Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena maline
  • 27.01.2020. 18:00

Zagarantovana cijena malina ohrabrila bi malinare da povećaju proizvodnju

Ljubiša Alempić, predsjednik Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića "Vilamet" ističe da bi sa unaprijed ugovorenim otkupom i pristojnim cijenama proizvođači znali na čemu su i ne bi u sezonu ulazili sa velikom neizvjesnošću.

Foto: Pixabay/Kreutzfelder
  • 597
  • 70
  • 0

Poljoprivreda je fabrika na otvorenom, to je svima jasno. No, neki planovi, posebno financijski, moraju postojati. Malo tko će se odlučiti nešto uzgajati bez da ima računicu. Tako i malinari, posebno oni koji su se posljednjih godina opekli kada je u pitanju otkupna cijena

Ugovori sa precizno određenom otkupnom cijenom i obavezama proizvođača i otkupljivača prije početka berbe malina, ohrabrili bi malinare u BiH da povećaju proizvodnju. 

Samo zagarantovana cijena ima smisla

Ljubiša Alempić, predsjednik Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića "Vilamet" ističe da bi sa unaprijed ugovorenim otkupom i pristojnim cijenama proizvođači znali na čemu su i ne bi u sezonu ulazili sa velikom neizvjesnošću, piše Glas Srpske

Naime, kompanija "Herbos Natur" među prvima je otvorila poziv za potpisivanje ugovora sa proizvođačima o otkupu malina u 2020. godini po maksimalnim cijenama koje budu definisane na nivou BiH. 

"Šansu bismo imali ako bi već sada definisali otkupnu cijenu koja bi bila prihvatljiva i stabilna. Samo zagarantovana cijena ima smisla i donosi stabilnost u proizvodnji. Svaka cijena niža od dvije marke ne donosi nikakvu zaradu proizvođačima", rekao je Alempić koji i sam uzgaja malinu i kupinu na površini od 2 ha. Kaže kako je prošlogodišnji rod bio slabiji u odnosu na godinu ranije, a cijena je dostizala 2,50 maraka po kilogramu. 

Pred nama je neizvjesna godina 

Jedan od malinara, Dragomir Pavlović iz Teslića kaže da bi sigurno proširio proizvodnju kada bi cijena i otkup bili unaprijed dogovoreni. Smatra da će ova godina biti neizvjesna jer je zima topla, malina već pupa pa voćari strahuju od proljećnih mrazova. Isto tako, zbog povoljnih vremenskih uslova mnogi već čiste malinjake i pripremaju se za sezonu. 

Jedan od problema koji je bio prisutan i prošle godine, nastavlja se i ove godine, a to je nedostatak berača, bez obzira što su dnevnice gotovo uduplane. "Uprkos tome, teško ih je naći, jer su mnogi otišli da rade u inostranstvo. Plašim se da će u budućnosti opstati samo oni proizvođači koji imaju dovoljno članova u domaćinstvu koji mogu da rade u malinjacima", istakao je Alempić.


Tagovi

Cijena maline Otkup malina Herbos Natur Ljubiša Alempić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.