• Projekt Mare Modul
  • 08.09.2019. 09:00
  • Primorsko-goranska, Kraljevica

Lidia Boševski: Projektom Mare Modul kreirani domovi za razne morske organizme

Skupina umjetnika okupljena u projekt Mare Modul od keramike je izradila staništa u obliku umjetničkih objekata koji, postavljeni u more, čine male grebene spremne za naseljavanje morskim organizmima. Obrastanje keramičkih struktura mikroorganizmima potiče dolazak i trajni boravak drugih organizama koji su na tom području znatno prorijeđeni ljudskim aktivnostima.

Foto: Daniel Frka
  • 1.068
  • 460
  • 0

Umjetnici okupljeni u projekt Mare Modul izradili su skulpture u kojima, nakon polaganja u more, dom pronalaze mnogi morski organizmi. Individualan izričaj svakog umjetnika rezultirao je različitim rješenjima iako je izvor inspiracije isti, a to je podmorski svijet. Ova akcija dio je međunarodnog znanstvenog projekta MERCES - Obnova morskih ekosustava u promjenjivim europskim morima, koji vode hrvatske biologinje s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta u Zagrebu.

Ljubav prema glini na prvi pogled  

Autorica koncepcije i voditeljica projekta Lidia Boševski okupila je grupu koja je, inspirirana podmorskim svijetom, izradila staništa većih dimenzija od keramike. Izložba naglašeno individualnih i raznolikih oblika bila je predstavljena u Zagrebu, Rijeci i Kraljevici, a u studenome 2018. godine radovi su trajno položeni u podmorje u Kraljevici na dubinu 10-12 m gdje sada čine male grebene i podlogu na koju i u koju se naseljuju različiti organizmi.

"U mediju keramike počela sam se izražavati 2002. godine, intuitivno, istražujući. Kako je glina živa materija, neizbježan je spoj s prirodom. Izrađujem unikatne predmete ručno, često u kombinaciji s lokalnim materijalima i male limitirane serije upotrebne keramike. Svako toliko radim na projektima kao što su Datoteka tekstura, suradnja s projektom Lauren Moreira 'More clay less plastic', Radionice u prirodi, Mare modul projekt.

Lidia Boševski (Foto: Snježana Pokos Vujec)

Prije keramike slikala sam grafike kombiniranim tehnikama. Nakon 19 godina naprosto je došao trenutak, potreba za nečim opipljivim. Poklopilo se s natječajem za dizajn šalica koje smo suprug i ja zajedno dizajnirali. Za izradu prototipa kupili smo glinu i dogodila se ljubav na prvi pogled – ili možda dodir“, povjerila nam se Lidia Boševski, voditeljica projekta.

Sinergija umjetnosti i znanosti u promociji nužnosti brige o okolišu

Ideja o staništima razvijala se dugo, a proizašla je iz potrebe da se na neki način oduži prirodi. "Bila je potrebna edukacija od strane stručnjaka eko-biologa, tako sam upoznala Tatjanu i Donata koji su vrlo pozitivno reagirali na ideju. Izv.prof.dr.sc. Tatjana Bakran-Petricioli i Donat Petricioli, dipl.ing.biol., sudjeluju na međunarodnom projektu MERCES u kojem izv. prof.dr.sc. Tatjana Bakran-Petricioli i dr.sc. Silvija Kipson s Biološkog odsjeka PMF-a rade na istraživanju obnove degradiranih morskih staništa, naročito na razvoju novih metoda i pristupa toj tematici. Njihov stav prema projektu bio je presudan u odluci da krenem u realizaciju“, ističe.

Osim edukacije, bilo je bitno da stručno odrede mjesto i dubinu gdje će staništa biti postavljena te prate naseljavanje organizama. Povezivanje umjetničkog i znanstvenog projekta predstavlja sinergiju ovih disciplina u promociji nužnosti brige o okolišu. Želja je projektom odaslati poruku široj javnosti o važnosti morskih staništa i potrebi njihova očuvanja te povećati svijest ljudi o rastućem problemu degradacije tih staništa i mogućnostima njihove obnove.

Od mora moru

"Za razvoj života na staništima potrebne su godine, tako to ide u prirodi, polagano, slojevito. U more su smještena prije nepunih godinu dana i za to kratko vrijeme prihvatili su se puževi, alge, morske zvijezde, ježevi i ribice. Uzbudljivo je promatrati kako priroda mijenja i nadograđuje Mare Modul, znatiželjni smo i  veselimo se svakom novom organizmu koji koristi naša staništa“, dodaje ova umjetnica i zaljubljenica u prirodu.

