Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bučino ulje
  • 06.03.2014. 15:00

Varaždin domaćin 4. Izložbe bučinog ulja

Popularizacija i promocija bučinog ulja domaće proizvodnje cilj je tradicionalne Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske, koja će se ove godine održati u Varaždinu

Foto: depositphotos, kamchatka
  • 302
  • 21
  • 0

Najbolja bučina ulja sjeverozapadne Hrvatske, u narodu poznatija kao tikvina ulja, uskoro će na ocjenjivanje javnosti koja će odlučivati o njihovoj kvaliteti i ambalaži, ali i brojnim drugim kriterijima. Bučino ulje jedan je od najboljih proizvoda tog dijela Hrvatske.

Naime, u Varaždinu će se 28. ožujka 2014. godine održati 4. Izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske, na kojoj će se predstaviti proizvođači črnoga zlata iz Međimurske, Varaždinske, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Bundeva, namirnica s rastućom popularnošću, s manje od 100 kalorija po obroku, odličan je prilog i dodatak svakom jelu, a njeno ulje specifičnog je okusa, prepuno antioksidansa i vitamina. Cilj ove izložbe je popularizacija i prezentacija bučinog ulja te sustavno i trajno podizanje svijesti kako proizvođača, tako i potrošača o važnosti zdrave prehrane i domaće proizvodnje. Osim izložbenog, manifestacija ima i natjecateljski karakter, pa će tako sva prijavljena ulja ocjenjivati stručna komisija.

Tradicija izrade bučinog ulja

Činjenica je da sjeverozapadna Hrvatska baštini izrazito dugu tradiciju u proizvodnji i upotrebi bučinog ulja, jer se radi o proizvodu koji je srastao sa žiteljima tog kraja. Bučino ulje ondje se proizvodi i koristi još od davnina. U počecima, bučine sjemenke su služile kao hrana stoci, a samo mali dio prerađivao se u ulje primitivnim tiještenjem bez zagrijavanja. Danas su tehnologije uznapredovale u sponi sa sviješću svih onih kojima je bučino ulje neizostavni dio u pripremi različitih gastronomskih jela i delicija.

Događaj je također podsjetnik da se prije svega trebamo okrenuti sebi i svojim vrijednostima, pa tako politika promocije i korištenja "zemljopisnog podrijetla" (sjeverozapadna Hrvatska) može vrlo dobro poslužiti u identifikaciji proizvoda - bučinog ulja.

Izložba bučinog ulja poprimila je tradicionalni karakter, a sa svojim kontinuiranim održavanjem postaje sve više regionalno prepoznatljiva i doprinosi poboljšanju kvalitete proizvodnje bučinog ulja i povećanju konzumacije ovog gastronomskog dragulja.

Foto: depositphotos, kamchatka


Povezane biljne vrste

Buča

Buča

Sinonim: Bundeva | Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Buče (bundeve) su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Buča

Buča

Sinonim: Bundeva | Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Buče (bundeve) su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Tagovi

Bundeva Buča Bučino ulje Tikvino ulje Varaždin Izložba Međimurska Varaždinska Zagrebačka Krapinsko-zagorska


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.