzava zacjeljivanje rana. Koristi se u mnogim proizvodima za njegu kose i kože. Na tržištu je prisutan kao poseban proizvod ili u sastavu šampona, sapuna, ovlaživača i dr. Iako je formulirano u mnogim proizvodima za njegu kože, ulje šipka najčešće se može naći u čistom obliku za nanošenje izravno na kožu. 

Prodajne cijene kozmetičkog ulja od šipka na Internetu se razlikuju ovisno o pakiranjima i vrsti divlje ruže od koje su dobiveni: od 40kn za 20mL pa do 80-160kn  za 100mL.

Osim šipka, Andrijana planira podignuti nasad mješovitih voćnih kultura da bi stvorila veću dohodovnu vrijednost. Jer, iako je ekstra korisna i zdrava namirnica, od 1kg svježeg šipka, sušenjem se dobije tek 300g suhog šipka, a tu su još i troškovi sušare i prerade.   

Velike planove ima i s preradom ove grmolike, trnovite i žilave kulture. "Već sam nekoliko godina prisutna na raznim sajmovima sa svojim proizvodima i primjećujem da su proizvodi od šipka prepoznatljivi na tržištu, a i nas proizvođača je sve više", napominje dodajući da bi savjetovala ljudima da se počnu baviti poljoprivredom i proizvodnjom hrane, te iskoriste zemlju koju su naslijedili. "Mislim da nema ništa zdravije nego koristiti ekološke proizvode koji su u našim krajevima prisutni od davnina“, zaključuje Andrijana Zubčić. 


Tagovi

Andrijana Zubčić Angie's Rosehip Uzgoj šipka Divlja ruža Rosa canina Pasja ruža Ulje od šipka Prah od šipka Šipkov čaj


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]