Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sardina d.o.o. Postira
  • 24.07.2014. 08:40

Povijesno ulaganje u ribarstvo

Sardina d.o.o. je 2013. godine u novu tvornicu uložila 250 milijuna kuna, a kroz dvije do tri godine planiraju rast proizvodnje na 40 milijuna konzervi godišnje. Izvoz čini 70 % proizvodnje, dogovoren je posao s Kinom, a planira se i izvoz u Poljsku

Foto: depositphotos.com, lucidwaters
  • 230
  • 39
  • 0

Ribarstvo je važna strateška grana hrvatskog gospodarstva, a proizvodni je sektor potrebno unapređivati kao njegov bitan element u sklopu Europske unije. U Sardini d.o.o. iz Postira shvatili su kako je važno investirati u modernizaciju i nove pogone pa su 2013. godine u novu tvornicu uložili 250 milijuna kuna te kroz dvije do tri godine očekuju porast proizvodnje na oko 40 milijuna konzervi godišnje uz proizvodnju novih proizvoda. Ovo je ujedno i jedna od najmodernijih tvornica takvog tipa u Europi, a cijelu je proizvodnju podigla na najvišu razinu. Riječ je o najvećoj investiciji u povijesti hrvatskog ribarstva, a svega su 5 %, odnosno 1.5 milijuna eura bespovratnih sredstava dobili iz predpristupnog IPARD programa, dok iste europske tvrtke dobivaju i 75 % bespovratnih sredstava.

Izvozno orjentirani

Samo u ovoj godini očekuju proizvodnju od 25 milijuna ribljih konzervi od čega će 17,5 milijuna činiti izvoz. 70 % proizvoda plasiraju na inozemna tržišta i to: Japan, SAD, Kanada, Australija, Austrija, Italija, Švicarska, Mađarska, Švedska, Rusija, Češka, Slovačka, Slovenija, BiH, Srbija, Makedonija, Kosovo i Crna Gora.

Svoje proizvode plasirat će i u Kinu iz koje su primili narudžbu jednog velikog kupca, a kako je on zadovoljan kvalitetom proizvoda te njegovim dizajnom, za očekivati je da će se taj posao pretvoriti u dugoročnu suradnju.

No to nisu jedini planovi rasta izvoza. Poljska za Sardinu predstavlja izniman potencijal, a izvoziti bi trebali preko nove Roglićeve akvizicije - poljske distributerske tvrtke Navo. "Posebno se veselimo plasmanu preko nove Roglićeve akvizicije u Poljsku koje je tržište od 40 milijuna stanovnika, a Poljaci su tradicionalno dobri potrošači ribljih konzervi. Neće biti lako jer Poljska imaju vlastitu proizvodnju, ali računamo na visoku kvalitetu naših proizvoda, kao i znanje Orbica u distribuciji" istaknuo je za portal poduzetništvo.org Davor Gabela, član Uprave Sardine te jedan od suvlasnika.

Vlastita flota za proizvodnju ribe

Sardinini proizvodi se na tržištu mogu pronaći i pod brandom Adriatic Queen koji čini 70-ak posto proizvodnje, dok ostatak otpada na proizvodnju robne marke Konzuma, belgijskog Delhaizea i NTL-a. Zanimljivo je i da imaju vlastitu flotu za ulov i preradu ribe, a proizvode i svježe smrznutu ribu, imaju uzgajalište tune, kapaciteta oko 800 tona godišnje te brancina i orade, kapaciteta 500 tona godišnje.

Foto: depositphotos.com, lucidwaters


Tagovi

Ribarstvo Strateška grana Sardina Nova tvornica IPARD Izvoz Riblje konzerve Dugoročna suradnja Proizvodnja ribe Adriatic Queen Davor Gabela Uzgajalište tune Brancin Orada Flota Izvoz Porast proizvodnje