Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aronija
  • 20.08.2013.

Aronija - sibirska borovnica

Najjači oksidans na svijetu

  • 4.880
  • 200
  • 0

Posjetili smo pitome Čelinečke obronke u selu Markovac nedaleko Banja Luke u Federaciji BiH, gdje je, uz žuljevite ruke, mnogo truda, plemenitog rada i velike želje za inovativnim, ljekovitim i korisnim, obitelj Mihajlović, na više od 4 ha, podigla ekološku plantažu crnoplodne aronije.

To je prva veća plantaža aronije u regiji i broji oko 6500 sadnica koje su proizvedene u okolici Donjeg Miholjca u sklopu rasadnika Milić.

Aronija najbolji saveznik zdravlja, ljepote i vitalnosti

Aronija je biljka koja se prilično lako uzgaja, ali u ekološkom uzgoju zahtijeva redovito okopavanje, prihranu certificiranim supstratima na bazi humusa i navodnjavanje. Dakle neotporna je na sušu, ali izuzetno dobro podnosi niske temperature (do - 40 °C). Otporna je i na razne insekte pa joj nije potrebno posebno zaštitno tretiranje.

Porijekolom je iz Sjeverne Amerike no pravu vrijednost i ljekovitost je pokazala nakon černobilske katastrofe kada je kao biljka jedina preživjela visoku razinu radijacije i definirala svoju ulogu u plantažnom uzgoju. To je listopadni grm visine do 2,5 m i promjera oko 1 m. Cvate krajem travnja i početkom svibnja, prekrasnim bijelim cvjetovima koji odlično mede, a med od aronije se posebno cjeni. Listovi su tamnocrvene boje, pa biljka ima i dekorativnu vrijednost što potvrđuje i obvezno prisustvo u engleskim vrtovima i parkovima te prva nagrada za dekorativnu biljku Kraljevskog dvora u Engleskoj.

Dan aronije u Čelincu

Veliki trud i značajnu investiciju obitelji Mihajlović, prepoznala je lokalna i regionalna zajednica te se na obilježavanje Dana aronije u Čelincu - 17. kolovoza 2013. godine, odazvalo preko 1000 ljudi, među kojima visoki dužnosnici skupštine, resornih ministarstava, komore, općine, ali i Poljoprivrednog instituta Republike Srpske koji je prije nekoliko mjeseci uputio poziv za partnerstvo.

Gradu Sisku na projektu zaštite višegodišnjih nasada. Predmetni projekt bi se mogao sufinancirati sredstvima pretpristupnog fonda IPA u sklopu poticanja razvoja prekogranične suradnje, a natječaj je u tijeku.

Za nas iz Hrvatske, fascinantna je bila brojka nazočnih na jednom događanju koje je vezano uz relativno nepoznatu poljoprivrednu kulturu, organizacija u jednoj maloj općini za koju mnogi od čitatelja, vjerovatno, nisu nikada čuli te pozitivna korelacija poljoprivrednika, birokracije i struke. Ilustracije radi: u centru Čelinca postavljen je veliki informativni baner s putokazom, duž cijelog puta postavljene su vidljive oznake i smjerokazi, na plantaži su osigurana tri pokošena i poravnata parkirališta, makadamski put nasut, postavljena bina za govornike, izvođače i medije, podignut šator i postavljeni stolovi i klupe za cca 350 osoba, svima osigurano piće dobrodošlice, kolač od aronije dimenzija 5m x 1m, kulturno umjetnički program, osvježavajuće piće, za zvanice ručak i prigodni pokloni te niz drugih popratnih sadržaja u kojima je vidljiva potpora zajednice.

Bilo je lijepo i korisno. Svašta se moglo vidjeti, čuti i prepisati. Postoji dug, težak i jasan put revitalizacije ruralnog područja samo treba htjenja i strpljenja, ali o tome neki drugi puta.

Na kraju, samo da podsjetimo: Aronija nije lijek, ona pomaže pri liječenju teških bolesti i kao takva je dopuna ishrani te ju je najbolje koristiti kao prevenciju. Dnevno do 30 svježih bobica ili 0,05 l svježe cjeđenog soka.

Autor: Alan Đozić


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Sinonim: Crnoplodna aronija | Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Tagovi

Aronija BiH Ekološka plantaža Ekološki uzgoj

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.