Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Klormekvat klorid

Djeluje kao inhibitor sinteze giberelina. Spriječava polijeganje žitarica i stimulira rast korijena. LD50 807-966. Karenca: 42 dana zob, 63 pšenica, ječam, raž i tritikale. S.O = III.

Identifikacijske oznake (brojevi) CAS br. 7003-89-6 (klormekvat) CAS br. 999-81- 5 (klormekvat klorid) CIPAC br. 143 (klormekvat) CIPAC br. 143.302 (klormekvat klorid) 2009/37/EC

Kemijski naziv prema IUPAC-u 2-kloretiltrimetil amonij (klormekvat) 2-kloretiltrimetil amonijev klorid (klormekvat klorid)

Čistoća ≥ 636 g/kg Nečistoće: 1,2-dikloretan : najviše do. 0,1 g/kg (u suhom klormekvat kloridu). klore

Stupanje na snagu 01.12.2009

Prestanak uvrštenja 30.11.2019

Posebne odredbe

DIO A
Dopušten za uporabu samo kao regulator rasta na žitaricama.
DIO B
Prilikom ocjene dokumentacije za registraciju sredstava za zaštitu bilja koja sadržavaju klormekvat za druge uporabe osim na raži i pšenoraži (eng. triticale), posebice vezano uz izloženost potrošača, potrebno je obratiti posebnu pozornost mjerilima iz članka 23. stavka 2. točke 1. Zakona o sredstvima za zaštitu bilja i osigurati, da su svi potrebni podaci i informacije dostavljeni prije odlučivanja o registraciji. Za provedbu jedinstvenih načela iz propisa o jedinstvenim načelima za ocjenjivanje i registraciju sredstava za zaštitu bilja moraju se uzeti u obzir zaključci izvješća o ponovnoj ocjeni za klormekvat, a posebice dodaci I. i II., čiji je završni oblik donesen na Stalnom odboru za prehrambeni lanac i zdravlje životinja na dan 23. siječnja 2009. godine.
U ovoj cjelokupnoj ocjeni potrebno je obratiti posebnu pozornost na:

  • sigurnost primjenitelja i osigurati da uvjeti uporabe propisuju primjenu odgovarajućih osobnih zaštitnih sredstava,
  • zaštitu ptica i sisavaca.

Uvjeti za registraciju trebaju uključivati, prema potrebi, mjere za smanjenje rizika. Potrebno je zatražiti podnošenje dodatnih informacija o ponašanju aktivne tvari (studije adsorpcije treba provesti na 20°C, preračunati predviđene koncentracije u podzemnim i površinskim vodama te sedimentu), o metodama sustavnog praćenja (monitoringa) za određivanje aktivne tvari u proizvodima životinjskog podrijetla i vodi, i o riziku za vodene organizme, ptice i sisavce.
Mora se osigurati da podnositelj zahtjeva na čiji je zahtjev klormekvat uvršten na Aneks I Direktive 91/414/EEC dostavi takve informacije Komisiji najkasnije do 30. studenog 2011. godine*.