Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 06.05.2015. 13:30

Za ulaganje u vinski podrum 1,2 milijuna kuna

Uvođenjem nove tehnologije proizvodnje, omogućena je proizvodnja pjenušca, proširenje kapaciteta proizvodnje te zamjena dijela postojeće tehnologije, a sve s ciljem podizanja kvalitete proizvoda.

  • 376
  • 26
  • 0

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavila je novu ispatu na osnovi odobrenih sredstava iz IPARD programa, za završeno ulaganje u sklopu mjere 103 "Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda".

Zajedničkom obrtu Vina Cattunar iz Brtonigle iz Istarske županije isplaćeno je 1.279.626,13 kuna za ulaganje u opremanje postojećeg vinskog podruma. Uvođenjem nove tehnologije proizvodnje omogućena je proizvodnja pjenušca, proširenje kapaciteta proizvodnje te zamjena dijela postojeće tehnologije u svrhu podizanja kvalitete proizvoda. Navedeno ulaganje je također preduvjet za uvođenje međunarodnih standarda kvalitete odnosno ISO standarda, zbog povećanja konkurentnosti proizvoda.

"Obitelj Cattunar naraštajima je ukorijenjena u terroiru zapadne Istre. Djed Franca Cattunara, Anton, bio je prije Drugog svjetskog rata, jedan od suvlasnika zadružne, seoske vinarije u Brtonigli. Francov se otac nastavio baviti vinogradarstvom, da bi Franco Cattunar, osnivač i vlasnik Vina Cattunar, ušao u obiteljski posao 1985. godine, kao jedan od prvih privatnih vinogradara i vinara u Hrvatskoj. Od kraja osamdesetih prošloga stoljeća, pa do danas, posjed obitelji Cattunar stalno se proširivao da bi na kraju došao do sadašnjih 56 hektara vinograda, pa je ujedno i najveći privatni vinograd u Istri. Petero znanstvenika sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta i riječkog Veleučilišta, Odsjeka u Poreču, u našim je vinogradima identificiralo četiri različita tipa tla, karakteristična za zapadnu Istru. Tako je nastao i naš najvažniji projekt Četiri zemlje, među kojima su najpoznatije crljenica (terra rossa), crnica te siva i bijela zemlja", doznajemo u Vinariji.

Također ističu da je berba 2014. bila jedna je od najtežih u novijoj povijesti, zbog velike količine kiše. Međutim, snažan vjetar, koji često puše u vinogradima iznad Brtonigle, pomogao je, kažu, malvaziji da postigne, ne samo gotovo perfektnu zrelost, nego i da se izbjegne truljenje grožđa, tipično za kišne godine.


Fotoprilog


Tagovi

Agencija za plaćanja Mjera 103 Vina Cattunar Brtonigla Istarska županija Vinski podrum ISO standard Franco Cattunar Vinogradar Istra Agronomski fakultet Zagreb Veleučilište Rijeka Odsjek u Poreču Projekt Četiri zemlje Crljenica Terra Ross


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.