Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PLANTaža
  • 17.04.2021. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

PLANTaža: Svatko može krenuti od sebe, za početak podržati lokalne proizvođače hrane

Udruga u sedam godina rada iza sebe ima 130 projekata i aktualna dva EU projekta, a cilj im je i dalje isti: nova znanja o ekologiji, permakulturi i bioraznolikosti prenijeti mladima

Foto: Arhiva Udruge PLANTaža
  • 1.067
  • 365
  • 2

Udruga PLANTaža, usmjerena na promicanje ekologije, znanja i vještina za život u skladu s prirodom, i ove godine ima u planu provođenje projekata i aktivnosti u školama s naglaskom na održivi razvoj i ekologiju koje bi se, u skladu s epidemiološkim mjerama, mogle održati i u dvorištima škola ili u online varijanti.

Naime, Udruga je prošle godine projekt Zelena školica provela kroz predstavljanje video materijala, koje su poslali svim osnovnim školama na području Osijeka te su učenici kroz online nastavu mogli vidjeti kako od stare tkanine napraviti nove proizvode (memorijska igra, bookmark, omoti za darove itd). Svi video materijali postavljeni su na službeni YouTube kanal Udruge PLANTaža te su vidljivi svima zainteresiranima.

Permakultura, bioraznolikost i ekologija

Iz razgovora s novom predsjednicom Udruge, Darijom Walter, saznajemo kako su do danas proveli 130 projekata i aktivnosti te se među njima može pronaći mnogo onih koji imaju veze s agronomijom, odnosno ekologijom i promocijom održivog načina života.

Tu svakako spadaju projekti MOSS - Mobilna solarna stanica, s kojom su obišli pet osječkih osnovnih škola kako bi učenike upoznali s prednostima obnovljivih izvora energije. Zelenom školicom su osim predstavljanja mogućnosti recikliranja starog tekstila, poučavali o kompostiranju te napravili 20 terarija.

Unatrag šest godina djelovanja, održali su akcije čišćenja, izrade cvjetnih kuglica, razgovarali o permakulturi i bioraznolikosti, sudjelovali u razmjeni sjemena, dijelili ekološke čajeve i zdrave obroke na tržnici.

I ove su godine u planu aktivnosti s naglaskom na održivi razvoj i ekologiju

"Puno je aktivnosti usmjereno upravo na zdravi način života s naglaskom na ekologiju i održivi razvoj što svakako ima veze s agronomijom, točnije ekološkom poljoprivredom koja je aktualnija nego ikada prije“, naglašava Darija.

Kroz aktivnosti Udruge, pitanja zaštite okoliša i održivog razvoja su nešto na čemu inzistiraju od samog početka. Naime, brojne su projekte uspjeli realizirati s naglaskom na njezinu važnost kako bi mlađim generacijama prenijeli nova znanja koja se sve više stavljaju u fokus javnosti.

Smatraju kako će mlađe generacije biti pokretači promjena, a njihova je uloga pružiti im potrebna znanja i vještine, osigurati uvjete za razvoj, potaknuti zajednicu i sve dionike na promjene koje su više, nego nužne.

Zagovaratelji su stava da svatko može i mora krenuti od sebe – za početak podržati lokalne proizvođače hrane, početi kompostirati, posaditi stablo, organizirati akcije čišćenja…

Zašto je dobro biti PLANTažer?

Zašto je dobro biti PLANTažer? "To je najbolje pitati članice i članove", odgovara mlada predsjednica, sigurna kako će većina reći zbog druženja i novih prijateljstava, jer su upravo oni svoje slobodno vrijeme odlučili uložiti u pozitivnu promjenu koja često nije trenutno vidljiva, no zato dugoročno, itekako ima smisla.

Inače, svatko može postati član i pri tome može izabrati želi li biti aktivan ili podržavajući član. Spektar onoga čime se bave je uistinu širok kao i interesna skupina, budući da rade i s osnovnim školama kao i s umirovljenicima.

Posebno su ponosni na nove članove koji su pomladili Udrugu

Ipak, glavni je fokus na mlade osobe za koje žele kreirati dodatan sadržaj u pomalo uspavanom gradu. Tako da su posebno ponosni na nove članove koji su pomladili Udrugu i donijeli dašak nove energije i ideja.

Novi EU projekti

U šestoj godini rada, prošli su na dva EU projekta u kojima su ujedno nositelji i partneri. Zlatne godine, projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda, ima za cilj ponuditi umirovljenicima na području Osijeka kreativne i jedinstvene aktivnosti te ih tako osnažiti na polju ekologije, održivog razvoja, kreativnog stvaralaštva i slično. Uz ovaj, partneri su i na projektu Vučedol financiranog iz fonda Interreg Hu-Cro uz partnere iz Mađarske i muzej Vučedolske kulture.

Najveći problem koji se javlja je adekvatan prostor koji odgovara njihovim potrebama. "Smatramo kako jedan zajednički prostor za navedene dionike može iznjedriti brojna kreativna rješenja i potaknuti zajednicu za pokretanje poduzetničkog duha, osobito kod mladih, što može biti veliki potencijal razvoju grada“, zaključuje na kraju Darija Walter zahvaljujući se jedinicama lokalne samouprave, tvrtkama i pojedincima koji su prepoznali njihovu viziju i želju za stvaranjem pozitivnih promjena u okolini u kojoj djeluju.

Inače, Udruga PLANTaža osnovana je krajem 2014. godine od strane nekoliko entuzijasta, a danas broji 42 člana, odnosno 25 aktivnih članova koji sudjeluju u realizaciji projektnih aktivnosti i promicanju djelatnosti Udruge.


Fotoprilog


Tagovi

Udruga Permakultura Ekologija Održivi razvoj Mladi Kompostiranje


Autorica

Tea Januš

Više [+]

Studentica diplomskog studija Agroekonomika na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. U slobodno vrijeme piše vlastiti blog i volontira.