Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konzerviranje voća
  • 26.06.2022. 15:00

Sušenje je najstariji način čuvanja voća

Najčešće se koriste jabuke i šljive, a tu su i druge vrste voća. Mogu se sušiti na Suncu, u pećnici, dehidratorima i sušarama

Foto: Depositphoto/VeraVerano
  • 2.985
  • 92
  • 0

Sušenje voća na Suncu je najstariji oblik njegove konzervacije. Sve što je potrebno je direktna sunčeva svjetlost i niska vlažnost zraka tijekom nekoliko dana. Stari Egipćani su sušili ribu, perad, datulje i grožđe. Takva praksa je raširena na području Mediterana i Bliskog Istoka.

Danas su razvijeni suvremeni aparati za sušenje, dehidratori i sušare u kojima reguliramo parametre procesa kako bi dobili kvalitetne proizvode. Takvo voće zadržava okuse i hranjivu vrijednost.

U ovom procesu dolazi do gubljenja vode, a hrana gubi težinu i smanjuje veličinu. Od 9,1 kg svježih šljiva dobit ćete 1,1 kg suhih koje se mogu čuvati od šest mjeseci do godinu dana.

Šljive i jabuke gube šest posto vitamina. Najveći gubitak ima vitamin C čiji gubici idu do 56 posto.

Tri načina

Možemo sušiti razne vrste voća na Suncu, u pećnici, dehidratorima kada su u pitanju manje količine za domaćinstvo. Najviše se u te svrhe koriste jabuka, šljiva, kruška, kajsija, grožđe, malina, smokva.

Suhe šljive su vrlo zdrave (Foto: Depositphoto/AndreySt)

Potrebno je odabrati zdrave plodove koji se očiste, operu i prosuše, a po potrebi im se uklanjaju koštice. Za sušenje na Suncu bit će nam potrebni drveni okvir ili stol s mrežom na koju redamo komade ili cijele plodove. Sve prekrijemo gazom kako bi spriječili kontakt s insektima. U optimalnim uvjetima bit će potrebno oko deset dana da se završi proces. Osušeno voće se nakratko stavi u zagrijanu pećnicu. Tako ćemo spriječiti pojavu bakterija i plijesni na gotovom proizvodu tijekom čuvanja.

Sušenje u pećnici je praktično. Ne morate strahovati od padalina ili ulagati u dodatne aparate. Voće se opere, uklone peteljke i koštice. Krupni plodovi se isijeku na manje komade ili fetice. Plodove možemo potopiti u vodu s limunovim sokom na 15 minuta kako bi sačuvali boju. Na pleh stavimo papir za pečenje i redamo plodove.

Temperatura pećnice se treba kretati od 40 do 50ºC. Mana ovog postupka je što dugo traje i troši struju, a plodove je potrebno okretati da ne zagore. Za sušenje tankih fetica jabuke debljine 3 mm bit će nam potrebno do 6 h. Ako su debljine oko 1 cm tada sušenje traje i do 12 h.

Što s viškom trešanja? Donosimo savjete i recepte

Sve je više sušenja voća, ali i povrća, začinskog i ljekovitog bilja, u dehidratorima gdje se proces odvija ravnomjerno, nema straha od padalina, zagorijevanja, potrebe za okretanjem. Trajanje procesa ovisi o vrsti dehidratora i ploda, količine i veličine voća. Tanko isječeno voće suši se do 10 h, šljive, jabuke, breskve, kajsije do 16 h, grožđe do 18 h, a borovnice do 20 h.

Čuva se u papirnatim vrećicama koje prvi tjedan dana ostavimo otvorene u suhoj prostoriji da suvišna vlaga ispari. Nakon toga zatvorene vrećice čuvamo na suhom i tamnom mjestu.

Suhe fetice jabuke

Najčešće voće koje se suši je jabuka. Od nje se prave kompoti, kolači, prilozi za razna jela, deserti. Mogu se jesti bez obrade ili se dodaju u razne kaše od žitarica. Dovoljno je u u danu pojesti 75 g suhih jabuka i to će zamijeniti dvije svježe.

Dehidratori su vrlo praktični (Foto: Depositphotos/YGphoto)

Najbolje su kisele i kiseloslatke sorte, a beru se zreli, zdravi plodovi po sunčanom danu. Kako bi ubrzali proces, fetice je potrebno prethodno nekoliko sekundi blanširati u vreloj vodi, a zatim potopiti u hladnu.

Sušenje šljive

Ovo je delikatan proces zbog njihove sočnosti. Prva 3 do 4 h temperatura se kreće između 45 i 50ºC i tada dolazi do naboranosti pokožice. Sljedeći korak je povećanje temperature od 75 do 80ºC. Kako bi izbjegli pregrijavanje plodova, što bi dovelo do curenja soka iz njih, poželjno je tijekom sušenja napraviti dvije do tri pauze u trajanju od 4 h kako bi se plodovi rashladili.


Tagovi

Sušenje voća Suhe jabuke Suhe šljive Sušenje jabuke Sušenje šljive Konzerviranje voća


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije