Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjet stučnjaka
  • 16.05.2024. 09:00

Ovako treba prati i dezinficirati opremu i posude za mlijeko

Samo čišćenjem i dezinfekcijom nakon svake mužnje, svih površina s kojima dolazi u dodir možemo dobiti kvalitetno mlijeko sa što manje mikroorganizma.

Foto: Depositphotos/Passakorn211
  • 238
  • 60
  • 0

Kvaliteta mlijeka na farmama jako ovisi o čistoći, odnosno nečistoći mljekarske opreme - muzilice, kante, cjedila. Jedan od načina kontaminacije mikroorganizmima može biti upravo kroz kontakt s mljekarskim priborom, pa je potrebno posvetiti veliku pažnju njegovom održavanju i čišćenju.

"Čišćenje treba početi odmah nakon pražnjenja posude i opreme za mlijeko kako bismo spriječili sasušivanje ostataka mlijeka i povećanje broja mikroorganizma", kaže stručni savjetnik za stočarstvo, inženjer Srđan Zafirović.

Nekoliko faza

Kako pojašnjava, pravilno čišćenje sastoji se od nekoliko faza:

  • pretpranje;
  • pranje + dezinfekcija;
  • ispiranje i
  • sušenje.

"Pretpranje je ispiranje posuda koje su bile u dodiru s mlijekom. Zbog sposobnosti očvršćavanja mliječne masti u hladnoj vodi i zgrušavanja - taloženja bjelančevina u toploj vodi, posude se ispiru vodom temperature oko 30℃."

Nakon toga, oprema se pere otopinom vode i sredstva za pranje, a temperatura joj treba biti između 40 i 50℃.

"Treba prakticirati da u posudu prvo sipamo vodu (1/10 od zapremine posude), a zatim dodajemo deterdžent koji je sada često pomiješan sa sredstvima za dezinfekciju, pa onda ujedno i dezinficiramo posude", kaže Zafirović, dodajući da treba poštivati koncentraciju otopine iz uputstva preparata.

Bez krpa i spužve

Za pranje ne smijemo upotrebljavati krpe i spužve jer one mogu biti veliki izvor štetnih mikroorganizma.

"Koriste se četke različitih oblika. Ribanje treba obaviti pedantno, naročito pažljivo očistiti rubove, poklopce i vanjska mjesta, u kojima se lako zadržavaju ostaci mlijeka."

Ukoliko tijekom pranja nije korišteno sredstvo za dezinfekciju, uništavanje bakterija je moguće obaviti pranjem pregrijanom vodom temperature iznad 90℃ količinom od 1/10 zapremine posude.

"Za ispiranje posuda koristi se čista voda, isprati više puta kako bi se uklonila sredstva za pranje i dezinfekciju. Prisustvo ostatka deterdženta izaziva zagađenje mlijeka i ne možemo ga upotrebljavati za dobivanje kiselo-mliječnih proizvoda i sira", upozorava ovaj stručnjak.

Redovno dezinficirati muzilicu

Nakon ispiranja, posude i pribor treba dobro osušti.

"Mljekarske posude okreću se otvorom na dolje, na mjestu gdje nema prašine i nepoželjnih mirisa. Bitno je da se što prije osuše."

Zafirović napominje da prilikom pranja muzilice treba obratiti pažnju na sisne gume, kolektor, cijevi za mlijeko i muznu kantu. Pravilno održavanje muzilice sačuvat će kvalitetu mlijeka, olakšati mužnju, ali i produžiti njen radni vijek. 

"Poželjno je da se jednom u sedam do 10 dana obavi temeljito pranje i dezinfekcija muzne jedinice, demontiranjem na dijelove, kiselim sredstvima za pranje koja uništavaju talog mliječnog kamenca", zaključuje ovaj savjetnik.


Tagovi

Srđan Zafirović Dezinfekcija muzilice Pranje Posude za mlijeko Mužnja


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]