Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka proizvodnja
  • 13.10.2023. 11:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Bilježimo napuštanje, kako zadržati hrvatske poljoprivrednike u eko proizvodnji?

Ovogodišnji izlazak 242 poljoprivrednika iz ekološke proizvodnje, veliki je udarac za ovaj domaći sektor. Osim državnih institucija postoje i volonteri koji poduzimaju mjere ne bi li se zaustavio izlazak. Udruga biofila Hrvatske upravo je organizirala prvi u nizu Eko-market.

Foto: Depositphotos/IgorVetushko
  • 2.865
  • 180
  • 1

Prethodno referentno razdoblje je završilo krajem 2022. godine i s njim je zabilježen val izlazaka poljoprivrednika iz ekološke proizvodnje. Sličan je trend zabilježen i u Austriji. No, Hrvatska je mala država, pa ovogodišnjih 242 i prošlogodišnjih 259 izlazaka puno znači za ukupno brojčano stanje naše ekološke poljoprivrede.

Iako država ne vodi evidenciju razloga, lako je za zaključiti da je jedan od značajnijih upravo nedostatak potražnje za ekološki certificiranim proizvodima. Hrvati danas u velikoj mjeri ne vjeruju ekološkim i inim oznakama. Zato su se osim državnih tijela, neka udruženja građana aktivirala u borbi za poticanje i promoviranje ekološke hrane.

Održan Eko-market

Udruga biofila Hrvatske ne posustaje sa svojim ciljevima, a to su: jačanje povjerenja potrošača u ekološki proizvod i zaustavljanje izlazaka poljoprivrednika iz ekološkog sistema. Organizirali su prvi u nizu Eko Market u West-Gate centru, a pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije. Na Sajmu se predstavilo 22 proizvođača. Bilo je tu nekoliko pčelara, egzotično voće, voćni sokovi, džemovi, umaci, krušni I drugi proizvodi. Neki od njih po prvi put su se predstavili na ovom prostoru i pronašli svoje nove kupce.

Osim prodajnog karaktera, događanje je imalo i edukativnu namjenu pa je tako Muzej grada Karlovca organizirao dječju radionicu na temu Upoznajmo svijet kukaca.

Ove godine 242 proizvođača izašla iz ekološkog nadzora, prošle njih 259. Zna li se zašto?

Predsjednik Udruge biofila Hrvatske prof. dr. sc. Albert Marinculić održao je prezentaciju o hitnosti djelovanja za spas našeg ekosustava. Naglasio je da svatko može učiniti nešto da spasi našu prirodnu baštinu.

"Ako ne krenemo odmah, za 50 godina skoro 20 posto planeta neće imati života. Svi zajedno trebamo zasaditi 1.000 milijardi stabala da fiksiraju CO2 iz atmosfere. Znači, ako imate komad zemlje,  kakvu sjemenku ili sadnicu, hitno je zasadite jer bez biljaka na ovoj planeti života ne bi bilo", upozorio je. 

Udruga je organizirala prvi Eko-market, najavila i drugi (Foto: V. Mijat)

Prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora, kao partner Udruge biofila Hrvatske moderirao je događanje, a Ivica Žuljević, dr.med.vet. predstavio prednosti korištenja efektivnih mikroorganizama u kompostiranju što je važna karika ekološke proizvodnje hrane.

Panel o stanju ekološke poljoprivrede

U panelu o važnosti ekološke poljoprivrede u obnovi prirode sudjelovali su prof.dr.sc. Šimpraga, prof.dr.sc. Marinculić, Robert Hadžić, mag.ecc. predsjednik Udruge OPG-H i Vesna Mijat, mag.ing.agr. članica Biofila, te kontrolor ekološke poljoprivrede.

Sudionici su naglasili potrebu za provođenjem hitnih mjera za zaustavljanje izlaska poljoprivrednika iz ekološke proizvodnje. Nadalje, složni su da je potrebno osnažiti promociju ekoloških i biodinamičkih proizvoda jer među potrošačima još uvijek vlada nepovjerenje u prednosti takvih proizvoda.

Na kraju, i dalje s terena dopiru informacije da je podrška institucija čiji je zadatak pružanje logistike ekološkim proizvođačima, često nedovoljna i nekoordinirana, te je stoga zaključeno da je neophodno izgraditi multidisciplinarnu mrežu stručnjaka koji bi mogli stajati iza ekološkog proizvođača u svakoj situaciji. Posebno su veliki problemi uočeni kod nepostojanja pravovremenog savjetovanja oko ekoloških mogućnosti zaštite nasada od bolesti i nametnika, nepostojanja organiziranog plasmana ekološki certificiranih proizvoda, te nedovoljne informiranost kupca o ogromnoj razlici u kvaliteti između konvencionalnog i ekološkog proizvoda.  

Sljedeći Eko-market na rasporedu je 28. listopada 2023. i pozvani su svi ekološki i biodinamički proizvođači. 

Vjerujete li u zdravstvene prednosti ekološki certificiranih proizvoda, odgovorite nam u anketi ispod teksta, a zašto vjerujete odnosno ne vjerujete napišite u komentaru. 


Fotoprilog


Tagovi

Eko market Albert Marinculić Robert Hadžić Miljenko Šimpraga Ivica Žuljević Vesna Mijat Ekološka poljoprivreda Ekološki proizvodi Biodinamički


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]