Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja briketa
  • 12.01.2018. 07:30

Damir Jagušić već se pet godina grije na brikete iz vlastite proizvodnje!

Često me pitaju pa koliko se to isplati? I to me gura naprijed. Naučeni smo dobiti sve gotovo i opet smo nezadovoljni. Za grijanje kuće od 180 kvadrata potrošim 5,6 tona briketa i uštedim si 5,6 tisuća kuna godišnje, a ljudima se ne da, kaže nam Damir.

Foto: Pixabay/mikegi
  • 20.300
  • 847
  • 0

Već pet godina Damir Jagušić grije se na brikete iz vlastite proizvodnje! Briketi nastaju u njegovu domu u Koprivnici, a potreban materijal dobiva iz svakodnevnog okruženja pa i od prijatelja koji ne znaju gdje bi s pljevom od sušenja kukuruza. Briketi nastaju, kaže, primitivnom metodom.

"Imam ručnu, hidrauličnu presu od 20 tona, matrica je visine 50 cm i širine 17 cm. Na mokro papir, piljevina i drugi sitni otpad, a na suho piljevina, ugljeni otpad i pljeva od sušenja kukuruza", objašnjava postupak.

Briketi iz Damirove radionice

U mirovinu je, dodaje, otišao prije 10 godina i polako se počeo baviti starim zanatima. Prije pet počela je i priča s briketima.

Proizvede 5 do 6 tona briketa godišnje

"Često me pitaju pa koliko se to isplati? I to me gura naprijed. Naučeni smo dobiti sve gotovo i opet smo nezadovoljni. Za grijanje kuće od 180 kvadrata potrošim 5,6 tona briketa i uštedim si 5,6 tisuća kuna godišnje, a ljudima se ne da. Skupa su im drva od 350 kuna za kubik i žale se, skup im je i plin, a opet im se ne da raditi ovo što ja radim", kaže nam.

Proizvodnja briketa, naglašava, iziskuje vrijeme i dosta rada, no njemu to ne predstavlja problem. Tijekom ljeta pripremi ogrjev i miran je cijelu zimu.

"Ljudi ne znaju gdje bi s otpadom nakon sušenja kukuruza koji je odličan za brikete pa mi ga dovezu, a možete koristiti i piljevinu, travu koju ste otkosili, ugljeni otpad, no potreban je i papir jer je papir vezivo. I njega već imam dovoljno od kataloga kojima su nas zatrpali tijekom Božića i Nove godine. Dakle, sav otpad koji sam nekad bacao, danas koristim za brikete", pojašnjava nam.

Ono na što treba pripaziti su miševi. Do te je spoznaje došao na teži način. "Prve godine kad sam pripremio brikete već nakon mjesec dana su mi ih izbušili, pregrizli", prisjeća se početaka.

Izrada eko igračaka, zipki, namještaja

Osim za zagrijavanje životnog prostora, briketi su odlični i za zaštitu voćaka od kasnog mraza. Briket gori 5-6 sati, otkriva nam, i zagrijava stablo. No, uz brikete, ovaj sjajni, vrijedni čovjek bavi se i izradom eko igračaka, ali i kako kaže "igračke za pivopije i ostale tekućinoljupce" odnosno krigle i bukare.

Nastaju u njegovoj radionice i zipke i namještaj, a sve ručnom izradom iz punog drveta i 100% eco friendly. Reciklira otpadno drvo iz pilana koje uz kreativni tim klinaca i njihovih ideja obrađuje i stvara igračke. Što sve stvara, možete vidjeti na stranici Mali stolar.

Damir Jagušić bavi se i izradom drvenih eko igračaka

"Trudim se", skromno kaže Damir koji u planu ima nabavku veće prese kako bi brže i jednostavnije proizveo brikete čiji je najveći problem sušenje pa se stoga i mora raditi tijekom ljeta, a onda mirno dočekati zimu.

Foto: Pixabay/mikegi; arhiva Damira Jagušića


Fotoprilog


Tagovi

Damir Jagušić Briketi Otpad Eko igračke


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).