Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministrica na odlasku
  • 10.05.2024. 12:20

Po čemu ćete pamtiti mandat Marije Vučković?

Dok traju kalkulacije tko će biti novi čelnik(ca) hrvatskog agrara, svoje posljednje dane na mjestu ministrice broji Marija Vučković iza koje je šesta godina vođenja resora. Kako ocjenjujete njezin mandat i po čemu ćete ju pamtiti?

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
  • 1.125
  • 233
  • 1

S novom Vladom, odnosno dogovorom HDZ-a i Domovinskog pokreta, dobivamo i novog čelnika(cu) hrvatskog agrara. 

Kalkulacije tko će to biti u punom su jeku, a svoje posljednje dane na mjestu ministrice poljoprivrede broji Marija Vučković iza koje je šesta godina vođenja resora. Jedna je od rijetkih članica sada tehničke Vlade iza koje je cijeli mandat (2020.-2024). 

Imenovana je na tu funkciju u srpnju 2019., nakon što je premijer Andrej Plenković smijenio njezina prethodnika Tomislava Tolušića. Dotadašnja državna tajnica istog ministarstva, time je ujedno postala prva žena na čelu agrara.

Uz Tolušića, prethodio joj je Davor Romić koji je na mjestu ministra bio tek od siječnja do listopada 2016. odnosno dok se nije raspala suradnja HDZ-a i Mosta. 

Prosvjedi poljoprivrednika 

A što je obilježilo mandat Marije Vučković? Naravno, najupečatljiviji su bili prošlogodišnji prosvjedi svinjogojaca nezadovoljnih načinom borbe s afričkom svinjskom kugom. Uz prosvjede potpore u drugim dijelovima zemlje, trajali su u Slavoniji čak 16 dana te ujedno bili prvi veći izlasci poljoprivrednika na ceste nakon velikih prosvjeda za vrijeme ministra Petra Čobankovića. 

Tražili su poljoprivrednici njenu ostavku, a na zahtjev oporbe glasalo se u Saboru o povjerenju ministrici koja je uživala podršku premijera. I ne samo lani jer još 2022. je Plenković isticao da je sjajna i pozvao medije da pitaju ribare, poljoprivrednike, mljekare, ratare, stočare, što misle o Mariji Vučković

No, izlasci na ceste zbog suzbijanja ASK nisu bili jedini. Niz ih je održan zbog raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljštem čiji je Zakon doživio 20. izmjenu, a u međuvremenu i istekao moratorij na prodaju državnog zemljišta strancima. Zakon je to koji i dalje uzrokuje prijepore, a Hrvatska poljoprivredna komora, podsjetimo, tražila da ga se uredbom stavi van snage do novih izmjena. 

(Ne)isplata potpora

Prosvjedovalo se i zbog izmjena područja s ograničenjima (mjera 13) radi čega su brojni poljoprivrednici ostali bez dijela potpore. Veliko nezadovoljstvo izazvalo je brisanje parcela iz ARKOD-a, dodjela povijesnih prava na plaćanja, monitoring i 'čuveni' semafor koji nije najbolje prepoznavao agrarne aktivnosti, do ovogodišnjeg kašnjenja s isplatama potpora za koje je APPRRR nedavno uputio javnu ispriku. 

Njezin mandat obilježila je i pandemija koronovirusa, završetak programskog razdoblja ZPP-a i početak novog koji je prošao u znaku prosvjeda diljem EU. Na konto kojih su europski poljoprivrednici izborili ublažavanje oštrih zelenih pravila čija je izmjena u tijeku. Imali smo niz elementarnih nepogoda - poplava, tuča, suše... 

Dio je to onoga što je obilježilo zadnih šest godina u kojoj joj se mora priznati radoholičan trud koji je uložila jer, kažu njezini suradnici, živjela je taj posao od jutra do mraka.

Po čemu ju vi pamtite, napišite nam u u komentar. 

U anketi ispod ocijenite mandat ministrice Marije Vučković od 1 do 5. 


Tagovi

Ministrica Marija Vučković Nova vlada Odlazak ministrice Anketa


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Osmislili nov i jeftiniji koncept vjetroelektrane - u realizaciju ideje uložio i Bill Gates

Američki startup Airloom osmislio je novi pristup energiji vjetra. Svoju su vjetroelektranu nazvali "krila na tračnicama", a njezina je izgradnja navodno puno jeftinija o...

Više [+]