Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita proizvoda
  • 01.02.2014. 11:15

Našim proizvodima je potrebna zaštita

Zatražit će se zaštita za baranjsku papriku, pekmez od šljiva, čepinski kupus, a na popisu je i domaća slavonska kobasica i namaz od sira. OBŽ i osječki Prehrambeni fakultet provodit će i prijeko potrebne edukacije proizvođača

Foto: depositphotos.com, sbotas
  • 398
  • 71
  • 0

Mnogo je poljoprivrednih proizvoda za koje se može pokrenuti postupak zaštite zemljopisnog porijekla ili oznake izvornosti. Prema novoj razvojnoj strategiji Europske unije za razdoblje od 2014. do 2020. godine, Osječko - baranjska županija na raspolaganju za ruralni razvoj ima gotovo 3 milijarde eura, a dio tih sredstava moguće je iskoristiti za zaštitu autohtonih proizvoda oznakom izvornosti ili zemljopisnog porijekla. Kako bi se na popis proizvoda kojima će se pokušati osigurati ove oznake stavilo što više proizvoda, na sastanku, koji je organiziran radi utvrđivanja koji su to poljoprivredni proizvodi na području Županije za koje se može pokrenuti postupak dobivanja oznake zemljopisnog podrijetla i oznake izvornosti, za suradnju su se dogovorili Osječko - baranjska županija i osječki Prehrambeno - tehnološki fakultet.

"Kroz Program ruralnog razvoja u idućih sedam godina, hrvatskom selu bit će na raspolaganju gotovo tri milijarde eura. Kako bi se povuklo što više tog novca, treba što prije napisati dobre projekte i povući ta sredstva" zaključak je osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića i njegovih suradnika, zamjenika Željka Kraljička i Dragana Vuline, Silve Wendling, pročelnice Upravnog Odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj te dekana i profesora Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

Prehrambeno - tehnološki fakultet u projekt sa OBŽ uključit će se kroz devet već pripremljenih programa edukacije proizvođača te izradom specifikacija za proizvode koji bi se zaštitili. Dekan Drago Šubarić istaknuo je kako fakultet ima sve potrebne reurse i opremu za realizaciju ovakvih projekata. Na sastanku je dogovoreno kako će se na popis proizvoda koji se žele zaštititi staviti domaća slavonska kobasica, pekmez od domaće plave šljive i čepinski kupus, baranjska paprika, namaz od sira, a do 30. lipnja 2014. godine, kada je rok pokretanja postupka zaštite, on će biti i proširen.

Inače, u Europskoj uniji čak je 1.300 zaštićenih proizvoda, a u Hrvatskoj je zaštićeno tek 15 autohtonih proizvoda, od kojih je devet dobilo oznaku zemljopisnog podrijetla, a šest oznaku izvornosti. Od njih su samo dva u Osječko - baranjskoj županiji. To su baranjski kulen i slavonski kulen koji imaju oznaku zemljopisnog porijekla, dok oznaku izvornosti u našoj županiji nema niti jedan proizvod.

"Cilj je stvoriti sve preduvjete da se naši tradicionalni proizvodi zaštite te postanu prepoznatljivi i da ih kao takve plasiramo kroz turističku ponudu", izjavio je župan Šišljagić za Glas Slavonije.

Pilot-projekti po općinama

Edukacija proizvođača najvažniji je segment u procesu zaštite proizvoda, a ako jedan od preduvjeta za javljanje na natječaje za povlačenje sredstava bude najmanje srednja stručna sprema, kao što je bilo za sredstva iz IPARD-a, moglo bi biti problema, navodi Glas Slavonije. Stoga su pilot-projekti edukacija po općinama ključan faktor uspjeha zaštite. Misli globalno, djeluj lokalno. Očekuje se da će prvi natječaji krenuti početkom 2015.

Foto: depositphotos.com, sbotas


Tagovi

Edukacija proizvođača Zaštita proizvoda Autohtoni proizvod Slavonski kulen Baranjski kulen Čepinski kupus Domaća slavonska kobasica OBŽ Prehrambeni fakultet Vladimir Šišljagić Silva Wendling Drago Šubarić Željko Kraljičak Dragan Vulina


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs