Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 14.07.2022. 16:30

Bijeli oblak pada, bit će kiše i hlada, a kad crni oblak leti, duga kiša prijeti

Početkom idućeg tjedna pripremimo se na vrlo visok stupanj opasnosti od štetnog djelovanja UV zračenja, upozorava agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 5.868
  • 309
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je u cijeloj zemlji jednaka višegodišnjem prosjeku. Dnevna temperatura zraka ne samo u gorju, nego i na istoku nije prelazila 30℃, pa biljke nisu doživljavale temperaturni stres.

Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura se pri tlu spustila u Gospiću na 7℃, Slavonskom Brodu 6℃, a u Varaždinu na samo 4℃. No, vrijedno je istaknuti kako je sati trajanja sijanja Sunca ukupno ovog mjeseca, a više od 9 sati na dan, bilo u Zagrebu 8 dana, Slavonskom Brodu 9, Osijeku i Zadru 11, a u Splitu i Šibeniku 12 dana.

Nažalost, kiše je bilo vrlo malo. Mnoge biljke s kratkim korijenovim sustavom trpe od nedostatka vode u tlu. Samo redovitim navodnjavanjem možemo im osigurati normalne uvjete za njihov rast i razvoj.

U danima koji dolaze toplinski valovi u cijeloj Hrvatskoj se ne očekuju. Akumulacija topline bit će veća od prosjeka, ali samo za 5 do 10 posto. Veseli nas da i tople noći na kopnu ne očekujemo. Dnevna će temperatura zraka u danima vikenda na kopnu narasti do 30℃. Od ponedjeljka će iz dana u dan biti sve toplije.

Sredinom tjedna koji dolazi temperatura će na istoku i sjeverozapadu narasti i do 37℃. Pojavu kiše popraćenu grmljavinom na istoku i sjeverozapadu očekujemo tijekom subote i nedjelje. Nakon toga slijedi razdoblje suhog i sunčanog vremena.  

Vrijeme će idućih dana posebno pogodovati kukuruzu koji ulazi ili se već nalazi u fazi cvatnje. Dovoljno vlage u tlu, te temperature niže od 30℃ neće utjecati na sterilnost polena. No, temperature zraka od 26℃ do 29℃, uz relativnu vlagu zraka veću od 80 posto pogoduje pojavi pepelnice na vinovoj lozi. Prskanje protiv ove  bolesti, ali i peronospore i sive plijesni mora se obavljati u zadanim rokovima s pravilno odabranim zaštitnim sredstvima.  

Stupanj opasnosti od štetnog djelovanja UV zračenja početkom idućeg tjedna bit će vrlo visok, te se moramo štiti od sijanja Sunca. No, tlo će i dalje biti vrlo suho, pa ne zaboravimo na navodnjavanje biljaka s kratkim korijenovim sustavom.

"Bijeli oblak pada, bit će kiše i hlada, a kad crni oblak leti, duga kiša prijeti“, govori nam jedna pučka izreka koje se katkada treba prisjetiti.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.