Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 16.08.2023. 14:40

Ljeto nije gotovo - pred nama je slijed suhih, sunčanih i vrućih dana

Vinogradari, pripazite na moguću pojavu sive plijesni, savjetuje naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić upozoravajući da se oborine ne očekuju pa navodnjavanje biljaka s kratkim korijenovim sustavom mora i dalje biti svakodnevno.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.471
  • 162
  • 1

Proteklih sedam dana su ponovno bili vrući. Akumulacija topline bila je u cijeloj Hrvatskoj unutar višegodišnjeg prosjeka. Dnevne su temperature zraka narasle u gorju do 29℃, zapadu na 31℃, a na istoku i uzduž Jadrana i do 32 ℃.

Biljke su doživljavale temperaturni stres, a životinje gubile apetit. Kako se tijekom ranih jutarnjih sati temperatura pri tlu spustila na kopnu ispod 10℃, biljke i životinje uspijevale su se noću donekle oporaviti od stresa.

Na tlu ima pora te je i gubitak vode procesom evapotranspiracije velik. Vrijedno je istaknuti kako se tlo na 5 cm dubine tijekom podneva zagrijalo na istoku do 36℃, a uzduž Jadrana i do 38℃, pa nas i ne čudi spomenuta pojava pora. Količine oborine do 1 mm na istoku, 1 do 14 mm na sjeverozapadu i 1 do 3 mm u gorju nimalo nisu bile dovoljne za biljke s kratkim korijenovim sustavom.  

Sunčano i vruće bit će i u danima koji dolaze. Tijekom subote i nedjelje dnevne će temperature zraka narasti u gorju do 33℃, a na istoku i sjeverozapadu, ali i uzduž Jadrana do 36℃. Noći će ovog tjedna biti tople jer se temperatura neće spuštati ispod 20℃. No, početkom idućeg tjedna ipak će dnevne biti niže za 3℃ do 4℃, ali još uvijek veće od 30℃. Noći neće biti tople jer će temperature biti niže od 20℃.

Upozoravamo trudnice, djecu i srčane bolesnike da ne izlaze na otvoreni prostor u vremenu od 10:00 do 17:00 sati jer će UV indeks biti vrlo visok. Savjetujemo da obroci hrane budu manji, ali češći. Alkohol bi trebalo tijekom dana izbjegavati, a vodu piti što češće. Odjeća mora biti lagana, svijetla i široka. Ako u kućama i stanovima nema sistema za hlađenje, savjetujemo da tijelo omotamo mokrim ručnicima.

Radova na otvorenom još uvijek ima pa se moraju obavljati tijekom ranih jutarnjih ili kasnih poslijepodnevnih sati. Vinogradari su uglavnom završili s prskanjima protiv pepelnice i plamenjače. Sad treba pripaziti na moguću pojavu sive plijesni jer je kod nekih vinskih sorata počelo dozrijevanje, ali i promjena boje bobica. Prilikom odabira fungicida za prskanja protiv spomenute sive plijesni treba dobro poznavati karencu.

Prskanja kalijem ovog trenutka ima smisla jer će bobice iz dana u dan biti sve mekanije, a time i ugroženije od širenja plijesni. Korištenje biostimulatora u vinogradima gdje je bilo tuče, vrlo je poželjno.  


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vremenske prilike Suho Sunčano Vruće UV indeks


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.