Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Životinje za izložbu
  • 25.01.2020. 07:30

Kako izabrati i pripremiti životinje za izložbe i sajmove?

Šetajući stočnim sajmovima i izložbama često ni ne pomislimo zašto su upravo ta grla odabrana da budu tamo, je li presudio izgled, njihova proizvodnost ili pak nešto treće. A taj posao nije nimalo lak.

Foto: Vedran Stapić
  • 527
  • 36
  • 0

Šetajući stočnim sajmovima i izložbama često ni ne pomislimo zašto su upravo ta grla odabrana biti tamo, je li presudio izgled, njihova proizvodnost ili pak nešto treće. A taj posao nije nimalo lak. Stručnjakinja Svjetlana Mičić donosi nam osnovne smjernice kako pripremiti životinje za spomenute manifestacije.

Životinje koje se izlažu na sajmovima, naglašava Mičić, po pravilu trebaju biti visokog genetskog i proizvodnog potencijala, s izraženim karakteristikama pasmine, da bi bile adekvatno visoko ocijenjene. Sva izložbena grla moraju imati službene i vjerodostojne pedigree (rodovnike).

"Prvi uvjet za visoki plasman su atraktivni pedigre i vlastite performanse grla. Kod krava visoka proizvodnja i kvaliteta mlijeka, po mogućnosti i dugovječnost, a kod bikova visoke vrijednosti progenih testova. Steone junice trebaju imati impresivni pedigre s visokom klasom roditeljskih parova (svaka niža klasa bilo kojeg roditelja snižava konačnu ocjenu) i podatke o graviditetu. Za kolekciju tovnog materijala su obavezni pokazatelji o uspješnosti tova - uzrast, prirast, utrošak hrane kao i ujednačenost jedinki", ističe Mičić.

Koje su osnovne karakteristike grla za izložbu?

Utjecaj korektnog izgleda i sklad pojedinih osobina tjelesne građe na funkcionalnost grla je neosporan, jer dobar tip ne služi samo lijepom izgledu već u prvi plan stavlja velike mogućnosti za dug i kvalitetan proizvodni vijek.

Sva izložbena grla moraju imati službene i vjerodostojne pedigree (rodovnike).

Stručnjaci se slažu, osnovne osobine za ocjenu tipa su okvir, kapacitet i harmonična funkcionalna građa trupa i ekstremiteta, a kod ženskih grla u proizvodnji građa i kapacitet vimena. Zbog toga je poželjno da krave budu u naponu laktacije, a vime u punoj aktivnosti, kako bi se dobila točna ocjena njegove funkcionalnosti. Također, vime treba biti izbalansirano i prostrano, čisto. Ocjena dubine vimena zavisi od redoslijeda laktacije zbog mogućih opterećenja i stresa uzorkovanih visokom proizvodnjom.

Standardi za sve izložene pasmine, tipove i kategorije moraju se poštovati, tako da se za grla mliječnog tipa dodatno ocjenjuje mliječni karakter, a za kombinirani muskuloznost (mišićavost).

Grla trebaju imati oko 10% više tjelesne mase

"Sva priplodna grla trebaju biti u izložbenoj kondiciji, odnosno za oko 10% uvećane tjelesne mase u odnosu na priplodnu kondiciju. Utovljenost priplodnog materijala nije poželjno, jer umanjuje povoljan utisak o izgledu grla i izaziva neželjene posljedice tijekom teljenja i poslije teljenja. Međutim, kolekcije za proizvodnju mesa trebaju biti u izrazito tovnoj kondiciji da bi se postojeći kapacitet za tu osobinu maksimalno iskazao. Neophodno je da grla u kolekciji budu ujednačena u svim osobinama", objašnjava Mičić te napominje kako poslije izbora grla za izložbu, koje su obavile stručne službe i vlasnici, nastupa priprema životinja za izlaganje.

Sva priplodna grla trebaju biti u izložbenoj kondiciji, odnosno za oko 10% uvećane tjelesne mase u odnosu na priplodnu kondiciju.

Životinju privikavati na šetanje i vođenje

Nadodaje zatim da su uz dobru ishranu potrebne pripreme i privikavanje životinja na šetanje i vođenje, da bi se kasnije kretale sigurnim i elastičnim hodom, mijenjale smjer kretanja naprijed nazad, stajale mirno radi poziranja i slično. Za ovaj posao treba angažirati strpljive i vične osobe u koje će životinje imati povjerenje i biti poslušne radi usklađivanja koraka i reagiranja na njegove želje. Vodič treba ići s desne strane životinje, naglašava, lijevom rukom treba držati povodac, a desnom pomiče ili održava položaj glave životinje na određenoj visini zbog poželjnog stava za ocjenu i impozantnog utiska, te sprječavanje brzog hoda odnosno vođenje životinje sa zadržavanjem.

Pasise narušavaju izgled vimena

Ono na što još treba obratiti pažnju, a što ova stručnjakinja naglašava je da krave obično nisu poslušne pri ocjenjivanju ili se obavlja samo korektivna mužnja, kako bi se umanjila suviše izražena nabreklost punog vimena kojom je grlo opterećeno. Pri tome treba paziti da vime zadrži dobru izbalansiranost četvrti. Obaveza uzgajivača je uklanjanje prekobrojnih sisa, odnosno pasisa, ali to treba napraviti dok su grla još u kategoriji podmlatka. Pasise narušavaju izgled vimena, a ako su aktivne predstavljaju problem poslije teljenja i pri mužnji.


Tagovi

Životinje Izložba Sajmovi Priprema Pedigre Vime Mliječnost krava


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.