Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štenećak
  • 14.01.2018. 12:00

Je li štenećak izlječiva bolest?

Najčešći prenositelj štenećaka je čovjek koji unosi virus mehaničkim putem, primjerice preko cipela.

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures Štenećak se javlja najčešće u hladnijem periodu, odnosno tijekom jeseni
  • 57.431
  • 235
  • 0

Jedna od najopasnijih bolesti za pse je štenećak, a najčešće od njega stradaju štenci i mladi psi. Riječ je o virusnoj bolesti, a ako pas nije cijepljen, to se događa u razdoblju kada se štene odbija od sisanja. Kako pas odrasta, tako se i smanjuje mogućnost obolijevanja, ali ona ipak nije isključena.

Kako se prenosi štenećak?

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Štenećak se javlja najčešće u hladnijem periodu, odnosno tijekom jeseni i zime, mada se može pojaviti i tijekom cijele godine. Kao okidač za bolest je prehlada, avitaminoza, pothranjenost ili crijevni paraziti. Ovaj virus nije ni malo bezazlen, brzo se širi, tako da zaraženi štenci često zaraze zdrave jedinke.

Štenećak se prenosi iskašljavanjem i kapljicama iz nosa, usta ili konjuktiva. Pređe li u kasniji stadij, virus se prenosi preko urina i fecesom. Trebalo bi napomenuti da su iscjedak iz nosa, kao i slina iz usta, vrlo infektivni, te se bolest manifestira 5-6 dana poslije infekcije.

Nije rijedak slučaj da su vlasnici začuđeni i pitaju se kako je moguće da štene ili štenad obole, ako još nisu izlazili iz kuće ili boksa, odnosno ako nisu još odvojeni od majke. Razlog je vrlo jednostavan, jer u ovim situacijama najčešći prenositelj je čovjek, koji unosi virus mehaničkim putem, na primjer, preko cipela.

Simptomi štenećaka

Inkubacija kod pasa traje od tri do sedam dana. Najčešći simptomi su da štene, odnosno pas, postaje mrzovoljan i odbija hranu. Nakon toga mu raste tjelesna temperatura, koja doseže i do 41°C. Iz njuškice mu se javlja vodenast iscjedak, a sluzokoža očiju je crvena, odnosno krvava. Pogled i oči su mutne, a u kutovima očiju se nalaze krmelji.

Pošto je riječ o podmukloj bolesti, nakon ovih simptoma, odnosno poslije dva ili tri dana, dolazi do značajnog poboljšanja općeg zdravstvenog stanja psa i upravo ovaj boljitak zna zavarati vlasnike pasa, jer za dan do dva ponovo se javljaju poremećaji općeg stanja, samo sada sa znatno težim simptomima.

Vrste štenećaka

Sada virus štenećaka "napada" skoro sve organe pa, ovisno o tome kakvi simptomi prevladaju, može se govoriti o nekoliko najtežih slučajeva: kataralni, kožni, crijevni, plućni i živčani štenećak.

Lako se prenosi s jednog štenca na drugo (Foto: Pixabay/monika1607)

Kožni

Kod kožnog oblika štenećaka kod psa se pojavljuju karakteristične promjene na koži, najčešće na unutrašnjim stranama butina, na trbuhu, zatim na skrotumu. Kod kožnog oboljenja najprije se pojavljuju crvene mrlje na koži, da bi se kasnije stvorile vezikule odnosno čvorići ispunjene žućkastom limfom. Za nekoliko dana nastaju krastice.

Crijevni

Crijevni štenećak je karakterističan po upali sluzokože želuca i crijeva. Od simptoma pojavljuje se sušenje usta, jezik je bijel, zadah je često vrlo neugodan, odnosno smrdi. Pas počinje učestalo povraćati i imati dugotrajan proljev. Izmet je u ovom slučaju pjenušav i krvav. Pas ne uzima hranu.

Plućni

Kao što i sama riječ kaže, plućni oblik štenećaka odlikuje se težim promjenama na plućima i drugim dijelovima respiratornog trakta. Javlja se kašalj, teško disanje. Iz nosa curi iscjedak tamne boje.

Foto: Pixabay/areisa66

Živčani

Radi se o živčanom tipu štenećaka, jer virus napada živce. Ovdje se inače radi o najtežem obliku bolesti. Pas naglo promijeni svoje ponašanje, najčešće postaje uplašen, zatim i agresivan i grize sve oko sebe. Glavu zavlači u kutove. Djelujući na živčani sustav, virus može izazvati paralize i pareze (oduzetost) ili prenadraženost. Oduzetost se prvo uočava u nesigurnom hodu. Tada se prvo javlja oduzetost zadnjeg dijela tijela.

Liječenje štenećaka

Štenećak je teško izlječiva bolest. U slučajevima da ju pas preboli, često ostaju posljedice, kao što je gubitak osjeta mirisa, sljepoća, žuti ili crni zubi, nagluhost. Ovisno o nastalim komplikacijama, štenećak traje i do tri tjedna, a smrtnost je od 30 do 80 posto.

Zaštita od štenećaka

Najbolja zaštita pasa je cijepljenje. Prvo cijepljenje štenadi treba obaviti u starosti od sedam do devet tjedana, a s tri mjeseca starosti treba ponoviti vakcinaciju (revakcinacija). Kao vrlo dobra mjera pokazalo se cijepljenje kuja neposredno pred parenje, ili u prvoj trećini graviditeta. Takve ženke daju otporniju štenad.

Foto: Pixabay/werner22brigitte


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Znate li kako prepoznati dobar solarni modul?

Svi solarni moduli izgledaju slično, ali ipak nisu svi isti. Tehnologija kod solarnih modula svakim danom napreduje i ono što je prije 10 godina bilo nezamislivo - danas...

Više [+]