Uzbudljivo je promatrati kako priroda mijenja i nadograđuje Mare Modul, kaže Lidia Boševski (Foto: Donat Petricioli)

U planu je nakon tri godine od smještanja u more napraviti izložbu na kojoj bi prikazali foto i video dokumentaciju o razvoju života na i u staništima te održati stručno predavanje. Prvo predavanje je održano na Internacionalnoj izložbi keramike Voda - fluid života u organizaciji Ateljea Janja Gora i Lou Smedts-a. Pozvani su održati predavanje u rujnu na Internacionalnu konferenciju Ceramic Art Tendencies u Litvi te na proljeće 2020. godine na izložbi keramike na temu Marine life in Cork city u Irskoj.

Projekti inspirirani prirodom i lokalnim materijalima

Lidia Boševski završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, a zatim diplomirala na Tehnološkom fakultetu - studij Dizajna tekstila i odjeće. Početkom 90-ih bila je usredotočena na slikarstvo kombiniranim grafičkim tehnikama i u toj fazi karijere ostvarila niz samostalnih izložbi. 2002. njezin se fokus širi na medij keramike, a trenutni projekti inspirirani su prirodom, prirodnim oblicima i lokalnim materijalima. Otvaranjem ateljea Owl 2005. godine razvija nove kreativne pristupe u istraživanju materijala, umjetničkog izražaja i dizajna. Na tom području ostvaruje 10-tak samostalnih te sudjeluje na 40-ak grupnih izložbi keramike. Članica je HDLU-a, ULUPUH-a i HZSU-a.

"Uz mene kao autorice koncepcije i voditeljice projekta, sudionici projekta su keramičari: Nada Benc Štuka, Marina Mijatović, Danijela Pičuljan, Snježana Pokos Vujec, Karla Rakuljić, Martina Franić, Boris Roce, Maddalena Boero i Lauren Moreira iz Italije; biolozi: Izv.prof.dr.sc. Tatjana Bakran-Petricioli i Donat Petricioli, dipl.ing.biol.; Danijel Frka dipl.ing. prometa, ronilački instruktor i podmorski fotograf iz Kluba podvodnih aktivnosti Adria iz Kraljevice. Ronioci, članovi kluba postavili su staništa na dubinu 10-15m nedaleko od kluba“, navodi.

ULUPUH-ova nagrada za najbolju izložbu u 2018. godini

Održane su tri izložbe prije smještanja u more: u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, Galeriji Juraj Klović u Rijeci te u dvorcu Frankopan u Kraljevici. Kustosica izložbe bila je Sandra Križić Roban, a za prostornu koncepciju i likovni postav zadužen je bio Zoran Boševski. Projekt je dobio ULUPUH-ovu nagradu za najbolju izložbu 2018. godine.

Mare Modul se realizirao uz financijsku potporu Grada Zagreba, Odjela gradske uprave za kulturu grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te Grada Kraljevice. Organizatori projekta su: ULUPUH, HDLU Rijeka i Tehnički muzej Nikola Tesla. Partneri: PMF, D.I.I.V. d.o.o., Klub podvodnih aktivnosti Adria, RAVITERA d.o.o., Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i WILD SILK j.d.o.o. Pomogli su: Cerovski Print Boutique, Igepa plana, In Your Pocket (Višnja Arambašić) i Gordana Gloor. Uloženo je i mnogo volonterskog rada samoga tima i prijatelja.

Radovi su trajno položeni u podmorje u Kraljevici na dubinu 10-12 metara (Foto: Donat Petricioli)

Projekt Mare Modul želi široj javnosti odaslati poruku o važnosti morskih staništa i potrebi njihova očuvanja jer, nažalost, problemi degradacije sve su brojniji, a ovo je vrlo atraktivan primjer mogućnosti njihove obnove.


Fotoprilog


Tagovi

Mare Modul Lidia Boševski Važnost morskog staništa


Autorica

Blanka Kufner

Blanka je završila Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prva godina, prvog vrta. Od sjemena preko pikiranja do prve jagode, kelja, daikona, cvjetače... Prvo... Pročitaj cijelu bilješku »