Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ždrebljenje
  • 12.11.2008.

Njega kobile pred oždrebljenje

Smještaj konja i držanje kobila

  • 10.033
  • 406
  • 0

Nakon pripusta u prvoj polovini ždrebnosti kobila se njeguje i hrani kao i ostali konji te radi redoviti posao. U drugoj polovini ždrebnosti na kobilu se mora više paziti. Desetak dana prije ždrijebljenja korisno je kobilu voditi redovito na šetnju. Čim se približi vrijeme ždrijebljenja, kobila postaje nemirna pa je treba paziti i osigurati joj poseban boks s dosta suhe stelje. Prije ždrijebljenja kobila redovito legne i ležeći se oždrijebi, samo vrlo rijetko se oždrijebi stojeći. Prvo iziđe mjehur napunjen sluzavom tekućinom. Kobila se obično lako i brzo oždrijebi, a poslije toga se i brzo očisti. Ako se kobila 12 sati nakon ždrijebljenja sama ne očisti, svakako treba potražiti pomoć veterinara da se oprezno izvadi posteljica, jer su kobile na to vrlo osjetljive. Kod njih brzo nastupa upala maternice od čega one naglo uginu. Kad se kobila očisti, posteljicu treba odmah spaliti ili je zakopati. Nakon što se je kobila oždrijebila, prekine se pupčana žila obično sama. Ako se pupkovina sama ne prekine, treba je čistim škarama odrezati, i to tako da preostali dio pupkovine bude dugačak 8-10 cm od trbuha. Zatim se pupkovina podveže vrpcom i namaže vodom, ili drugim raskužnim sredstvom, da se prije osuši i da se spriječi gnojenje.

Kada ždrijebe iziđe na svijet, treba mu čistom krpom obrisati nozdrve, usta i uši od sluzi te ga pustiti da leži uz kobilu koja će ga olizati i osušiti. Nakon sat do dva poslije ždrijebljenja kobila se digne, a ždrijebe se pokušava dići, što mu obično i uspije. Kada se to opazi, treba ždrebetu pomoć i te ga oprezno dovesti do vimena kobile. Ždrijebe će tada tražiti sisu pa mu se kod toga pomaže, da je uhvati ustima. Pri prvom do drugom pokušaju ždrijebe se nauči sisati te dalje i samo bez ikakve pomoći siše kobilu. Kod slabije ždrjebadi potrebna je često duža pomoć dok ono nauči samostalno stajati i sisati.

Upala crijeva

Vrlo je važno da se ždrijebe u roku od 12 do 20 sati po oždrjebljenju očisti, jer u suprotnom oboli od žestoke kolike (griža), od čega zatim nastaje upala crijeva koja je za ždrijebe pogibeljna. Ako ždrijebe nije počelo u prvih 12 do 20 sati balegati, treba pristupiti liječenju prema uputi veterinara. Prve izmetine ždrjebeta sastoje se od tvrdih, crnih kuglica. Kasnije izmet postaje žućkast, pa je to znak da se ždrijebe očistilo.

Kada se ždrijebe naučilo sisati i dobro se očistilo, treba na njega paziti. Da redovito siše, da ima pod sobom suhu stelju te da ne dolazi na propuh. Ždrijebe vrlo brzo raste tako da za pola godine postigne gotovo polovinu težine odrasle životinje. Radi toga mu se mora osigurati dobra ishrana.
Budući da je prva i jedina hrana ždrjebeta majčino mlijeko, kobila se mora dobro nahraniti, da može dati dovoljno mlijeka.

Autor: M.PELIN


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Tagovi

Konjogojstvo Ždrebljenje Kobila

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled u budućnost 💚