Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Marija Čukelj
  • 26.03.2016. 16:30

Kad se ujedine umjetnici i poljoprivrednici

Uz čestitke i dobre želje za blagdan Uskrsa tradicionalno se razmjenjuju i šareno oslikane pisanice. Umjetnica Marija Čukelj prisjetila se negdašnjih običaja i načina bojanja jaja.

Foto: stubicke-toplice.hr
  • 276
  • 52
  • 0

"Na dobro ti došlo slavno uskrsnuće Gospodinovo", riječi su kojima će kršćanski vjernici obilježiti svetkovinu Uskrsa koji se slavi u nedjelju 27. ožujka.

Prije tog praznika prolazi se korizmeno razdoblje odnosno vrijeme obraćenja, posta, pokore i poziva na dobra djela ljubavi i služenja drugima. Slaveći Isusovo uskrsnuće, ali i novo rađanje prirode, kršćani se tada okupljaju oko tradicionalnog blagdanskog stola, prisjećajući se uspomena, običaja i slaveći svojeg Spasitelja i radost života.

Tradicionalna uskršnja trpeza nezamisliva bez bojanih pisanica

Priprema se tada i uskršnja trpeza koja je nezamisliva bez bojanih pisanica. Tradicionalno su se jaja, kao simbol života bojala i slikovito ukrašavala, a u pravilu su ih djevojke poklanjale mladićima, dok su se djeca igrala tucanja s jajima.

U Stubičkim Toplicama uskršnji sajam okupio slikare i OPG-e

U Stubičkim toplicama umješnost oslikavanja i bojanja pisanica uprizorili su na uskršnjem sajmu koji je okupio slikare i OPG-ove, koji su se predstavili s vinima, proizvodima od meda, cvijećem.

Uskršnja pisanica od 1,70 m obogaćena slikarskim motivima grada!

Tamošnjom ukrašenom pisanicom od 1,70 m praznično se obogatio centar mjesta, a slikari iz toga kraja na velikom su jajetu djelićem oslikanih motiva grada obogatili dane Vuzema. Umirovljenica Marija Čukelj amaterska slikarica također je ostavila umjetnički trag jer je na uskršnjoj pisanici kistom uprizorila dio parka lječilišta.

Bojaju se, osim kokošjih, i pačja i guščja jaja

Izložila je i uskrsne pisanice u Vijećnici općine Stubičke Toplice. Odmalena se kaže nam ona pred blagdan Uskrsa, bavi ukrašavanjem jaja nemalo po recepturama naših starih, ali ima i svojih ideja.

Na sajmu predstavljena ispuhana jaja od patke i guske bojana bojom za svilu!

Predstavila je na sajmu posebnom metodom, ispuhana jaja od patke i guske koja su bojana bojama za svilu. Umjetnica kaže kako je rad s pisanicama veseli, a ljubav prema njihovom ukrašavanju je neupitna. Jaja su se razmjenjivala i prije pojave kršćanstva i to kao nagovještaj novih početaka.

Gospodari slugama za vjernost darivali obično ukrašena jaja, a okrunjene glave sa listićima zlata!

Gospodari su nekada svojim slugama za vjernost poklanjali obične pisanice a okrunjene glave svojim su podanicima darivali jaja sa zlatnim listićima. Njihovo se bojanje bilježi i u ranom srednjem vijeku kada su se ukrašena, u košari nosila na posvećenje.

Pored kokošjih, dobra su za bojanje i jaja pataka i gusaka jer su tvrđe ljuske i nešto veća!

Potonje je, kao i blagdan Uskrsa i danas mnogima nezamisliv bez bojanja jaja najčešće kokošjih, ali dobra su i ona od pataka i gusaka jer imaju tvrđu ljusku, a i nešto su veća. Ukrašavanju pisanica u mnogim se hrvatskim krajevima davalo puno truda i vremena. Ljepota i šarolikost bojanja razlikovala se od kraja do kraja, kao i materijali koji su se za to koristili.

Za narančaste, smeđe i bordo tonove jaja dobre su ljuske od crvenog i ljubičastog luka.

