Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ante Sikirić Krivin
  • 20.12.2019. 10:25
  • Zadarska, Ravni kotari

Autor pjesme 'Croatio iz duše te ljubim' piše i za glazbala od poljoprivrednih alata!

"Vid bećara iz Ravni kotara niti radi niti ima para/Vid bećara kapa mu na glavi, a u duši crven, bili, plavi“, jedan je od refrena 12 pjesama koje je poznati bibinjski pjesnik Ante Sikirić Krivin, autor svevremenske "Croatio iz duše te ljubim“, napisao za Bukaru, sastav koji pjevaju uz glazbala izrađena od starinskih poljoprivrednih alata!

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 1.682
  • 283
  • 1

Dok je pekao rakiju bibinjski pjesnik, autor svevremenske "Croatio iz duše te ljubim" Ante Sikirić Krivin, ugledao je dvojicu kako ulaze u njegovo dvorište. Dva glazbenika Nediljko Paleka i Edi Durut. "Evo ih na peku“, pomislio je Ante. Kad oni njemu da su bećari iz zadarskog zaleđa, iz Bukovice i Ravnih kotara osnovali bend "Bukara“ pa 'oće da im on napiše pisme.

"Di mene nađošte“, pomisli Sikirić. On od Bibinja i od mora nije zalazija u zaleđe dalje od obližnjeg Debeljaka. "Osim dva puta na pazaru u Benkovcu kad sam bija mali“, prisjeća se pjesnik ne krijući koliko je bio iznenađen kad su od njega zatražili da za spomenuti sastav napiše pjesme na vlaškom dijalektu.

Nauk prosjakinje Vanke

To je skroz nešto drugo od onoga što on piše na starinskoj bibinjskoj ikavici. Htio je odbiti, samo što nije rekao žao mi je ne mogu, a onda mu je u trenutku sinulo: Tko zna vako, zna i nako. Prisjetio se bibinjske prosjakinje Vanke. Svojedobno, dok je prosila ispred sv. Mihovila u Zadru, u rukama je držala novine okrenute naopako. "Vanka, tako se ne čita“, primijetio je jedan Zadranin, a ona njemu ni pet ni šest nego: "Ko zna vako zna i onako“, prepričava Sikirić kako je pristao da će napisati pisme za "Bukaru“.

Sve glazbene intrumente za Bukaru je izradio Dragan Radaš i to od uporabnih predmenta i starinskih poljoprivrednih alata kao što vučije (vedro za vodu), oka  i varićak (mjere za žitarice) drvene grablje na kojima stoji kajdanka.

"Dali su mi 10-ak dan force za jednu pismu. Nek se, rekoše, zove Bukara ka i sastav, a ja sam in već sutradan posla dvi: Bukaru i Bukovicu. Odgovor je bija: Pogođeno! Onda san nastavija i svaki dan pisa po jednu i tako u 12 dan, 12 pisam. Cilu duzinu“, pripovida Krivin i dodaje kako je došao kod njih u konobu za dva tri dana na prvu probu. Odma', kaže, uglazbili i za dvi ure zapivali Bukaru.

Pjesnik Ante Sikirić s članovima benda Bukara 

Refren: "Vid bećara iz Ravni kotara niti radi niti ima para/Vid bećara kapa mu na glavi, a u duši crven, bili, plavi“. Itd. Sve pjesme su pjevne, duhovite, pisme domoljubne i ljubavne. Kao što je i "Poznaju me žene po koraku“, koja je već postala hit iako nije snimljena. Pročulo se za nju "od uha do uha“ pa je već pivaju po Bukovici, Ravnim kotarima i šire. Kako neće kad ide ovako: "I po danu misecu i mraku/ Poznaju me žene po koraku/ Otvaraju avlije, prozore i kapije/ Svaka oće biti kraj mene/ A ja jadan umoran i gladan/ Svakoj ženi u zagrljaj padam/“Di kod dođem name dica sliču/Evo ćaće, matere im viču/

Ludilo. E, evo tko su i kako su momci osnovali Bukaru.

Gitara od peke i lopara

"Našli smo se na jednom domjenku za sv. Martina. Zapivali i meni je sinulo da osnujemo bend“, otkriva Dragan Radaš iz Lišana Ostrovičkih. Radi u Zadru, a u selu uzgaja 380 maslina, 100-tinjak bajama, vinograd... Nadaren je pa se posvetio izradi narodnih istrumenata i suvenira. 

Sve je instrumente izradio Dragan Radaš

Osim klasične harmonike, koju svira spomenuti Nediljko Paleka, sve glazbene intrumente za Bukaru je izradio Dragan Radaš i to od uporabnih predmenta i starinskih poljoprivrednih alata kao što vučije (vedro za vodu), oka  i varićak (mjere za žitarice) drvene grablje na kojima stoji kajdanka.

Di kod dođem name dica sliču/Evo ćaće, matere im viču

Gitara napravljena od peke i lopara, tu su i naćve, sito, kablići, ščegrtaljka i drugi predmeti od kojih je Radaš izradio glazbala na kojima, uz njega, sviraju i pjevaju i ostali članovi Bukare: Ratko Jovančević iz Galovca, Tomislav Čirjak (Popovići) Ljubo Banović (Raštević), Viktor Bobanović (Polača) i Ante Brajnović (Kruševo). Uz harmoniku kao jedini klasični instrument članovi Bukare sviraju na svim spomenutim glazbalima izrađenim od uporabnih predmenta i starinskih poljoprivrednih alata, pjevaju narodne pjesme svojega kraja i kombiniraju ih s novima, autorskima od Ante Sikirića Krivina, a sve zajedno - nesvakidašnji glazbeni i scenski događaj.

Spektakl ili novo Evanđelje, kako kaže Ante Sikirić. Jer, iako pisme još nisu snimljene već ih svi pivaju po Bukovici i Ravnim kotarima kao da su tu, ni manje ni više, nego od rođenja Isusa Krista.

Zanimljve stihove još dvaju pjesama koje je napisao za sastav "Bukara", pročitajte u dokumentu ispod teksta. Nećete požaliti! 


Dokumenti


Tagovi

Ante Sikirić Krivin Bukara Dragan Radaš Glazbala od poljoprivrednih alata


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]