Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološke kuće
  • 16.04.2021. 15:00
  • Sisačko-moslavačka, Petrinja

Zemlja, slama, konoplja - obitelji iz Petrinje grade kuću od prirodnih materijala

Prirodni materijali pored zdravstvenih, ekoloških i energetskih, imaju i ekonomske prednosti, a vijek trajanja takve kuće znatno je duži od one građene betonom, kaže Marijo Franić.

Foto: Arhiva Marija Franića
  • 1.887
  • 330
  • 0

Nedavno je započela izgradnja kuće za sedmeročlanu obitelj nastradalu u potresu u Petrinji, koja će u potpunosti biti od prirodnih materijala, što je za trusno područje izuzetno važno. "Veličine je 70 kvadrata, ugljično je negativna te ima krov koji sakuplja vodu i raspršuje ju u hortikulturu. Osim toga, ima i solarni panel koji će napajati kuću strujom“, doznajemo od Marija Franića koji se posvetio razvoju proizvoda od biološki prihvatljivih materijala iz obnovljivih izvora. On smatra da je samoodrživost cilj kojemu bi svi trebali stremiti.

Zelena gradnja štedi prirodne resurse i smanjuje količinu otpada koja nastaje, a u posljednje vrijeme dobiva na popularnosti jer jača trend povratka prirodi. Ekološke kuće imaju višestruku korisnost. Prirodni materijali pored zdravstvenih, ekoloških i energetskih, imaju i ekonomske prednosti. Vijek trajanja kuće od blata, zemlje ili drugog prirodnog materijala, znatno je duži od one građene betonom.

Zemlja i slama

Stoljećima su se gradile kuće od prirodnih materijala, a zemlja je jedan od najčešće korištenih građevinskih materijala. Izdržljiva je, lako dostupna, podložna reciklaži i, osim ljudske snage, ne troši energiju za proizvodnju. Nažalost, još uvijek većina zemlju, kao materijal za gradnju, smatra nečim nazadnim, a ne razmišlja se koliko je dobra za zdravlje ljudi koji borave u takvim objektima.

Uz zemlju se automatski veže slama koja je najčešće otpadni višak, a cijenjeni je građevinski materijal zbog izolacijskih i statičkih značajki. Nema štetnog utjecaja na zdravlje čovjeka, jer osigurava kvalitetniji zrak od modernih materijala. Ne zaboravimo da slamnati zidovi "dišu", što se za betonske ne može reći.

Alternativni građevinski materijali iz prirode

Franić je osim toga uvjeren da se ostaci s poljoprivrednih imanja mogu iskoristiti za gradnju, a zanimljiva je i ideja pokretanja agroturizma u takvim kućama. "Ovakav tip agroturizma u sebi već ima DNK same farme pa prema tome i priču koja se može komunicirati prema posjetiteljima. Pored toga, kada postoje kapaciteti za smještaj, otvara se i potencijal upoznavanja kupaca s farmerima“, otvara novu temu te dodaje da, na primjer, obitelji s djecom tako mogu učiti o procesima proizvodnje i životu na farmi.

"Cigle" od konoplje

Konoplja se kao građevinski materijal koristi desetljećima, od 60-ih se u Europi i Americi koristi hempcrete kao alternativni građevinski materijal. Hempcrete je vodootporan, može se reciklirati i ne truli ako se koristi iznad zemlje. U odnosu na druge prirodne materijale pruža određene prednosti.

"Postoje koristi od hemp-sječke povezane hidrauličkim vezivom poput vapna. Radi se o kompostabilnom materijalu, postoji mogućnost recikliranja, lagano se održava, vatrootporan je i otporan na potres, ali i na insekte i glodavce. Odlično izolira od buke, a pored toga pruža estetski ugođaj jer se lijepo kombinira s drugim materijalima“, doznajemo od Franića.

Dalje navodi da je ovaj proizvod ekološki prihvatljiviji, CO2 neutralan, a žbukanje vlaknima, vapnom i pijeskom stvara vodootpornu, prozračnu školjku oko kuće. Toplinska masa pomaže u kontroli temperature na niskim i visokim temperaturama i zadnje, ali ne i manje bitno, trošak gradnje je jednak ili manji po kvadratu od kuće s drvenim okvirom.

Lokalna sirovina

Franić nudi kreativna rješenja temeljena na zdravim i netoksičnim biokompozitnim materijalima za primjenu u graditeljstvu i svakodnevnom životu koji doprinose održivosti okoliša. "Bioblok je namijenjen svima koji su spremni uložiti u održivost okoliša, te žele biti primjer promjene u društvu“, navodi te dodaje da je sve krenulo od umjetničke znatiželje i osviještenosti o zdravom življenju.

Najviše potencijala vidi u razvoju namještaja od biomaterijala jer smatra da tako može dodati najveću vrijednost sirovini, približiti je krajnjem kupcu i dovesti u prostore gdje provode najviše vremena.

Rješenja temeljena na zdravim i netoksičnim biokompozitnim materijalima doprinose održivosti okoliša

Razvoj ide dalje, pa su nabavljeni moderni strojevi za odvajanje vlakana i sječke, a bitno je napomenuti da je sirovina lokalna, te da se osniva zadruga koja će osiguravati otkup stabljike. Krenulo se s idejom osvješćivanja o negativnom učinku konvencionalnih materijala gradnje na ljude i okoliš, a s vremenom se u toj priči okupio visokostručni tim koji potiče razvijanje najmodernijih proizvoda.

Važno im je širenje novih znanja, pa ga u edukativnom centru pružaju besplatno. Stvaraju ekoresort gdje se bave temama obnovljivih resursa, prirodne gradnje i mogućnostima iskorištavanja konoplje. Radi se i na 3D printanju kuće od biomaterijala.

Cilj djelovanja je razvoj modularnih sistema pasivnih kuća koje su ugljično neutralne, a kuća koja se počela graditi na potresom pogođenom području pokazuje trenutne inovacije. Ovome timu stručnjaka namjera je u što kraćem vremenu sa što manje novaca izgraditi protupotresni i protupožarni objekt najviše kvalitete za zdravlje čovjeka. Smatraju da jedan čovjek može sve odraditi sam, a oni imaju tehnologije koje zainteresiranima omogućavaju to ostvariti.


Fotoprilog


Tagovi

Prirodni materijali Samoodrživost Zemlja Slama Konoplja Marijo Franić Bioblok


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."