Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicijska kuhinja
  • 20.02.2022. 12:00

Kiseli kupus potječe iz Kine, a sa suhim mesom pravo je domaće jelo

Porijeklo vuče s istoka, a posebno mjesto ima u njemačkoj kuhinji. Najviše se konzumira upravo u ovo doba godine

Foto: Depositphotos/gavran333
  • 2.399
  • 63
  • 0

Još prije nekoliko desetaka godina na selu nije bilo kuće u kojoj zimi se nije kiselio kupus, u kutu tople kuhinje, dok ne fermentira. Nakon toga bi bio prebačen na hladno, u podrum i koristio do proljeća - za  ili pak kraljicu zimskog jelovnika - sarmu. 

Bio je ovo način kojim su naši stri čuvali vitamine u vrijeme kada nema svježeg povrća, a znali su i da fermentirano povrće blagotvorno djeluje na organizam. 

Porijeklo vuče s istoka, a poznato je da se fermentiranje kupusa prakticiralo za vrijeme izgradnje Kineskog zida (od 14. do 16. stoljeća). Smatra se da su recept u Europu iz Kine prenijeli Tatari, a najviše se ukorijenio u srednjoj i istočnoeuropskoj kuhinji. 

Posebno mjesto ima u njemačkoj kuhinji, a koliko značajno potvrđuje to da su njihov izraz "sauerkraut" preuzeli Britanci i Amerikanci. 

Kiseli kupus s kobasicama (Foto: Depositphotos/lenyvavsha)

Iako živimo u vremenu kada usred zime možemo konzumirati povrće poput rajčice, krastavaca ili paprike, kiseli kupus i dalje je omiljen bilo da se od njega pravi sarma, sekeli gulaš, dinsta s krumpirom ili pak suhim mesom. 

Upravo se u ovo doba godine najviše jede, posebno ako ste ga sami kiselili. Naime, s toplijim danima može doći do njegova kvarenja pa ga treba potrošiti što prije. Osim toga, i u pušnicama je još suhog mesa za kojega ste i sami rekli da ga najradije jedete baš na ovaj način. 

Bilo da ćete koristiti rebra ili koji drugi komad suhog mesa, preporuča se da ga večer prije namočite u hladnu vodu kako bi iz njega izašao višak soli. Prije kuhanja meso operite te stavite na dno posude u kojoj ćete kuhati. Dodajte biber u zrnu, lovorov list i nekoliko češnjeva češnjaka. 

Kiseli kupus, ako je preslan, operite u hladnoj vodi te narežite na željene komade. Poslažite na meso i prekrijte hladnom vodom. Kada prokuha, smanjite vatru i kuhajte sve dok meso ne bude mekano, dakle najmanje sat i pol vremena. 

Kuhajte dok ne omekša (Foto: Depositphotos/gavran333)

Ako želite gušću teksturu, na kraju kuhanja možete dodati zapršku. 

Jakost i začinjenost ovoga jela ublažit će krumpir. No, njega nemojte odmah staviti kuhati s mesom i kupusom jer će se raspasti. Ogulite ga i ako je manji, cijeloga stavite na kupus te kuhajte najviše 45 minuta. Također, možete ga skuhati u ljusci ili napraviti pire. 

Na koji način vi pravite kiseli kupus sa suhim mesom? Podijelite svoje recepte i savjete na našoj društvenoj mreži KLUB


Tagovi

Kiseli kupus Sauerkraut Tradicijska kuhinja Fermentirano povrće Suho meso Kiselo zelje Recept


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer