Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 24.05.2008.

Vukovarski kokošasti golub

  • 2.016
  • 91
  • 0

Nastao u Hrvatskoj pedesetih godina 20. stoljeća u Vukovaru i okolici križanjem mađarskog kokošastog goluba (čirke), kinga, maltezera, engleske modene i njemačkog modenezera. Prvi uzgajatelji izvornog tipa bili su: Pelikan, Šmit, Bunjevčev, Koch i drugi. Osamdesetih godina se masovno uzgaja u gradu Vukovaru i okolici pod nazivom "hener", a služio je za meso i kao golub podmetač za engleske gušane ističu u Hrvatskom savezu uzgajatelja malih životinja.
U vrijeme ratnih zbivanja u Vukovaru, golub skoro nestaje, da bi se devedesetih (1995.) ponovno počelo s uzgojem u progonstvu, odnosno s obnovom uzgoja. Obnovitelji uzgoja tih ratnih godina bili su Zlatko Menges, Ivan Polchert, Ivan Čutura, Antun Čulik i Tomislav Šegavac.
Stanje u uzgoju, zahvaljujući imenovanim entuzijastima je dovedeno na predratno i uzgojeno je trinaest boja, a 2000. godine vraćeni su u grad svojeg podrijetla, grad Vukovar, gdje dobiva današnje ime "vukovarski kokošasti golub".
Ukupni dojam:
Kokošast golub, srednje veličine, vodoravnog držanja tijela, širih, nešto povišenih prsiju, stoji u standardnu pasmine
To je lijep, kompaktan golub srednje veličine s držanjem tijela koje je lagano uzdignuto. Glava je zaobljena, glatka, razmjerna veličini tijela, lagano izraženog čela. Oči su narančaste, kod bijelih tamne. Obočnice su uske, sukladne boji perja, a kljun je srednje dugačak, nosne bradavice srednje razvijene i bijelo naprašene. Vrat je srednje debljine i dužine, nešto unazad povijen, a prsa su srednje široka i uzdignuto nošena. Trbuh je zaobljen, leđa srednje široka i lagano padajuću. Krila su kratka naliježu na rep bez križanja, leđa pokrivaju. Rep je kratak i lagano povišeno nošen i dobro složen. Noge su lagano savinute, srednje duge, osrednje i razmaknute i obevazno neoperjane. Perje je glatko i naliježuće. Kada je riječ o boji onda su to jednobojni bijeli, crni, crveni, žuti, plavi s crnim krilnim prugama, blijedoplavi sa smeđim krilnim prugama, blijedocrveni s crvenim krilnim prugama, blijedožuti s žutim krilnim prugama, plavo-kovani, crveno-kovani i špricani u crnoj, crvenoj i plavoj boji. Boje po mogućnosti čiste, zasićene i sjajne. Kod špricanih teži se ravnomjernosti rasporeda boja.
Pripada skupini kokošastih golubova, a koristi se veličina prstena broj 9.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Po uzoru na europske kolege i poljoprivrednici iz susjedne Slovenije izašli su traktorima na ulice. Kako pišu tamošnji mediji, zauzeli su parkirališta i nogostupe celjskog sajmišta i to u vrijeme kada se održava sajam Agritech 2024. Na pros... Više [+]