Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tiny house "Upupa"
  • 19.12.2019. 18:00
  • Istarska, Marčana

Damien Daillé izgradio Upupu - prvu hrvatsku malu kuću

Kućica nazvana Upupa ekološka je, ekonomična i mobilna, ima svega 16 m2 i revolucija je na tržištu nekretnina. U njoj je moguće živjeti, no savršena je za obogaćivanje turističke ponude, kaže vrijedni Francuz koji je u Hrvatsku došao slučajno, a ostao namjerno.

Foto: Arhiva Damiena Dailléa
  • 2.682
  • 342
  • 0

U Istri je nedavno napravljena prva hrvatska mala kuća odnosno 'tiny house', u potpunosti opremljena za ugodan život i to veličine samo 16 m2, a izgradio ju je tesar i eko graditelj Damien Daillé. Na njena četiri kotača stane sve što treba, izvrsno je izolirana sa svih strana i oku vrlo ugodna.

"Upupa kućica je drvena 'montažna' gradnja pričvršćena na željeznu prikolicu. Za glavnu konstrukciju korištena je jela i smreka, a fasadna obloga je od ariša, drva koji sporo raste i vrlo je izdržljivo na vanjske uvjete. Unutrašnjost je također od drveta, pod od pluta - sve prirodna i vrlo udobna rješenja“, govori Daillé koji je kućicu izgradio u maloj radionici nadomak Marčane, u mjestu Galantovi Dvori.

Hrvatsku doživljava kao svoj dom

Ova kućica raspolaže ekološki izoliranim zidovima od jute, priključcima za vodu i plin kao i mrežnu, ali i solarnu energiju. Inače, 'tiny house' populacija teži što manjem ekološkom otisku i što većoj energetskoj neovisnosti. Pokret malih kućica jedan je od kreativnijih odgovora na globalni problem sve težeg dolaska do vlastitog krova nad glavom. Tiny house omogućava boravak što bliže prirodi, omogućava smještaj za dvije-tri osobe, a sve se po dogovoru može i drugačije isprojektirati, arhitektonska rješenja su nebrojena.

Daillé je u Francuskoj izučio zanat za tesara i kroz život se usavršavao i razvijao kao majstor. Dolazak u Istru bio je slučajan, no odluka o ostanku dobro promišljena. "Putovao sam dosta po Europi i Hrvatska mi se posebno svidjela. Priroda je ovdje jako bogata, raznolika, i još uvijek dosta divlja. Nekako kao i ljudi. Ovdje sam upoznao divne ljude i dosta brzo sam došao do prvog projekta i suradnje. Kako jedan projekt zove drugi, prošlo je vrijeme i još sam tu. Stekao sam dobre prijatelje i to smatram velikim bogatstvom“, ističe.

Ekološka i ekonomična mala kuća

Kućicu je gradio godinu dana i planira je prodati, a zatim pokrenuti proizvodnju i dalje razvijati posao. Sve je radio sam, od projektiranja, nabavke materijala pa do dekoracije. "Tijekom gradnje, svega četiri dana pomagali su mi prijatelji i to na onim poslovima koje doista nisam mogao odraditi sam, poput dizanja zidova, stavljanja krova, izolacije i lamperije. Nazvao sam ju Upupa po zanimljivoj ptici koja je tijekom izgradnje često bila u mojoj blizini – na hrvatskom pupavac. Ptica pupavac prelijepo pjeva i prepoznatljiva je po živopisnoj kukmi na glavi. Ako nečemu date ime, kažu da to onda ima pravo na dušu, a smatram da moja kućica to itekako zavrjeđuje", kaže Damien.

Tesar i eko graditelj Damien Daillé

Sve je u njoj malo: mala kuhinja sa stolom za ručavanje, mali dnevni boravak s trosjedom, iznad je galerija sa spavaćim dijelom, a na suprotnojoj strani smješten je sanitarni čvor s tuš-kabinom i tzv. kompozitnim suhim WC-om.

"Preko se baca piljevina i potom se sve može odbaciti i u kompost jer je ekološki prihvatljivo. Ima dosta pretinaca za odlaganje stvari. Ispod trosjeda ugrađena je i priprema za montiranje solarnih kolektora radi dobivanja solarne energije, iako tiny house ima mogućnost priključka i na gradsku struju. Trenutno nije ugrađen klima-uređaj, no ta mogućnost postoji. Treba naglasiti da postoji prirodna, mehanička ventilacija, zahvaljujući predviđenim otvorima kroz koje zrak struji i na prirodni način hladi prostor“, doznajemo.

U planu je pokretni wellness

'Tiny house' može imati razne namjene, npr. kao primarna stambena jedinica, za turistički boravak, kao dodatni smještaj, a vrlo lako i kao umjetnička rezidencija. Najveći interes očekuje od ekološki osvještenih osoba koje nemaju riješeno stambeno pitanje. Vjeruje da bi takav objekt mogao biti zanimljiv i turističkom sektoru jer je s takvom kućicom moguće ostvariti direktan kontakt s prirodom.

Unutrašnjost prve hrvatske "tiny house"

"S obzirom da je 'tiny house' u Hrvatskoj novitet, zadovoljan sam situacijom. Dosta ljudi pokazuje interes i dobijam razne upite. Planiram nastaviti reklamirati ekološku gradnju, a razmišljam i o gradnji drugih pokretnih objekata te trenutno tražim partnere ili investitore kako bih krenuo u ostvarenje ideje o mobilnoj sauni i pokretnoj wellness ponudi“, upoznaje nas s planovima Damien Daillé.


Fotoprilog


Tagovi

Upupa kućica Prva hrvatska mala kuća Tiny house Damien Daillé


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]