Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virovitičko-podravska županija
  • 25.03.2014. 11:00

Slavonski med će pod zaštitu izvornosti?

Na inicijativu Virovitičko-podravske županije održan je sastanak na temu zaštite Slavonskog meda oznakom izvornosti

Foto: depositphotos, M_Fotomod
  • 368
  • 130
  • 0

Na inicijativu Virovitičko-podravske županije u petak, 21. ožujka 2014., održan je inicijativni sastanak glede zaštite Slavonskog meda oznakom izvornosti, odnosno zemljopisnog podrijetla. Sastanak je vodio Tugomir Majdak, pročelnik Upravnog odijela za zajedničke politike i fondove EU, uz nazočnost predstavnika udruga pčelara s područja županije te Željka Vrbosa, voditelja Grupacije pčelarstva HGK - Županijske komore Virovitica.

Tugomir Majdak na sastanku o zaštiti meda

Na sastanku su prezentirane mogućnosti zaštite ovog vrijednog proizvoda u okviru zakonodavnog okvira RH i EU kroz navedene dvije oznake, te realizirane prakse glede zaštite meda u zemljama Europske unije. Naglašeno je kako je ostvaren kontakt i razmijenjene osnovne informacije glede zaštite meda sa stručnjacima u Ministarstvu poljoprivrede koji se bave ovim područjem. Od strane svih pet županijskih pčelarskih udruga i predstavnika Grupacija dana je puna podrška inicijativi Virovitičko-podravske županije, posebno u trenutku kada je na razini RH u prošloj godini po prvi puta ostvaren veći uvoz meda od izvoza, u količini od oko 100 tona, što posebno zabrinjava pčelare i županijske institucije. Potrebno je stoga ostvariti zaštitu Slavonskog meda, kao i meda s ostalih područja Republike Hrvatske, kako bi se pod prepoznatljivom oznakom med iz Hrvatske plasirao u budućnosti na tržište EU, ali i na druga tržišta.

Virovitički župan Tolušić podržava inicijativu za zaštitu meda

Punu podršku inicijativi dao je i župan Tomislav Tolušić koji je naglasio kako nije slučajno da se s inicijativom za zaštitu Slavonskog meda kreće iz najslađe hrvatske županije, Virovitičko-podravske županije, koja ostvaruje preko 20 posto proizvodnje meda u ukupnoj proizvodnji meda u RH.

Zaključak svih nazočnih je kako će sljedeći korak u zaštiti Slavonskog meda biti organizacija sastanka u Virovitici koji će okupiti udruge pčelara i nadležne županijske institucije s područja cijele Slavonije, ali i šireg područja kontinentalne Hrvatske.

Foto: depositphotos, M_Fotomod


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Virovitičko-podravska županija Slavonski med Zaštita meda Oznaka izvornosti Udruga pčelara Pčelarstvo Tomislav Tolušić Tugomir Majdak Željko Vrbos


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.