Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Safe2Eat
  • 17.05.2024. 18:30
  • Osječko-baranjska, Zmajevac

U Zmajevcu HAPIH obilježio početak EFSA-ine kampanje Safe2Eat

Cilj je povećati informiranost potrošača o sigurnosti hrane, potaknuti ih da kritički promišljaju o onome što jedu te ojačati njihovo povjerenje u EU sustav sigurnosti hrane, izjavila je doc.dr.sc. Darja Sokolić ravnateljica HAPIH-a.

Foto: HAPIH/Maja CC
  • 397
  • 52
  • 0

Službeni početak kampanje Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) u Hrvatskoj naziva Safe2Eat (eng. sigurno za jelo) jučer je obilježen gastronomskom radionicom u restoranu Josić u Zmajevcu, Baranja.

Ovu je inicijativu u djelo provela Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) uz pomoć poznatih lica - Tomicom Đukićem, kuharom Hrvatske nogomentne reprezentacije i Joškom Lokasom, voditeljem TV kvizova.

Namijenjena je potrošačima kako bi dobili određene informacije koje su znanstveno utemeljene i kako bi ih potaknuli da kritički promišljaju o onome što jedu“, rekla je doc.dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a okupljenim novinarima naglasivši kako i ovu kampanju financira EFSA.

Darja Sokolić
doc.dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a

HAPIH će, pojašnjava, u suradnji s EFSA-om kao najvišim savjetodavnim tijelom EU u području sigurnosti hrane, i s partnerima približiti potrošačima složene i stručne informacije o sigurnosti hrane, informirati ih na jednostavan i lako razumljiv način te im pojasniti znanost koja stoji iza hrane koju svakodnevno konzumiraju.

Europljani mogu biti sigurni u ono što jedu

Ravnateljica je istaknula da kroz kampanju prvi put imamo priliku komunicirati znanost kroz lako primjenjive i korisne preporuke. “Primjerice, kada pričamo o akrilamidu možemo primijeniti jednostavan savjet, a to je da pečeni krumpir, kruh, peciva i kolače treba peći samo do zlatnožute boje“, otkriva Sokolić.

Budući da je EU sustav sigurnosti hrane među najstrožima na svijetu, naši su potrošači najbolje zaštićeni - mogu biti sigurni da je hrana koju kupuju i konzumiraju sigurna za jelo.

Početak kampanje obilježila je gastronomska radionica pod vodstvom Joška Lokasa gdje su kušana raznovrsna jela, u funkciji kviza znanja za okupljene predstavnike sedme sile. Dakako, kušana su i baranjska vina, uz pomoć sommeliera Albina Smiljana.

Novinari kušaju jela
Na radionici su novinari kušali jela i vina uz zadatak prepoznavanja okusa i odgovaranja na pitanja u kvizu

"Kada dobijemo hranu serviranu u restoranu, treba nas zanimati što se sve koristi u pripremi. Na taj način želimo ljude osvijestiti što zapravo jedu“, poručuje Lokas.

Sudionici radionice trebali su prepoznati sastojke korištene u spravljanju tog jela. Pobjedu je odnijela ona grupa koja je pogodila najviše sastojaka.

Cilj im je educirati potrošače da pažljivo čitaju deklaracije

U svojoj četvrtoj godini kampanja Safe2Eat bavit će se razumijevanjem oznaka na hrani, rukovanjem hranom i bolestima koje se njome prenose, njenim recikliranjem te promicanjem praksi kojima se može smanjiti bacanje.  Dotaknut će se i pitanja nove hrane, alergena u njoj, kao i dodataka prehrani.

Dio je usmjeren i na prepoznavanje tzv. greenwashinga u industriji hrane, odnosno zavaravanja potrošača da su određeni proizvodi ekološki prihvatljiviji, kako bi bili privlačniji potrošačima.

Zato ih želimo educirati da pažljivo čitaju deklaracije, kako bi mogli donositi informirane odluke i odabrati istinski održive proizvode“, naglašavaju iz HAPIH-a.

Kampanja će se uz Hrvatsku, provoditi u još 16 država članica EU.

Partneri su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zdravstva, Prehrambeno - biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno - tehnološki fakultet Osijek, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar", Hrvatski zbor nutricionista, Centar za edukaciju i informiranje potrošača, Europski centar za izvrsnost potrošača Zagreb te Ugostiteljsko - turistička škola u Osijeku.

Detaljnije informacije o temama sigurnosti hrane i korisni savjeti mogu se pronaći na stranici kampanje.

A kako je to sinoć izgledalo, možete pogledati u fotogaleriji ispod teksta.


Fotoprilog


Tagovi

Kampanja Safe2Eat Gastronomska radionica Hrana Sigurnost hrane Vino EFSA HAPIH Tomica Đukić Joško Lokas Albin Smiljan Darja Sokolić


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]