Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kraljica jeseni
  • 17.10.2019. 13:30

Jesen je, a slatko od dunja miriše - kako ga pripremiti

Kakva li je to jesen, ako kuhinja ne zamiriše po tradicionalnoj, vrhunskoj, domaćoj poslastici – slatkom od dunja?

Foto: Gordana Vila
  • 1.574
  • 190
  • 1

Čini mi se da i danas, kada zatvorim oči, mogu jasno vidjeti bakinu sobu, u njoj njen stari, drveni ormar i na njemu velike, mirisne dunje. Nijedan osvježivač prostorija za mene nema tako primamljiv miris čistoće, kao dunje, ostavljene mirisati, sve do zrenja, kada završe u zimnici.

Slatko od dunja, nezaobilazni je dio tradicionalne, domaće zimnice. I vjerujem da tako nije samo u mojoj kući. Iako se danas češće kupuje industrijski pripremljena zimnica, ipak još uvijek ima kućanica koje u listopadu pripreme najslavnije slatko, od dunje.

Recept moje bake za slatko od dunja

Za jednu mjericu slatkog od dunja, moja baka je koristila: dva kilograma dunja,1,4 kg šećera, 0,25 l vode i jedan limun.

Dunje se operu i stave u posudu s vodom na pećnicu. Kada voda s dunjama provrije, one se brzo izvade, oljušte i narežu na kockice. Od vode u kojima su se kuhale dunje, skuha se sirup od šećera i vode u koji se dodaju nasjeckane dunje. I onda se slatko kuha sve dok se ne primijeti da se sa žlice teško odvajaju kapi sirupa. Pred kraj kuhanja, u slatko se stavi i narezani limun. Posuda sa slatkim pokrije se mokrom krpom, a slatko se sutradan stavlja u tegle.

Poslastica dobrodošlice, ali i lijek

Nekada se slatko od dunja gostima služilo kao poslastica dobrodošlice. Doduše i danas se smatra jednom od najzdravijih poslastica.

Inače, dunja je od davnina izuzetno priznata u narodnoj medicini. Zovu je i "vitaminskom bombom", a najčešće se koristila za ublažavanje kašlja i umirivanje probavnih tegoba. U to se vjeruje do danas.

Dunjin sok pomaže pri liječenju kašlja, dijareje i astme. Kuhana ili pečena dunja u narodu preporučuje se anemičnim osobama, ali i za liječenje upala trbušne i crijevne sluzokože. Koristi se i za liječenje sluzokože ždrijela, krajnika, dišnih puteva, kao i za ublažavanje obilnih menstruacija. Ljekoviti su i čajevi. Čaj od dunjinih sjemenki, prema narodnoj medicini, između ostalog, liječi nesanicu, dok onaj od listova dunje, zaustavlja proljev.


Povezana biljna vrsta

Dunja

Dunja

Sinonim: - | Engleski naziv: Quince | Latinski naziv: Cydonia oblonga Mill.

Dunja kasno cvate (kra­jem travnja ili početkom svibnja) i zato vrlo rijetko strada od kasnih proljetnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovito rađa (što nije slučaj s... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Slatko od dunja Recept Ljekovitost dunje Poslastica Dunja Kraljica jeseni


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]