Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 04.10.2016. 18:00

Uz IPARD osuvremenili proizvodnju gljiva

Stalnim praćenjem dostignuća i svjetskih trendova u proizvodnji gljiva, usavršavanjem stručnog tehnološkog ljudskog potencijala, i pomoću IPARD-a danas dostižu tjednu proizvodnju od 25.000 kilograma svježih gljiva.

Foto: fridrih.hr
  • 6.611
  • 324
  • 0

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavila je novu isplatu na osnovi odobrenih sredstava iz IPARD programa, za završeno ulaganje u sklopu mjere 101 "Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva".

Korisniku Fridrih d.o.o. isplaćeno je 3.383.024,55 kuna za ulaganje u rekonstrukciju i dogradnju gospodarske građevine za proizvodnju gljiva, uvođenje novih tehnologija i nabavu opreme. Korisnik je osuvremenio proizvodnju gljiva, a lokacija ulaganja je Garešnica u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Poduzeće Fridrih d.o.o. nastalo je na tradicijama obiteljske proizvodnje gljiva. Uzgoj je započeo 1981. godine u Dumovcu kod Zagreba u dvije uzgojne prostorije od 160 m2 . Početni kapacitet proizvodnje bio je oko 16.000 kg/godišnje. Zbog nesavršene tehničke opreme u tim prostorima, nije bilo moguće postaviti cijelogodišnju proizvodnju gljiva.

Širenje kako bi zadovoljili potrebe tržišta

"Koncem 1985. godine proširili smo proizvodnju sa četiri manje jedinice, uzgojnih površina od 120 m2 - svaka s opremom za cjelogodišnju proizvodnju. Stekavši osnovne pozicije na tržištu, donijeli smo odluku da ćemo razvijati proizvodnju do nivoa tržno verificirane veličine", o sebi kazuju na svojim stranicama.

"Krajem osamdesetih izgrađene su tri prostorije od 240 m2, a 1996. još tri takve sa punom opremom. Tada se pokazalo nužno popuniti gljivaru sa pratećim sadržajima kao što su: upravne prostorije, sanitarne prostorije, hlađena i standardna skladišta, garderoba. Prošireni su kapaciteti grijanja, hlađenja. No kako smo razvijali proizvodne kapacitete, usporedno, a često i brže rasla je potražnja za našim proizvodima. Sve do 2000. godine u svakom proširenju proizvodnje povećavali smo kapacitet za 50-100%", govori Ivan Fridrih.

Kapaciteti do 18.000 kg svježih gljiva

Kupnjom gljivare Garešnica, u Kapelici 2000.godine, kapaciteti proizvodnje naglo su narasli na 16.000 do 18.000 kilograma svježih gljiva tjedno. Povećanje proizvodnje nužno je nametnulo i potrebu za povećanjem tržišta i asortimana te su uveli u ponudu pakirane svježe gljive.

"Zbog naglog povećanja kapaciteta proizvodnje i poslova priprema gljiva za tržište nužno se nametnula promjena infrastrukture i organizacija gljivare. Uredili smo pakiraonu malih pakovina, napravili malu sušaru za viškove gljiva, uredili skladište gotovih proizvoda, povećali vozni park, preuredili sisteme za hlađenje, grijanje i ventilaciju itd."

Stalnim praćenjem dostignuća i svjetskih trendova u proizvodnji gljiva, usavršavanjem stručnog tehnološkog ljudskog potencijala, danas istim kapacitetima dostižu tjednu proizvodnju od 25.000 kilograma svježih gljiva.

Više o svim korisnicima IPARD sredstava pogledajte ovdje.

Foto: fridrih.hr


Tagovi

APPRRR IPARD Proizvodnja gljiva


Partner

APPRRR

Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6002 700, e-mail: info@apprrr.hr web: http://www.apprrr.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]