Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 05.07.2023. 15:45

Tko želi vino piti, mora stalno u vinogradu biti

Kosidba krmnih kultura, ali i sva preventivna prskanja vinograda i voćnjaka obavljat će se bez imalo straha da će biti isprana s lisne mase tretiranih kultura

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.683
  • 148
  • 0

Promjenjivo i nestabilno vrijeme na sjeverozapadu, krajem proteklog tjedna pravilo je probleme vinogradarima, voćarima, ali i stočarima. Kako su oborine bile uglavnom lokalnog karaktera, ukupno izmjerene količine kreću se od 5 do 62 mm.

Ponegdje je bilo i pojave tuče, pa su mnogi poljodjelci uz granicu sa Slovenijom ljuti što obrana od tuče nije u funkciji. Na istoku je izmjereno 1 do 7 mm, u gorju 6 do 16 mm, a uzduž Jadrana 10 do 102 mm oborine. Danas je tlo na sjeverozapadu i u gorju umjereno vlažno, a na istoku i uzduž Jadrana ponegdje već i suho.

Proteklih je dana ipak bilo i vruće. Dnevne su temperature zraka narasle u gorju do 28℃, sjeverozapadu 30℃, a na istoku, te uzduž Jadrana i do 31 ℃. Mnoge su biljke uglavnom s kratkim korijenovim sustavom doživjele takozvani temperaturni stres. Vrijedno je istaknuti kako se tlo bez vegetacije na 5 cm dubine zagrijalo na istoku i sjeverozapadu do 37℃, a uzduž Jadrana i do 43℃. Pojavile su se pore čime je proces gubitka vode iz tla bio ubrzan.

Vrijeme će u danima koji dolaze biti po volji poljodjelaca. Ukratko, sve do sredine idućeg tjedna slijede suhi, ali i vrući dani. Iz dana u dan dnevne će temperature postepeno rasti, pa u prvoj polovici idućeg tjedna uzduž Jadrana, ali i na istoku, te i na sjeverozapadu očekujemo vrijednosti i do 35℃. Noći će biti tople samo uzduž Jadrana, kad će se temperature spustiti na 22℃. Intenzitet UV zračenja bit će visok, a to znači da boravak na otvorenom tijekom podneva mora izostati.

Međutim, akumulacija topline ipak će biti u granicama prosječnih višegodišnjih vrijednosti. Podsjetimo se kako je srpanj najtopliji i najsunčaniji mjesec u godini. U Zagrebu je topliji od lipnja za 1.7℃. Maksimalna temperatura zraka u Osijeku može narasti i do 40.3ºC. Ovog će mjeseca i stoci biti vruće. Čestim provjetravanjem staja stoci moramo osigurati povoljne uvjete za boravak u zatvorenom prostoru. Ne zaboravimo kako pri ekstremno visokoj temperaturi zraka životinji opada apetit, pa su prirast i proizvodnja mlijeka iz dana u dan sve su manji.

Vjerujemo kako će navodnjavanje biljaka s kratkim korijenovim sustavom biti svakodnevno tijekom ranih jutarnjih i kasnih poslijepodnevnih s najmanje 5 litara vode po četvornom metru.

Plamenjača, pepelnica, a sad na lozi ranije epohe dozrijevanja i siva plijesan, bolesti su protiv kojih vinogradari prskaju svoje nasade. Zadani rokovi prskanja ne pitaju može li se, već se to mora obaviti. Stara pučka izreka kaže: "Tko želi vino piti, mora stalno u vinogradu biti".


Tagovi

Agro prognoza Temperature Vremenska prognoza Srpanj


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?