AgroKlub.com

\

Voćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Voćarstvo » Poticajna sadnja badema

Poticajna sadnja badema

Poticaji

Poticajna sadnja badema

Datum: 18.02.2009. |

4

Kategorija:

Voćarstvo

Zanimanje poljoprivrednika za nove nasade

“Krašu” treba oko 30 hektara bajama, odnosno između 60 i 70 tona godišnje proizvodnje jezgre, a nije upitna ni veća količina. Zanimanje poljoprivrednika postoji pa će na ovu temu zasigurno biti još poslovnih razgovora, doznali smo od pročelnika Zadarskoga županijskoga ureda za poljoprivredu Željka Katuše. Osobno je, kaže, s velikom radošću prihvatio ovu inicijativu. Prvi su razgovori obavljeni, zanimanje poljoprivrednika postoji i sada bi ponudu, kako kaže, samo trebalo konkretizirati. Doznajemo kako “Kraš” zanima postoji li mogućnost da prati kooperante od početka do kraja, od pripreme terena preko sadnica i dalje.

Glavninu potrebnih količina badema “Kraš” zasad uvozi iz SAD-a, iz Kalifornije, područja s posve drukčijim iskustvom od našega. Kalifornija, naime, postiže više od 60 posto svjetske proizvodnje badema, ondje je badem u oranici, natapa se i prinosi su znatno veći.

Da li je badem skromna kultura?

Nekad je u Smilčiću na desetak hektara bila plantaža badema bivšeg PK-a Zadar. Na oko 2 hektara rasprostirala se i plantaža badema na području općine Polača i to su bile jedine značajnije površine na zadarskom području, kaže Katuša. Upitali smo ga i za opravdanost uvriježena mišljenja kako badem nije zahtjevna kultura i da bi se u proizvodnju mogli uspješno uključiti i manje iskusni proizvođači.

- Kod nas postoji izreka - bajam voli škrtu zemlju. Ma ne voli bajam škrtu zemlju, nego mu se i ne daje druga nego škrta - pojasnio nam je Katuša, inače agronom, potvrdivši kako je badem ipak u prednosti pred nekim drugim kulturama.

- U prvom redu to se odnosi na prednosti tijekom berbe. Naime, berba je kod većine voćarskih kultura najveći trošak i problem jer u određenom roku morate skinuti voćku sa stabla. Badem dopušta malo dulje razdoblje berbe, i to je olakotna okolnost pa se može kombinirati s drugim kulturama koje naši proizvođači već imaju - kaže Katuša.

Pa kako onda to objasniti - nije zahtjevna kultura, može uspijevati i na škrtoj zemlji, a proizvodnja je tako mala? Katuša odgovor nalazi u tome što nije bilo osiguranog otkupa badema.

Broj pregleda članka: 14100; Uspješnost članka: 728

Izvor: Gospodarski list

Tagovi: Voćarstvo, Poticaji, Bademi

Ključne riječi članka: poticajna, sadnja, badema, badema, badem, katuša, kultura, postoji, hektara, nije zahtjevna kultura, zanimanje poljoprivrednika postoji

Komentiraj
Vaši komentari - Poticajna sadnja badema

Zvonimir Mitrović

Zvonimir Mitrović, 22.04.2013.

imam oko 8000 m2 zemljište na području između mjesta Tinj i Sikovo oko 150 metara sjeverno od glavnog kanala da li bi se na toj lokaciji mogao saditi badem i koja vrsta.

Branko Albreht

Branko Albreht, 09.03.2013.

Pitanje.
Dali bi bademi uspijevaali u slavoniji,imam dosta zemlje na podrucju Paucja-obronci Papuka.
Unaprijed hvala i pozdrav-Branko.

+7

Slavko Lozancic

Slavko Lozancic, 11.11.2011.

Dali se moze,Badem uzgajati u Slavoniji? Okolica Osijeka.

+8

AgroKlub pretraga

Ključne riječi:

Poredaj po:

 

Vaša pretraga obuhvaća 15671 članaka, 20189 slika i 920 videa s AgroKlub.com.

     

Izdvojeni oglasi - Voćarstvo

Knjige i časopisi

Maslinarstvo u vrtu i voćnjaku - knjiga

Maslinarstvo u vrtu i voćnjaku - knjiga

Časopis Maslinar

Maslinarstvo u vrtu i voćnjaku; Sante Vischiot; Cijena 59 kn, Meki uvez; 64 str. Kako njegovati...

Edukacije i osposobljavanja

Program osposobljavanja za poslove voćara - šljivara

Program osposobljavanja za poslove voćara ...

Pučko otvoreno učilište Osijek

Tečaj se upisuje u radnu knjižicu. Mogućnost obročnog plaćanja (4x500) Nastavni plan predviđa 120...

« prikaži

[x] sakrij