Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oglašavanje hrane
  • 07.07.2016. 18:00

EU će ograničiti oglašavanja energetskih pića?

Tvrdnje kako "kofein pridonosi povećanju izdržljivosti, budnosti te poboljšanju koncentracije", ne govore punu istinu o proizvodu i njegovim potencijalno negativnim karakteristikama, smatra zastupnica M. Petir.

Foto: Defotoberg/Bigstockphoto
  • 899
  • 40
  • 0

Potrebna je bolja regulacija pravila za oglašavanje hrane jer sadašnja regulativa otvara prevelik prostor marketingu na štetu zdravlja djece i mladih. Naglasila je to na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta hrvatska zastupnica Marijana Petir. Europski je parlament, naime, raspravljao o dopuštenim zdravstvenim tvrdnjama koje se navode na hrani pozivajući na razmatranje uvođenja ograničenja u pogledu oglašavanja energetskih pića usmjerenog na djecu i adolescente.

Povećan unos kofeina kod djece i mladih

Tvrdnje kako "kofein pridonosi povećanju izdržljivosti, povećanju kapaciteta izdržljivosti, povećanju budnosti te poboljšanju koncentracije", kako je u raspravi istaknula zastupnica Petir, ne govore punu istinu i ne daju punu informaciju o proizvodu i njegovim potencijalno negativnim karakteristikama.

"Dapače, navedene zdravstvene tvrdnje favoriziraju korištenje energetskih napitaka, što za posljedicu može imati povećan unos kofeina i šećera iznad preporučenih dnevnih doza", kazala je Petir.
Ovo posebno negativno utječe na zdravlje djece i adolescenata, a kako pokazuju posljednji podatci - 68% adolescenata konzumira energetske napitke, a njih čak 25% i do tri takva pića odjednom. Povećan unos šećera u formi zaslađivača pića može doprinijeti povećanju tjelesne mase, a u jednoj limenci energetskog napitka sadržano je čak 27 g šećera.

"Pretilost je jedan od prepoznatih zdravstvenih problema u djece i adolescenata diljem EU. Budući da je konzumiranje energetskih napitaka povezano s glavoboljama, poteškoćama sa spavanjem i problemima u ponašanju djece i adolescenta koji ih redovito konzumiraju, smatram kako pravila za oglašavanja hrane treba bolje zakonski urediti", istaknula je Petir.

Utvrđivanje popisa dopuštenih zdravstvenih tvrdnji

Nacrt nove Uredbe Komisije o utvrđivanju popisa dopuštenih zdravstvenih tvrdnji koje se navode na hrani, osim onih koje se odnose na smanjenje rizika od bolesti te na razvoj i zdravlje djece, kako ističe Petir, nije u skladu s ciljem i sadržajem Uredbe o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama koje se koriste u oglašavanju hrane, a to je osiguranje visoke razine zaštite potrošača te olakšavanje njihovog izbora proizvoda tako da su im svojstva hrane istinito i pravilno prezentirana na oznakama proizvoda.

"Raznovrstan i uravnotežen način prehrane preduvjet je dobrog zdravlja, a pojedini proizvodi dominiraju u prehrani pojedinca. Upravo je tako i s kofeinom, ali i šećerom kao sastojcima napitaka i energetskih pića koja imaju određena kako pozitivna, tako i negativna svojstva, a o njima treba voditi brigu pogotovo jer ih konzumiraju djeca ili adolescenti", zaključuje Petir.

Foto: Defotoberg/Bigstockphoto


Tagovi

Europski parlament Oglašavanje hrane Zdravstvene tvrdnje Marijana Petir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]