Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 05.11.2008.

Biznis prema bakinim receptima

NEDAVNO OSNOVANA BRANITELJSKA ZADRUGA “KUMINO SELO”, U TOVARNIKU, VEĆ OSTVARUJE KONKRETNE POSLOVNE USPJEHE

  • 3.846
  • 187
  • 0

Područje općine Tovarnik bilježi već stogodišnju tradiciju voćarstva, koja je još intenzivnije nastavljena nakon povratka stanovništva iz dugogodišnjeg progonstva. Mnoge su obitelji u voćarstvu pronašle svoju životnu egzistenciju, pa zahvaljujući ne samo tradiciji, nego i primjerenim državnim i županijskim poticajima podižu i veće površine voćnjaka.

Danas je ovdje stotinjak hektara šljivika, jabučnjaka, pa i drugog voća, a općinske vlasti planiraju u idućih nekoliko godina površine pod voćem utrostručiti. Prednost se daje uzgoju šljiva. Tako je to ovdje oduvijek bilo, samo što sada povećana proizvodnja šljiva i stalni rast proizvodnje zahtijeva i razmišljanja o tome što se sve od šljiva može proizvoditi. Zato se 'kopalo' po arhivima i već požutjelim zapisima da se otkrije što su bake i djedovi proizvodili. I nije trebalo dugo da se otkrije da su djedovi pekli poznatu srijemsku šljivovicu, a bake kuhale pekmez i džem, najviše za zimnicu.

I tako su povratnici došli na ideju da prema tim starim receptima krenu u biznis. Osim što su u dvorištima ponovno oživjeli rakijski kazani, bake su ponovno naložile vatru u stare štednjake ili pod kotlanke s oranijama. Rakija, pekmez i džem nisu se više proizvodili samo za zimnicu, nego i za tržište. Osnovali su i udrugu voćara u kojoj je već tridesetak članova, a udruga je potom osmislila i općinsku voćarsku manifestaciju, jedinstvenu u Hrvatskoj, pa i preko granice - Festival voćnih rakija, likera i pekmeza, koji financijski podupiru i Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo regionalnog razvoja i Vukovarsko-srijemska županija. Iziđe tada na tovarničke ulice i muški dio stanovništva koji peče šljivovicu, a i bake, pa i djevojke koje kuhaju pekmez i džem. Da bi se sve to moglo i kušati, peku u starim štednjacima kruh, lepinje i pogačice, koje u izobilju nude gostima uz netom skuhan pekmez, ili tek ispečenu šljivovicu. A da bi se vidjelo što se sve može učiniti prema bakinim receptima, bude i svježih kolača s pekmezom od šljiva. Uspjeva se time svakoga rujna u Tovarnik dovesti goste i iz udaljenijih krajeva.

Ali kako sa šljivama napraviti veći biznis, dosjetile su se braniteljice iz Domovinskog rata. Krenule su same, jer ih, kažu, muškarci nerado uključuju u svoj biznis. S obzirom na to da je na tržištu nedostatak domaćeg pekmeza, njih šest i jedna obitelj poginulog branitelja osnovale su Braniteljsku zadrugu "Kumino selo", u čiju su djelatnost upisale proizvodnju, otkup i distribuciju tradicijskih proizvoda srijemskog i slavonskog sela.

Općina im je pomogla da kupe poslovni prostor, a Ministarstvo branitelja sa 150 tisuća kuna, HAMAG u projektu zadružnog poduzetništva sa 75 tisuća i Ministarstvo turizma u projektu "domaći suvenir" s 15 tisuća kuna, da kupe polovni kotao i drugu nužnu opremu i krenu u proizvodnju kuminog pekmeza. Trenutačno su u početnoj proizvodnji s dva uposlenika, dok drugi zadrugari volontiraju, ali za iduću godinu imaju plan da proizvedu pet tona pekmeza od šljiva, te nešto i od kupina i marelica. Pekmez u malim pakovanjima nude i kao izvorni tovarnički suvenir. U asortimanu su im, osim kuminog pekmeza, i slatke, slane i suvenir košare, košare s ručnim radovima, pakovanja domaćeg meda, desertno kupinovo vino, srijemska šljivovica i prirodni voćni sokovi. Već su sudjelovale i na Sajmu braniteljskih zadruga u Vodicama, Ekoetno sajmu u Zagrebu i Vukovaru, Poljoprivrednom sajmu u Bizovcu i na Vinkovačkim jesenima, a na Festivalu pekmeza, džema i marmelade u Dubrovniku osvojili su i prvu medalju za kvalitetu. Proizvode im traže i u Bakinom selu u Zagrebu, Hrvatskom pčelarskom savezu i drugdje. Svakodnevno im stižu i pisma namjere.

Upraviteljica zadruge Spomenka Beljo obradovana je prvim poslovnim rezultatima. Zahvaljujući braniteljicama, Tovarnik se sa svojim proizvodima počeo ozbiljno javljati na tržištu diljem Hrvatske.

Sulejman SALIHOVIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zafrigana juha, jelo iz djetinjstva ❤️