Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj purana
  • 24.09.2014. 17:20

Za pismo o zagorskim puranima - 1.000 eura!

PZ Puran zagorskih brega intenzivno radi na promociji brenda Zagorski puran, koji se na livadama i brežuljcima Hrvatskog zagorja, kod obiteljskih seoskih gospodarstva, uzgajaju na tradicionalan način kao jedina autohtona pasmina purana u Hrvatskoj.

  • 414
  • 44
  • 0

Poljoprivredna zadruga "Puran zagorskih brega" iz Krapine u potrazi je za pismom Winstona Churchilla iz 1946. godine u kojem slavni britanski političar, državnik i pisac zahvaljuje braći Bernardu i Karlu Schiketanz iz Zlatar Bistrice što mu se opet pružila prilika da za Božić na jelovniku ima pravog zagorskog purana. Pismo je stajalo uokvireno na zidu ureda njihove tvrtke Jajex, a nakon prestanka rada gubi mu se svaki trag. "Držimo da je pismo povijesno svjedočanstvo o izvornosti i posebnosti zagorskih purana pa onome tko ga je sačuvao ili ga negdje pronađe i donese nam ga, nudimo tisuću eura", kaže upravitelj zadruge Puran zagorskih brega Kristijan Krsnik.

Zagorski puran

Zagorski puran je nekada je bio pojam za kvalitetno pureće meso. Središte otkupa i distribucije zagorskih purana bilo je u Zlatar Bistrici. Sve je počelo 1918. godine, po završetku I. svjetskog rata, kada su demobilizirani austrougarski pukovnici, braća Bernard i Karl Schiketanz odlučili svoju otpremninu uložiti u trgovačko društvo za promet poljoprivrednim proizvodima, prije svega jajima. Poduzeću su nadjenuli ime Jajex, a za sjedište zbog povoljnog prometnog položaja i trgovačke tradicije u obiteljima Jakopec i Merkoci odabrali Zlatar Bistricu.

Braća Schiketanz, zajedno s partnerima, Dragutinom Čobanom, generalštabnim pukovnikom u miru i Ferdinandom pl. Hallom, kasnije zapovjednikom Državne časne radne službe, 1921. godine otkrili su zanimljivu mogućnost, masovni izvoz zagorskih purana u Englesku. Posao se ubrzo uhodao i u razdoblju od 1. studenog do 1. prosinca, dnevno su na posebnim rampama zlatarbistričke željezničke stanice otpremana dva do četiri vagona purana. Godine 1939. posao je dosegao maksimum - deset vagona dnevno. Na tom poslu, što stalno, što sezonski, bilo je angažirano približno 200 radnika.

Purani su pribavljani s područja cijele sjeverozapadne Hrvatske, a posebno je zanimljiva priča obitelji Lisak iz Donje Stubice koja je pješice u Zlatar Bistricu dotjerala tri tisuće purana.

Nije bilo hladnjača pa se purani nisu klali, već davili. Nisu se čistili od utrobe, a kao dokaz da su zagorski, ostavljeno je 3 cm perja na vratu i leđima, karakteristične petrolej-plave boje. Takav, strogo normirani postupak radile su u početku unajmljene žene iz Mađarske koje su tijekom prvih šest mjeseci podučavale žene iz Zlatar Bistrice i okolice.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Zagorski puran Krapina Winston Churchill Meso Jaja Zagorje Kristijan Krsnik Karl Schiketanz Bernard Schiketanz Zlatar Bistrica Dragutin Čoban Ferdinand pl. Hall Izvoz Engleska Jajex Jakopec Merkoci Obitelj Lisak Hladnjača Poznati purani


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.