Tako su vjernicima prvi izbor za narančaste, smeđe, bakrene odnosno bordo tonove jaja, bile ljuske od crvenog i ljubičastog luka u kojima su se jaja (pro)kuhala. Plavo-ljubičasta postizala se kuhanjem u cvjetovima ljubičice, a crvena u soku od cikle. "Ciklu valja naribati i skuhana jaja poduže držati u toj prirodnoj boji nakon čega ih treba premazati s uljem ili mašću da se boja fiksira, a ona dobiju lijepi sjaj", objašnjava naša sugovornica postupak rada.

Zelena boja od lišća peršina, crna od kore johe, kruške i šljive

Za zelenu su kazuju običaji služili listići peršina dok se crna boja dobivala od kore drveta johe, šljive i kruške. Ona se tradicionalno vezuje uz Međimurje gdje su se u nekim krajevima pisanice isključivo bojale u crvenu i crnu boju.

Poznata su zrnata jaja od ječma, pšenice, heljde, riže, leće, raži

U narodu su kaže Marija Čukelj poznata i zrnata jaja na koja se pomoću tijesta lijepilo zrnevlje ječma, pšenice, heljde, riže, leće, raži i drugih žitarica. U Slavoniji su se jaja ukrašavala glasovitim svilopisom kada se u specijalnu kičicu uvlačila nit konca po kojoj je curio vosak s kojim se oslikavala pisanica.

Pisanice s motivima pletenica, borovih grančica, listića, srca

Koristio se kaže umjetnica i plamen svijeće na kojem se pčelinji vosak topio, pa se pomoću pera za pisanje ili nečeg sličnog pisanica oslikavala motivima pletenica, listića, borovih grančica odnosno srca što je podsjećalo na čipkasti vez. Često su se u narodu crtali i likovi goluba, križa i sunca kao simbola nade i pobjede dobra nad zlim.

Poseban sjaj pisanica uz pomoć ulja, masti ili špeka

Poseban se sjaj jaja dobivao uz pomoć lanene krpice namočene u ulje ili komadića špeka. Posao bojanja jaja kaže naša sugovornica tradicionalno je bio ženski, a započinjao je na Veliki četvrtak odnosno nakon korizmenog posta kada se uglavnom živjelo na zelju, grahu, mlijeku s žgancima i drugim posnim jelima. Nakon posta, nerijetko se govorilo iza posta šunke dosta.

Tradicionalni uskršnji doručak : pinca, kuhana šunka, jaja, rotkvice, mladi luk i gibanica!

Na blagdanski se jutro tradicionalni uskršnji doručak pogača, pinca, kuhana šunka, jaja, rotkvice, mladi luk i gibanica nosio u crkvu na blagoslov, a potom se tek mogao blagovati. Ručak je okupio obitelj uz juhu, pečenje, pletenice s jajima i tradicionalne orehnjaču i makovnjaču. Marija Čukelj otkriva kako je ona svoje pisanice već obojala kako to inače čini svake godine jer tradicionalno uprizoruje izložbe pisanica, ali i slika često s motivima starih zagorskih hiža, dvoraca i pejzaža.

Pisanice se danas i rezbare, oslikavaju dekupažom, bojama za svilu, flomasterima!

Zamjetno je dodaje da su se vremena promijenila pa pisanice danas dobivaju i ruho raznih rezbarija (pačja i guščja jaja), dekupaža (salvetna likovna tehnika) boja za svilu, flomastera i drugih likovnih tehnika. Aktualna su i maštovito ukrašena jaja od stiropora i plastike kojima se ukrašavaju i dvorišta.

Foto: stubicke-toplice.hr


Povezane biljne vrste

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Cikla

Cikla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cikla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, korijen, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme.... Više [+]

Tagovi

Uskrs Vuzem Marija Čukelj Pisanice Bojanje Zrnata Jaja Peršin Stubičke Toplice Sajam Svilopis Špek Mast Patke Guske Borove Grančice Uskršnji Doručak Kuhana Šunka Pinca Rotkvice Ljuske Luk Cikla


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.