Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruske sankcije
  • 21.08.2014. 08:15

Pojačana potražnja za voćem i mesom iz Srbije

Srbija bi mogla profitirati od trgovinskog rata Rusije i EU-a, na način da poveća izvoz na rusko tržište za čak sto milijuna dolara godišnje. Proizvođači se stoga moraju brzo organizirati, a planiraju i dugoročno povećanje proizvodnje.

Foto: depositphotos.com
  • 417
  • 52
  • 0

Narodna poslovica "Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane" najbolje odražava stanje na svjetskom tržištu ovih dana. Rusija je objavila i popis država iz kojih će uvoziti hranu, a to su Azerbajdžan, Uzbekistan, Armenija, Tadžikistan, u određenoj mjeri Kirgistan. Uz njih su Turska, Iran i Srbija. Veoma obećavajuće zemlje su, kako navode, Iran, Maroko, Egipat. Tim državama su također potrebni i ruski proizvodi (žito, biljno ulje) pa je korist uzajamna. Stoga ne čudi da zemlje izvan EU u ruskim mjerama protiv Zapada vide priliku.

Srbijanski mediji prenose procjene stručnjaka da bi Srbija mogla profitirati od trgovinskog rata Rusije i EU-a, na način da poveća izvoz na rusko tržište za čak sto milijuna dolara godišnje. Armenski ministar poljoprivrede Sergo Karapetyan pozvao je tamošnje proizvođače iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora da pojačaju napore kako bi osvojili nova tržišta u Rusiji. Uvjeren je da u nastaloj situaciji Armenija može značajno povećati izvoz vina, sokova, voća, povrća, mliječnih i mesnih proizvoda na rusko tržište.

Srbija i Armenija u novonastalom kaosu vide priliku

Primjera radi, zbog embarga na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Europske unije, u Rusiji je povećan interes za voćem iz Subotice. Poljoprivredna zadruga "Prima" iz Bačkih Vinograda punom parom radi na pripremama jabuka ekstra klase za rusko tržište. Ovaj voćarski kraj je i od ranije poznat kao dobavljač voća za ovo tržište, a otkako je Rusija uvela sankcije, broj zainteresiranih kupaca je značajno povećan. Međutim, kako kaže direktor ove zadruge Vilmoš Fogaš, do povećanja plasmana nije došlo, pošto su i do sada više od 90 % proizvoda plasirali u Rusiju. Da imaju tri puta više jabuka, sve bi ih prodali, a to se kažu, vidi po potražnji. Stalno im se javljaju novi kupci, a problema sa naplatom nema.

Uvođenje sankcija odrazilo se na povećanje potražnje za voćem, ali i mesom - i to ne samo u Bačkim Vinogradima, nego u cijelom kraju oko Subotice. Što se tiče cijena, za sada nema neke velike razlike u odnosu na prošlogodišnje. Ako potražnja bude još porasla, onda će se vjerojatno i cijene malo povećati.

Činjenica je da sankcije predstavljaju odličnu priliku za poljoprivredne proizvode Srbije, a zahvaljujući i Sporazumu o slobodnoj trgovini, po kojem je oko 99 % proizvoda oslobođeno plaćanja carine u međusobnom prometu. Prilika postoji i sve je na proizvođačima i izvoznicima. Rusija traži kvalitetu, konkurentnost i kontinuitet. Uljare u Srbiji rade sa 50 % kapaciteta, šećerane sa 25 %, konditorska proizvodnja sa 40 %, klanice sa 30 %, a industrija stočne hrane sa 34 %. Smatraju kako su njihova prilika svježe voće i povrće, jabuke i šljive, kao i smrznuto i konzervirano voće i povrće, ali i mesni proizvodi. Srbija može povećati izvoz svježeg, sušenog i prerađenog mesa, kobasica i konzerviranih proizvoda.

Proizvođači se organiziraju za što bolji plasman proizvoda

S ciljem praktične organizacije plasmana prehrambenih proizvoda, Regionalne privredne komore počinju s formiranjem koordinacijskih tijela za pružanje usluga poljprivrednicima za poslovanje sa Rusijom. Predsjednik Komore Subotica, Slobodan Vojinović smatra kako je prilika za izvoz na rusko tržište postojala i ranije, ali je uvođenjem sankcija ona i veća zbog manje konkurencije.

Smatraju kako mogu postići i dugoročno ozbiljno povećanje proizvodnje koje će biti ključno da bi zadovoljili jedan dio tog tržišta. Statistika sjevera Bačke i Potisja pokazuje porast izvoza na tržište Rusije u prvih šest mjeseci ove godine, kao i stagnaciju uvoza. U cijeloj prošloj godini u Rusiju je izvezeno robe i usluga za 38,5 milijuna dolara, a u prvih šest mjeseci ove godine 27,4 milijuna dolara.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Ruske sankcije Rusija Armenija Kirgistan Egipat Turska Iran Sergo Karapetyan Interes za voće Vilmoš Fogaš Subotica Povećanje potražnje Cijene Meso Povrće Organizacija plasmana Zadruge Prilika za izvoz Slobodan Vojinović Manja konkurenci


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.