Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz
  • 25.04.2017. 08:00

Voćari i vinogradari zbrajaju štete koje su i 80%

Mraz i niske temperature učinili su svoje: Voćari i vinogradari zbrajaju štete, uništeno više od 80% uroda!

  • 3.397
  • 178
  • 0

Ponovno prošlogodišnji scenarij. Gotovo na isti datum kao lani, voćnjake i vinograde je poharao mraz i pobrao 80 i više % plodova u voćnjacima i vinogradima, piše Požega-EU.

Ovih su dana voćari i vinogradari vodili pravu borbu s vremenom i niskim temperaturama. Pokušavali su na sve načine spasiti što se spasiti da, nažalost, gotovo bezuspješno.

Nepoželjni gost pobrao voćnjake i vinograde

Uništen urod

U subotu u ranim jutarnjim na području Požeštine su izmjerene temperature od -3 do -4,5°C. Na zapadnom dijelu Požeštine bile su niže temperature od onih u središnjem dijelu.

Veći proizvođači - voćari koji su se nadali niskim temperaturama i pratili, ne baš točnu vremensku prognozu, oko svojih su voćnjaka ložili vatru kako bi spasili barem nešto. Unatoč velikom trudu i neprospavanim noćima nisu puno uspjeli jer je mraz popraćen niskim temperaturama bio nemilosrdan.

Vinogradari s područja Vetova i Lukača također pričaju tužnu priču u koju ni sami još uvijek ne mogu vjerovati. Gotovo 100% su uništene ranije sorte vinove loze, a za tri do četiri dana točnije će se znati što je s kasnijim sortama. Nema ni tu nekog velikog nadanja jer su i tu štete oko 70%.

Šteta na Chardonnayu i 100%

Branko Jakobović, vinogradar iz Vetova i predsjednik vetovačke Udruge vinara i vinogradara Veteri Castra: "U vinogradima su jako velike štete, od Biškupaca do Kutjeva. Ne znamo vrijedi li se kome obratiti jer sve dosadašnje vlade nikad nisu obraćali pažnju na to i nismo dobivali nikakve pomoći. Ne očekujemo ni sada. Usudim se reći da u našoj državi sve te vlasti su do sada uvijek radije spašavale lopove nego one koji puno rade. Možda je prerano govoriti o nekim postocima, ali radi se o velikom štetama, naročito na ranim sortama, Chardonnay, Zweigelt. Mislim da je kod Chardonnaya šteta i 100%. Kod drugih sorti isto su velike štete. O tome je sad rano govoriti, a to će se vidjeti sve za tri do četiri dana".

Kako da preživi čovjek koji sav svoj trud ulaže u voćnjake ili vinograde i od čega žive cijele obitelji? To su nenadoknadive štete, a poučenim prethodnim i sličnim situacijama vlast i nadležna ministarstva samo će obećavati, ali od konkretne pomoći najvjerojatnije opet neće biti ništa.

Izvor: Požega-EU, Dražen Krstanović


Fotoprilog


Izvori

Požega-EU


Tagovi

Branko Jakobović Mraz Šteta

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]