Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonsko imanje
  • 26.03.2022. 10:30
  • Požeško-slavonska, Pleternica

Hrvatski hladnokrvnjak, dravske guske, cigaje i sisačke prevrtače na imanju Andree Matković

Polako gradim i radim na imanju koje je preko 6.000 m2, istaknula je u razgovoru za Poljoprivrednu televiziju ponosna vlasnica autohtonih pasmina domaćih životinja.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.837
  • 21
  • 0

Uz posao u bolnici, Andrea Matković stiže brinuti i o 40-ak životinja. Kako kaže, cijeli život je okružena životinjama, a od 2017. godine samostalno brine o nekoliko vrsta čiji se broj s vremenom povećao.

"Preselila sam se prije godinu i pol dana u Pleternicu. Polako gradim i radim na imanju koje je preko 6.000 m2", rekla je za Poljoprivrednu televiziju. Ondje uzgaja konje, ovce, golubove, guske, kuniće i mini svinje.

"Prvenstveno mi služe kao ljubimci i razonoda nakon posla, ništa nije za uzgoj nešto se proda, ali prvenstveno su tu kao ljubimci", dodala je.

Kaže kako uvijek nastoji na svoje imanje donijeti neke životinje koje nisu toliko učestale. "Imam četiri autohtone hrvatske pasmine. Hrvatskog hladnokrvnjaka, dravske guske, cigaje i sisačke prevrtače", istaknula je.

Kako napominje, kunići su dosta osjetljivi unatoč tome što mogu najduže biti bez vode. "Treba paziti na hranu, ne smije ništa biti pokvareno, na higijenu, redovito dezinficirati bokseve", pojasnila je. Kaže, ove životinje bolje podnose hladnoću nego vrućinu, a ljeti im treba osigurati mjesto u sjeni.

Na njezinom imanju nalaze se dva janjića koja je sama othranila. "Kod njih je najbitnije da se ne prejedu. Kada su mali jako su gladni i stalno traže mlijeko. Tako im prvih par dana treba dati oko decilitar mlijeka i onda postupno povećavati“, savjetovala je. Kako tvrdi, kod njih je najveći problem što se napnu. "Bolje je da budu malo gladni nego malo više siti", kazala je.

Žao joj je što na selima više nema toliko gusaka. Prije ih je, kaže, bilo u svakom dvorištu. "One imaju dobro meso, a treba im samo voda, kukuruz i trava", dodala je.

Andreino imanje izdvaja se od ostalih u u Slavoniji jer uzgaja mini krmaču Minnesotu koja je kod nje tri godine, pitoma i druži se s ostalim životinjama.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Andrea Mataković Slavonsko imanje Domaće životinje Hrvatske pasmine


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]